Пловдив 2019 – Европейска столица на културата

Пловдив 2019 - Европейска столица на културата стартира днес, но с лека еуфория и голямо количество скептицизъм.

0
333
Пловдив 2019 - Европейска столица на културата
Снимка: Иво Недялков

Пловдив 2019 – Европейска столица на културата стартира днес!

Моментът дойде през 2019 и Пловдив да запише името си в историята, като Европейска културна дестинация. Въпреки фанфарите и грандиозно начало на събитието, в града остава съмнението. Усещането за разочарованието от неготовността. Не реализацията на основните събития, за които Пловдив беше избран, като Европейска столица, обикалят в пространството.

В последните седмици се води ожесточена борба за истината. Оспорвана битка на различните гледни точки за Европейската столица на културата. От една страна Общината и Фондацията заедно с медиите публикуват хвалебствени слова. От друга страна социалните мрежи бълват различна гледна точка.

Цяла България се въвлече в диалога, като успя да разбуни духовете. За съжаление диалогът, който дълго време се отлагаше, така и не се състоя. От там и резултаът – вместо ЗАЕДНО, всеки по отделно. Реализаторите на събития, финансирани от Фондацията се заключиха. Общината изгради собствена визия, която да промотира на публиката. Културните дейци и активни граждани не спираха да апелират към диалог.

Когато липсва диалогът идват карикатурите и осмиването по типично българския начин. Социалните мрежи се напълниха с иронизиращи на логото снимки, което града промени преди година. Интересни монтажи сближавайки кулата изградена от Общината с кулата на Саурон от Властелина на Пръстените.

В заключение искам да изразя своето разочарование, но не към организаторите, а към себе си. Защото не успях да спомогна повече хора, да се обединят и работят заедно. Да повярват повече в себе си и правят повече добрини за другите.

Затова лично смятам, че всеки един от нас е хубаво да се замисли, дали той е допринесъл и как точно. Дали Пловдив 2019 не е поредното предизвикателство пред нас, да покажем, че въпреки всичко можем да се обединим.

Дори и да сме различни в гледните точки за предстоящата културна столица е време да се обединим, а равносметката ще я правим през есента.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.