Пловдив 2019 – Европейска столица на културата

Пловдив 2019 - Европейска столица на културата стартира днес, но с лека еуфория и голямо количество скептицизъм.

0
Пловдив 2019 - Европейска столица на културата
Снимка: Иво Недялков

Пловдив 2019 – Европейска столица на културата стартира днес!

Моментът дойде през 2019 и Пловдив да запише името си в историята, като Европейска културна дестинация. Въпреки фанфарите и грандиозно начало на събитието, в града остава съмнението. Усещането за разочарованието от неготовността. Не реализацията на основните събития, за които Пловдив беше избран, като Европейска столица, обикалят в пространството.

В последните седмици се води ожесточена борба за истината. Оспорвана битка на различните гледни точки за Европейската столица на културата. От една страна Общината и Фондацията заедно с медиите публикуват хвалебствени слова. От друга страна социалните мрежи бълват различна гледна точка.

Цяла България се въвлече в диалога, като успя да разбуни духовете. За съжаление диалогът, който дълго време се отлагаше, така и не се състоя. От там и резултаът – вместо ЗАЕДНО, всеки по отделно. Реализаторите на събития, финансирани от Фондацията се заключиха. Общината изгради собствена визия, която да промотира на публиката. Културните дейци и активни граждани не спираха да апелират към диалог.

Когато липсва диалогът идват карикатурите и осмиването по типично българския начин. Социалните мрежи се напълниха с иронизиращи на логото снимки, което града промени преди година. Интересни монтажи сближавайки кулата изградена от Общината с кулата на Саурон от Властелина на Пръстените.

В заключение искам да изразя своето разочарование, но не към организаторите, а към себе си. Защото не успях да спомогна повече хора, да се обединят и работят заедно. Да повярват повече в себе си и правят повече добрини за другите.

Затова лично смятам, че всеки един от нас е хубаво да се замисли, дали той е допринесъл и как точно. Дали Пловдив 2019 не е поредното предизвикателство пред нас, да покажем, че въпреки всичко можем да се обединим.

Дори и да сме различни в гледните точки за предстоящата културна столица е време да се обединим, а равносметката ще я правим през есента.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.