Побити камъни
Снимка: Wikepedia

В поредицата „Мистериозната България“ ще ви запознаем накратко с 12 удивителни, чудати и на моменти необясними местности от нашата родина. Места, които са енигма не само за нас, но и за останалия свят. Места, с които можем да се гордеем и които отварят в съзнанията ни въпроси.

Шестата статия от поредицата е „Побити камъни”- Единствената естествено формирана пустиня в България

“Побити камъни” са еднин от най-забележителните туристически обекти в Бълагрия. Мястото представлява естествено формирана пустиня, която е единствената на Балканския полуостров и втората в Европа. Другата известна пустиня в Европа се нарича Табернас и е разположена в Испания. Природният феномен представлява разкрития на еоценски пясъци. Сред тях са естествено разположени камъни, подобно на каменна гора. Разделени са на седем големи и няколко по-малки групи-разкрития. Най-впечатляващата от тях е „Център-юг”, намираща се на 18 километра западно от град Варна.

Съществуват много и различни твърдения за произхода на Побитите камъни. Част от тях се основават на неорганичния произход на природния фрномен, другата част са основани на тезата за органичния характер на формирането им. Някои учени смятат, че те формирани в следствие на ерозионни процеси под въздействието на водата, морския прибой, изветряне или инфилтрация на подпочвени води. Според привържениците на органичния произход каменните колони са останки от коралови рифове, вкаменени газови извори, биогенни водораслови струпвания или вкаменена гора.

Засега няма точни и ясни доказателства в подкрепа на която и да е от двете хипотези. Има едно твърдение, което обединява всички хипотези, а то е, че със сигурност малката българска пустиня не е в следствие на човешката дейност.

Със Заповед на Министъра на околната среда и водите през 2002 година природната забележителност е прекатегоризирана в защитена местност. “Побити камъни” е защитена зона в мрежата Натура 2000, обявена с цел опазването на най-големите в страната вътрешни пясъчни хабитати със специфична флора, растителност и животински свят.
В района на Побитите камъни са намерени единствените за България доказателства за живот на човека през мезолита.

Феноменът Побити камъни е едно богатствата на България, което я превръща в различна и разпознаваема за туристите от цял свят. Ако имате път към Северното ни Черноморие, не се колебайте, а ги посетете.

Ако вие любопитно, може да прочетете и други статии от поредицата Мистериозната България:

“Бузлуджа- забравеният паметник”

“Белоградчишката крепост- Геният на римската архитектурна мисъл”

“Странното Българско дърво”

Варненски халколитен некропол

“Храм-паметник „Свети Александър Невски”

“Вампирски гроб в Созопол”

“Тракийската гробница в Казанлък”

“Паметникът на Альоша в Пловдив”

“Паметник на Българо-съветската дружба”

“Нос Калиакра”-Природа, история, митове и легенди в едно

“Дяволският мост”

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.