Independent

От неправителствената организация „За Земята” организираха публична дискусия, озаглавена „Искам да дишам в Пловдив.”  На дискусията присъстваха представители на неправителствени организации, на Асоциацията на Българските Енергийни Агенции, граждани и медии.

Проблемът с мръсния въздух на Пловдив не от вчера. Периодично в обществото се надига вълна от недоволство. Усъществяват се обществени дискусии, коментират се положителни практики, които могат да доведат до справянето с проблема, но реални решения и действия няма. Предполагам, че няма да ви изненадам с факта, че в Пловдив дишаме най-мръсния въздух в страната. Малко известен факт обаче е, че нивата на замърсявания не са се променили сериозно през годините, въпреки обществената информираност и взетите мерки. Ще припомня също, че основните замърсители на въздуха са:

Битовото отопление е най-големият замърсител на въздуха. Емисиите от него възлизат на 80%.

Автомобилите са вторият по-големина замърсител. От тях тези, движещи се на дизелово гориво са сред най-замърсяващите въздуха.

Всякакво изгаряне на неорганични и органични материали. Една доста честа практика е горенето на гуми по река Марица.

Икономическият сектор също допринася за замърсяването на въздуха, макар и използвайки модерни пречиствателни системи.

Сред веществата, които са най-чести замърсители на въздуха са прах, серен двуокис, азотни окиси, оловни аерозоли, амоняк, фенол, сероводород.

От неправителствената организация „За Земята” и Асоциацията на българските енергийни агенции смятат, че приетата Програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Община Пловдив (2018-2023) е неефективна и няма да доведе до желаните резултати. Около това мнение се обединиха и много от присъстващите редови граждани.

При обсъждането на програмата на Община Пловдив пред участниците в дискусията възникнаха въпросите: Защо не се е осъществила публична дискусия относно Програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух? Ако предвидените мерки и направените анализи повтарят тези от програмата за периода 2011-2014 година, защо не се постигат заложените цели?

„Програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Община Пловдив няма да доведе до намляване на процентното замърсяване на въздуха в Пловдив. Поне, не до такива проценти, които да отговарят на здравословните норми.”- Заявяват от НПО “За Земята”

Целта на проведената дискусия беше по-скоро да се потърси гражданското и експертно мнение, което да спомогне за откриването на най-положителните и правилни методи за справяне със нивата на замърсяване. Сред изказаните предложения бяха:

Да се заложи в политиката на община Пловдив правилна програма за енергийна ефективност, която да помогне на гражданите да преминат на по-екосъобразен начин на отопление.

По примера на София да се приемат отчитанията за степента на замърсяване на атмосферния въздух, предоставяни от AirBg.Info.

В комисията, изготвяща следващата Програма за подобряване качеството на въздуха на територията на Община Пловдив да бъдат включени експерти и представители на неправителствени и природозащитни организаци.

От „За земята” са избрали единствения законен начин за противопоставяне на решенията на Община Пловдив, като са подали жалба в Общината с желанието да стартират съдебно дело, в рамките на което да бъдат представени всички събрани доказателства в подкрепа на тезата им. Такава жалба, от свое име, е подал и адвокат Георги Велев.

„За Земята”, Асоциацията на Българските Енергийни Агенции и редовите граждани се обединиха около мнението, че за да се случат кардинални промени и да се вземат сериозни мерки за решаването на проблема с мръсния въздух на Пловдив, е необходимо да се даде по- сериозна гластност върху проблема. Да се осъществят информационни кампании, в които участие да могат да вземат всички желаещи граждани.

„За съжаление смятаме, че администрацията в България работи по-добре, когато има силен обществен натиск. За да се осъществят промените, които желаем, трябва да има силно обществено обединение и ясни искания пред властта”- заявява Ивайло Попов от НПО „За Земята”.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.