Подписка подкрепя Хуманитарната гимназия в Пловдив

0
2011
Подписка подкрепя Хуманитарната гимназия в Пловдив
Снинка: Уикипедия

Подписка в подкрепа на Хуманитарната гимназия в Пловдив се появи в интернет пространството. Гражданската подписка е за запазване на хуманитарния профил на гимназията.

Училището намиращо почти до брега на река Марица е останало на специално място в обществения живот на нашата държава. Вече повече от 169 години гимназията възпитава духовния елит на нацията.

Възпитаници на гимназията през времето са Петко Славейков, Любен Каравелов, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов. 

Тя е наследник на първата гимназия в България сложила началото на честването на Деня на славянската писменост и книжнина и на делото на Светите братя Кирил и Методий, покровители на Европа. 

Целият текст от гражданската подписка – peticiq.com

Апелираме за Вашата подкрепа за съхраняването на Хуманитарната гимназия в нейната цялост – без съкращаване на паралелки и запазване на мисията на училището – хуманитарния профил.

Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в град Пловдив има специално място в обществения живот на града и  на страната. Тя е наследник на първата гимназия в България и поставя началото на най-ценната традиция в българската култура – честването на Деня на славянската писменост и книжнина и на делото на  Светите братя Кирил и Методий, покровители на Европа. 

Училището вече 169 години възпитава духовния елит на нацията, от него  тръгва и пътят на едни от най-ярките радетели на българското  слово – Петко Славейков, Любен Каравелов, Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов.  

В град като Пловдив хуманитарното образование е изграждало и продължава да изгражда в голяма степен облика на града, да възпитава негови отговорни и достойни граждани. И днес Хуманитарната гимназия е авторитетно и желано от обществеността на Пловдив учебно заведение, доказателство за което са не само пълните паралелки, които се обучават в него, но и стойностните хора, които го завършват.

То дава на висшите учебни заведения в града ценни и търсени студенти, които се превръщат в добри юристи, учители, университетски преподаватели, хора на изкуството, лекари, икономисти, журналисти, граждани с чувство за дълг и отговорност към родния град.

В глобалния свят на масови комуникации, технологичен напредък и бездуховност все по-болезнена става нуждата от съхраняване на човешки ценности като хуманизъм, толерантност, съпричастност, гражданска отговорност и социална зрялост. Материализмът на битието изисква да бъде уравновесен чрез духовност.             

Цел и дълг на хуманитарното образование е да моделира и стимулира базисни човешки умения за общуване в личен и социален план, да провокира човешката креативност. То трябва да възпитава личности, вярно ориентирани в многообразието и ценностния хаос на съвременността. 

Наука без хуманност и отношение към човешкото няма стойност. Природните науки имат ясна практическа насоченост и изграждат мислене, подчинено на точността и логическите връзки между явленията в света. Хуманитарното образование осмисля тези явления от гледна точка на човешкото. Никое научно откритие няма стойност, ако не е с грижа за човека.

Цикълът от хуманитарни науки в нашата гимназия удовлетворява основни потребности на съвременния човек. Философията, български език  и литература, историята, чуждите езици изграждат многостранен поглед върху мястото на човека в съвременното общество и предизвикателствата и възможностите, които то предлага и поставя:               

– опазване на националните ценности и колективната идентичност;
– развиване на културата на уникалното в света на глобалното;
– умение за пълноценен диалог с другите в разноезичния мултикултурен свят;
– формиране на емоционална интелигентност, базирана на човешка етика;
– изграждане на функционална грамотност, адекватна на потребностите на времето.

Грижата за хуманитарното образование в ХХІ век означава проява на прозорливост и отговорност към бъдещето. Защото колкото и да е напреднал технологично светът, в него трябва да останат изконните човешки ценности, без които нашата цивилизация не би просъществувала.

Подкрепите гражданската подписка от тук – https://goo.gl/iWU4e7

Ние от Plovdiv Town – град Пловдив вярваме, че всяка гражданска подписка си заслужава да бъде подкрепена, когато допринася града ни да бъде по-добро място за живеене.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.