Протест

Майките на децата с увреждания протестират вече месеци наред. Мотото на протестите „Системата ни/ги убива” е показателна за ситуацията, пред която са поставени тези семейства. Капката на търпението преля, след недопустимото изказване на Вицепремиера Валери Симеонов относно изискванията на майките на децата с увреждания.  В резултат те излязоха отново на протест. Този път, обаче, не искаха само нормални условия на живот за децата и близките си, искаха и оставката на Вицепремиера.

Протест

„Обидени е меко казано, за начина, по който се почувствахме от думите на Вицепрамиера Валери Симеонов. Почувствахме се погнусени от изказването му. То беше арогантно, жестоко и необосновано. Казва, че думите му са истина, но това е само неговата истина. Истината винаги има две страни. Напълно недупостимо е да говори по този начин, след като заема такъв пост. В крайна сметка той е Вицепримиер на България, защото ние сме го избрали и не той е наш началник, а ние гражданите сме негов началник.

Чухме и нападки, че сме искали да сваляме правителството, което въобще не е вярно. Ние сме аполитични. Смятаме, че желанието децата ни да живеят нормално е напълно естествено. Не знам защо Брюксел не се е намесил досега. Ние просто искаме нещата, които получават децата с увреждания в другите европейски страни”- споделиха протестиращите майки.

Протест

Освен финансова подкрепа майките се нуждаят цялостна промяна  в държавната политика спрямо децата с увреждания. Необходими са промени в образователната, социалната и здравна политика.

Протест

В протеста се включиха също будни граждани, представители на обществени организации и политически партии. Със скандирания „Оставка” протестиращите преминаха пътя от сградата на Община Пловдив до сградата на Централна поща Пловдив. Където бе изпратено писмо до служебния адрес на Вицепремиера. В пощенския плик бе поставена бланка на оставка, която Вицепремиера да подпише.

Протест

Родителите на децата с увреждания заявиха, че ще се събират всеки ден, докато Валери Симеонов не напусне поста Вицепремиер на България. Те отправиха апел към всички граждани и присъстващи да не спират да ги подкрепят и да продължават активно да се включват в протестите.

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

Родителите на децата с увреждания поискаха оставката на Вицепримиера Валери Симеонов
Оценете статията
Вашето мнение е важно за нас!