Poli Stefanowa

Миналото е това, което създава настоящето. Единствено познавайки историята и традициите си можем да изградим съвремието си по начин, който да ни опази като народ, да ни донесе самоуважението и гордостта, че сме родени, израстнали и ще остареем тук. Както едно величествено, многолетно дърво е толкова високо и стабилно заради корените, които го държат здраво за земята, така и нашите традиции, бит и самосъзнание са „корените”, които ни задържат обединени.

Едно от най-символичните завещания, които сме получили от своите предци е българският фолклор, но той нямаше да остане жив и да продължава да ни вълнува, ако ги нямаше хората, отдали от себе си, за да поддържат огъня му жив.

Запознайте се с Полина Стефанова. Тя е младо момиче, избрало с гордост за свой житейски път народната музика. Поли е родена в Карлово през не дотам далечната 1995 година. Израстанала е в близкото село Розино и още в 4-ти клас разбира, че музиката е нейно призвание. Вярвам, че корените ѝ не са случайни, защото розовата долина на България е едно магично кътче, което  съхранява всичко българско и скъпо за нас.

Поли не е от музикално семейство, родителите ѝ се занимават с далечни на музиката професии, но с усмивка на лице говори за баба си, която не познава, но е била изключителна певица, записала около хиляда песни за Българското национално радио. Талантът ѝ откриват и развиват нейните учители.

„Благодарна съм на моите учители Димитрина Пенчева- първата ми учителка по пеене, г-жа Мария Каменова и г-жа Светла Станилова, която ми преподава в Музикалната академия. Те успяха да ми помогнат да изчистя своите недостатъци, защото всички имаме такива и благодарение на тях днес се реализирах в музиката.”, споделя Полина Стефанова.

С пеене професионално започва да се занимава още от 10-ти клас, когато учи в СУ „Любен Каравелов”. От тогава до сега кариерата ѝ се развива стремглаво, стигайки до ниво, в което работи с едни от най-утвърдените професионалисти като Иво Папазов, Васил Денев, Матю Добрев, Петър Ралчев, Георги Янев и много други.

Poli Stefanova (2)

Избира народната музика, защото е най-близка до светоусещането ѝ, най-силно докосва душата ѝ.

„Харесвам много стилове музика, но народната музика може да ме докосне по начин, по който друга не може. Тя е най-близка до мен, до начина, по който съм израстнала.Тя е свързана с начина, по който съм възпитана и с родното ми място. Обожавам да пея български народни песни. Енергията, която ми доставят, е несравнима. Радвам се, че имам късмета да се занимавам с нея, да я съхранявам. Дано никога не изчезне, защото това е нашето богатство. Фолклорът ни е най-рзнообразният и интересен, в нито една друга държава няма такъв.”

Поли е пяла на сцени из цяла България, имала е участия в Чехия, Австрия, Франция, Лондон, Швейцария. В чужбина най-ясно проличава силата на нашата фолклорна музика.

„Магията ѝ е единствена и неповторима, затова се харесва толкова, дори на чужденците. Самото чувство, с което се изпълнява, достига до сърцата на хората, особено бавните песни, които са трудни за изпълнение, но много въздействащи. Чувството да видиш чужденец да се разплаче от изпълнението ти, да не разбира текста на народната песен, но да я усеща, е неописуемо. Друго място, на което се усеща тази магия, е съборът на народната носия в Жеравна, който тази година ще се състои на 17, 18 и 19 август. Нека всеки, който желае да заповяда, защото обстановката е неповторима. Миналата година имаше около 20 хиляди души, всички облечени в народна носии. Когато видях тази гледка се разплаках, защото това е доказателство колко хора обичат традициите ни и се опитват да ги съхранят”.

Poli Stefanova3

Хората на изкуството обричат себе си на призванието, което са избирали. За да са успешни понякога се лишават от лично време, пътуват много, често за дълги периоди. Поли не страда от това и смята, че това е цена, която си заслужава да платиш щом правиш това, което обичаш.

„Животът ми в момента е доста напрегнат, постоянно съм на път, понякога нямам време дори да ям, да спя, но в никакъв случай не се оплаквам. Цената, която плащам изглежда голяма, но със сигурност си заслужава. Музиката е една от малкото професии, с които едновременно се забавляваш, доставя ти удоволствие, правиш го с желание и ти се плаща за това. Максимата „музикант къща не храни” не е вярна. Има много преуспели музиканти, които живеят добър живот, благодарение на нея.”

Младата Полина Стефанова е успяла да сбъдне голяма част от своите мечти, но продължава да мечтае и да си поставя върхове за изкачване.

„Мечтаех да се занимавам с народна музика професионално и това се случи. Имах щастието да пея с утвърдени професионалисти. За бъдещето си имам още много мечти, които да сбъдна. Искам освен да израстна в кариерата си, да запиша авторски песни, които хората да харесват. Тъкмо завърших Музикалната академия с Народна музика и с Педагогика. Ще се радвам един ден да преподавам на деца. В личен план наскоро се сбъдна мечтата ми да ми предложат брак на Айфеловата кула в Париж, а сега мечтая, когато съм готова да създам семейство и да живея нормален и щастлив живот. Обичам много да пътувам, искам да посетя много страни. Още по-хубаво ще е, ако това се случи чрез музиката и успея да докосна колкото може повече хора.”

Поли е пример за млад човек, който постига мечти и се гордее с корените ни. На всички наши читатели тя пожелава:

„Нека всички да бъдат здрави и да вярват в себе си. Да знаят, че няма невъзможни неща. Слушайте българската музика, пазете своите корени, ценности и традиции. Гордейте се с България и с богатството, което имаме!”

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 3.1 / 5. Брой гласове: 9

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.