Как да “подавате пари на полицаите”, без това да е престъпление!?

0
12599
Как да
Снимка: Атанас Костов

Днес от едно прекратително постановление на Окръжна прокуратура Пловдив разбирам, че ако отида на екскурзия в Турция и “си забравя” едни 30лв. в жабката на колата за 6 месеца в “затворен плик”, мога с тях да #подавам едни пари на полицаи, без това да е престъпление. Интересно нали? Не вярвате, че това може да е истина? Е ще трябва да повярвате, защото се случва в Пловдив и по данни от прокуратурата – е законно!

На 24 март 2021г. при рутинна проверка на КАТ Пловдив е спряно за проверка лицето Красимир Батаклиев. На базата на прессъощение от МВР стана ясно, че “Мерцедесът” на Батаклиев в същия ден е спрян на бyл. “Цаp Боpиc ІІІ” в Пловдив. Оказало се, че Красимир Батаклиев (син на скандалния приватизатор на “Градски транспорт Пловдив” – Ангел Батаклиев) не носел лична карта и шофьорска книжка, както и задължителна застраховка на автомобила (цитат от въпросното прессъобщение).

За да избегне санкцията, 31-годишният водач предлага 30 лева в плик на полицаите и е задържан за 24 часа (за предложен подкуп – според данни от МВР), след което е освободен след заплащане на гаранция от 3000лв. По време на нарушението е установено също така от органите на МВР, че въпросното лице има съставени 21 акта и 26 фиша (отново цитат от въпросното прессъобщение).

На този фон Окръжна прокуратура гр. Пловдив постановява прекратително постановление, като приема, че няма извършено престъпление “подкуп” по чл. 304 от НК от лицето Красимир Батаклиев. Защо?

В своето постановление Окръжна прокуратура гр.Пловдив приема, че Красимир Батаклиев през месец септември 2020г. бил на екскурзия в Турция с баща си Ангел Батаклиев. Така предложената на полицаите от КАТ сума от 30лв. била останала в плика на застрахователен брокер в колата (интересно кой, при факта, че застраховка не е била показана). Сумата според Батаклиев била остатък от “платена такса на границата за изготвено пълномощно”. Тук ми се иска да отбележа, че въпросният “остатък” е престоял в колата на красимир Батаклиев около 6 месеца до деня на “подаването му” в колата на патрула на КАТ през март 2021, но очевидно това е маловажно за Окръжна прокуратура Пловдив.

Според прекратителното постановление на прокуратурата, реплика на Красимир Батаклиев към полицаите от патрула на КАТ: “не могат ли нещата да се оправят по друг начин” и “това е за вас” – въпреки, че е получила отрицателен отговор от служителите на реда, не води към извод за предложен и даден подкуп. Мотивите на Окръжна прокуратура по темата сочат, че тази реплика “сама по себе си не съдържа никаква конкретика и не е била съпроводена с никакви конкретни действия под формата на предаване на дар или имотна облага или на въздействие по отношение на свидетелите – полицейските служители, поради което тя сама по себе си не доказва така повдигнатото обвинение”.

До този извод Окръжна прокуратура стига след факта, че “от огледа на видеонаблюдението в полицейския автомобил е видно, че пликът е затворен в момента на подаването му”, макар един от полицаите да е казал, че от него са се подавали пари.

Уважаеми български граждани, винаги си носете/забравяйте затворен плик с дребни десетачки в жабката и ходете по екскурзии. Полезно е! Поклон пред доблестта на тези двама български полицаи – уви дори и видеозаписът от служебния им автомобил не им е помогнал да запазят честта си!?!?! Колко “справедливо” и “законосъобразно” нали?

Силно се надявам Апелативна прокуратура гр. Пловдив да е осъществила специалния надзор, който е имала по това дело и да го е обжалвала в съда, за да продължим да вярваме в закона и в ценностите в тази страна. Надявам се в този ред на мисли, че  коментираната по-висша прокуратура ще излезе с прессъобщение по темата, за да потвърди казаното или да ни каже, че Красимир Батаклиев е бил окончателно оневинен.

Дотогава вярвам, че все още е в сила и чл. 39, ал. 1 от Конституцията и ние – нормалните граждани, можем да обръщаме внимание на себеподобните си, че “подаването на едни пари в плик на полицаи не е подкуп” (особено, ако си синчето на татко)! Дали това важи и за нас – тези без “специалните” татковци, остава един риторичен въпрос.

Благодаря!

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 42

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.