Помните ли заведение „Апартамент 101“? До скоро то бе любимо място на пловдивския хипстър, или на хората, които обичат да работят по кафенетата през деня. От скоро „Апартамента“ не съществува, но на негово място се появи едно още по-симпатично място, с дух и история, което е гарантирано, че ще стане новата любима локация на пловдивчани. Представяме ви „Пощата“, което се намира срещу Пощата.

Poshtata

Poshtata

Закачката изобщо не е случайна, а идеята се ражда в близкото минало в главата на един от най-добрите градски бармани и миксолози Михаил Узунов. Неговата идея е приета присърце и от приятелите му Ангел Пастармаджиев и Александър Гъдов и така „Пощата“ се превръща в реалност.

„Имахме и други представи, но всички бяха обвързани с местоположението. Когато разбрахме, че „Апартамент 101“ си търси нови собственици, веднага се възползвахме, защото отговаряше идеално на концепцията ни. А тя е да развие една култура от хора, които оставят настрана телефоните си и се радват на компанията на близките си. Една общност, която да се весели, да се наслади на хубава напитка и най-вече, да се потопи в историята на българските пощи“, обяснява Михаил.

Poshtata

Poshtata

За целта по стените са окачени рамки, пълни с български марки, взети от пловдивски колекционер, сред които има такава и с лика на родни революционери. А когато дойдат чужденци, те могат да си вземат картичка, която момчетата ще снимат с полароид за инстантни снимки, или със снимки на ъндърграунд фотографи и да я надпишат. След това я запечатват в плик, слагат марка, която ще им бъде предоставена на бара, и собствениците се заемат с отговорността да я пуснат в Централна поща вместо тях, изпращайки я до желаната дестинация. Така личностите се свързват, предава се една енергия, която ще остави следа.

„В останалите държави пощите все още са използвана и уважавана институция. Само у нас са забравени, занемарени, свързваме ги с лошото отношение на чиновниците и дълго, изморително чакане по опашки. Искаме да възродим тази традиция, да привлечем любопитството на посетителите ни обратно към българските пощи, марките и историята, седяща зад тях“.

Poshtata

Poshtata

Колкото до музиката, тя е увлекателна, танцувална, без да е излишно шумна. Набляга се на soul, funk, groove, swing, jazz. В петъчно-съботните вечери се организират културни партита. Всяка седмица се предлагат няколко смесени напитки от домашни съставки, сезонни плодове и без консерванти. Те ще се сменят периодично и ще са обвързани с тематиката на пощите. До няколко месеца се очаква да се създаде и първото авторско меню, в което за сега няма да се включват авторски рецепти, а вече съществуващи с идеята да обучат клиентите каква е правилната консумация на всяка една напитка. Как класическите рецепти трябва да се уважават и да бъдат поднесени професионално и традиционно.

Всичко това е с една единствена цел и тя е хората да се отърват от консуматорския характер, а да започнат да обръщат истинско внимание на нещата, които пият, местата, които посещават. Да зародят в себе си една култура не само на консумация, но и на обстановка. Ние сме сигурни, че бар „Пощата“, който работи и през деня, ще успее да ни предложи всичко това, а ако сте любопитни го посетете и попитайте за произхода на българските пощи.

Страница във Facebook на “Пощата”

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.