По пътя на занаятчийския хляб с майстор пекар Георги Лефтеров

Занаятчията започва професията си като чирак на майстор от Измир

0
2602
Георги Лефтеров

Фотограф: Димитра Лефтерова

Носталгично ухание на прясно изпечен домашен хляб се носи от улица “Стръмна” в Стария град на Пловдив. Пред очите ми изниква спомен от детството- прабаба ми, която много обичаше да точи и да меси, стои на малко ниско столче пред фурната на дърва, и търпеливо  чака армия от домашни питчици да се изпекат.

На тази тиха и спокойна уличка, сякаш излязла от друга епоха, се намира “Къщата на Пекаря”, която е част от ново възстановената улица на занаятите към Регионална Занаятчийска Камара- Пловдив. А пекарят е майстор Георги Лефтеров, чиито златни ръце месят всеки ден най- вкусния ръчен хляб. От него струи ведро настроение и истинска любов към това, което прави.

Георги Лефтеров Пловдив с

Стръмна 2

“Ако видите пекарна да свети в три часа през нощта- там се прави нормален хляб. Пекарите първи посрещат слънцето.”, така започва разговорът ни за пътя на хляба, който самият Георги определя като стил и начин на живот.

Той омесва първия си хляб на 14-годишна възраст а, с годините, от хоби това се превръща в призвание. До ден днешен си спомня как не е чувствал краката си от умора след  първия му  официален работен ден като пекар. Тогава с чичо му направили 1400 ръчни хляба в наскоро възстановената им семейна пекарна в Мала Кутловица, днешен град Монтана.

“Чичо ми беше наел за майстор един човек от Измир, а аз бях негов чирак. Той много ми разказваше за замесването на хляба и ме насърчаваше сам да се справям. Всичко беше прекрасно докато, един ден, когато в ранни зори отидох в старата пекарна и видях чичо ми посърнал на едно столче- майсторът от Измир ненадейно си беше тръгнал.”. Така двамата се заемат с нелеката задача да се справят сами с огромните бройки предварително поръчан хляб, а Георги става майстор пекар в  много ранна възраст.

Георги Лефтеров Пловдив

Георги Лефтеров kluch

За майстор Георги Лефтеров това е потомствен занаят трето поколение. Днес той има собствена пекарна “Майстор Пекар” в Пловдив, в която може да намерим разнообразие от пресен ръчен авторски хляб, омесен и изпечен на място лично от него. Ръчен- защото не използва тестомесачни машини, а замесва на ръка. Авторски- защото рецептурите Георги събира от цял свят по време на неговите пътешествия. Когато е в чужбина не посещава музеи, а прекарва часове в някоя местна пекарна с традиции. Така той успява да усвои над 600 рецептури от няколко континента. Днес е един от единайсетте  майстори пекари в Европа, които изцяло работят на ръка. Избира Пловдив за свой град заради благите хора и толерантността, която носи мястото.

В “Къщата на Пекаря” на улицата на занаятите в Стария град може да открием майстор Георги Лефтеров в сутрешните часове, когато  е заобиколен от любопитни малчугани, нетърпеливи да научат за историята на хляба и да направят  пърленка под негово ръководството. Освен, че се е превърнала в един функциониращ музей на хляба, друга основна цел на “Къщата на пекаря” е до обед да има работилници с подрастващи. “Много искаме нашите пловдивски деца да се докоснат до старото, както и да се замислят от къде идва хлебчето на трапезата и кой е направил чинийката, в която се хранят.” Освен пекарство, в къщата се представя и дейността на други майстори- децата могат да се посветят на грънчарство, стъклопис или цветна керамика. В по-нататъшното развитие на проекта се предвиждат и уроци за домакини, които ще могат да научат как сами да правят вкъщи домашен вкусен хляб.

Георги Лефтеров франзела

Георги Лефтеров пекарна

Майстор пекарят  вярва, че в момента има голям интерес към занаятчийския хляб в България, но същевременно с това съществува и огромна спекула. Радва се на малките пекарни, които  все по-често отварят врати из страната, но го натъжава фактът, че  масово се използват западните технологии за направата на хляб, при които крайният продукт  е “хляб от хладилник”, а не занаятчийско изделие. Той е привърженик на славянската технология, при която хлябът се меси на ръка и има топли втасвания. “При тази технология хлябът се възприема като нещо живо, като малко дете, за което се грижиш. А западната технология казва: “Ние искаме да работим по-малко и да не ставаме в 2:30 през нощта, за да месим хляб.””, споделя с усмивка майстор Георги Лефтеров.

Той вече има свои последователи, които загърбват успешни кариери, за да приемат пътя на хляба. Негови ученици са хора с любопитни и разнообразни професии. С желание да стане пекар при него идва брокер по продажба на имоти, който усвоява занаята и днес работи успешно в Германия. Друг интересен случай са семейство пианисти, завършили в Щатите, които се връщат в България, за да отворят пекарна в Хасково и вече три години работят с много любов и желание. Според Георги  това, което привлича хората към този занаят, е чувството, че всеки ден създаваш нещо живо и то е едно вкусно изкуство, което радва хората.  Към днешна дата “Майстор Пекар” има в София, Хасково, Димитровград, Варна и Германия.

В пекарните на неговите ученици е забранено да се наемат работници. Самият той работи рамо до рамо единствено с неговата съпруга. Помощ получава от сестра му, неговия племенник, а най- малкото от трите деца на Георги е главен дегустатор на хлебните произведения на майстор пекаря: “Детският вкус е много изчистен и никога не лъже.”, усмихва се Георги.

Георги Лефтеров

Георги Лефтеров Хляб

Майстор Георги Лефтеров, който е и председател на Българската гилдия на пекарите, не просто прави вкусен хляб. Той има силното желание да възстанови традицията на занаятчийския хляб в България, както и да възвърне  уважението и разбирането на хората към него. Георги с носталгия си спомня времето, когато хлябът се слагаше първи по средата на трапезата на българина, а днес седи тъжно някъде отстрани в найлон, изместен от салатата по средата.

Изпълнявайки своята мисия, майстор пекарят от Стария Пловдив си има и една мечта- децата му да пораснат, за да им предаде занаята. След известен брой години, когато навърши 60, и е оставил отпечатък в процеса на възстановяване на ръчния хляб в България, той вижда себе и неговата съпруга на околосветско пътешествие с малка яхта.

Времето, прекарано в разговор с майстор Георги Лефтеров, минава неусетно. Освен, че е истински професионалист в това, което прави, той може да говори увлекателно с часове за историята на хляба, както и да споделя любопитни легенди и случки на тази тема.  “Къщата на пекаря” е негов дом и той посреща с усмивка всеки желаещ да опита авторски ръчен хляб, чиито вкус ни връща години назад във времето.

Автор: Кристина Славова

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 3 / 5. Брой гласове: 3

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.