SONY DSC

Най-трудното в преподавателската професия е не да предадеш информация и знания на учениците, а да успееш да предизвикаш желанието им да учат и да се развиват, да мислят извън рамките. В последните години все повече се говори за промяна в образователните практики и разчупване на ретроградния модел на преподаване в институциите. Типичен пример за инициатива, излизаща от консерватизма и представяща нови хоризонти и методи в обучението е „Предприемачът като откривател”. Тя представлява курс – въведение в икономиката и бизнеса, разяснени през призмата на човешкото действие. Срещнахме се с Весислав Илиев, един от създателите на курса, за да ни разкаже малко повече за него.

-Здравейте, разкажете ни как създадохте „Предприемачът като откривател”.

“Предприемачът като откривател” създадохме заедно с колежката ми Миряна Митева. Ние сме икономисти и се занимаваме с аналитични изследвания. През 2013-та година създадохме НПО, чиято основна цел е да развива образователни инициативи. Първоначално фокусът на организацията беше насочен към студентите. Създадохме икономическа библиотека, в която книгите бяха най-вече от чужбина, тъй като българска в този момент нямаше. Започнахме да провеждаме събития, лекции и курсове. Да се мотивират студенти се оказа по-трудна от очакваното задача, затова решихме да свалим възрастовата граница. През 2014-та година проведохме първия курс за ученици. Работим с представители на гимназиален курс, като първоначално възрастта беше 17-18 години, сега е мжду 15-18 години. Въпреки че нямахме почти никаква реклама, интересът към събитието беше голям. Оказа се, че има глад за такива курсове и обучения. Още в първото издание се записаха около 80 деца, дори се записа един цял клас, изпратен от учителя си. В последствие създадохме още две групи в Пловдив, а след това ни поканиха във Велико Търново и София.

-Кое е най-важното, на което искате да научите учениците си?

Участниците в обучението са между 15 и 18 години, записвайки се те вече са решили да учат Икономика и да се развиват в тази насока. За тях е изключително странно когато ги съветваме да не учат икономика. Казваме им „Запишете Биология, Медицина, Машиностроене, но не записвайте Икономика, няма смисъл. Ако искате да се занимавете с бизнес, пак ще се занимавате”. Курсът ни не е технически, в него няма писане на бизнес планове, възвращаемост на инвестициите и т.н. Тези неща се учат. Желаем първо да им покажем базови, основни принципи в икономиката, но не като абстрактна наука, а като част от ежедневния ни живот. Говорим им за алтернативни разходи. За това, че всяко едно нещо е разход, включително времето за избори и оскъдност, стойност и субективност на стойността. Откриваме света на предприемачеството като приключение и процес, в който предприемачът се спуска в неизвестното, в една бездна и търси решение на проблеми. Всеки един човек може да бъде такъв, дори да не се занимава с бизнес.

-От миналата година „Предприемачът като откривател” е под формата на лагер. Къде се провежда той и какво е различното в него?

Взехме смелото решение да направим летен лагер, в който да съберем деца от цялата страна. Обърнахме се към Община Габрово, където се провежда Innovation Camp- много добрa инициатива, но за по-големи. Те приеха добре идеята, Областният информационен център ни съдейства логистично. Предложиха да проведем лагера в Боженци, мястото се оказа идеално за целта. Емоциите бяха много по-силни, защото обучението не беше разтеглено във времето. Тази година отново ще направим лагер, като организираме и втори – международен. Той ще бъде изцяло безплатен, но ние ще изберем участниците.

-Създаването на такъв лагер е доста скъпо начинание. Как финансирате инициативата?

В общи линии на мускули. Има такса за децата. Остатъка за покриването на разходите идва от малки спонсорства. От хора, които харесват това, което правим и ни спонсорират с малки суми. Миналата година ДСК Габрово покриха част от разходите за обучението на децата от града. Тази година също имаме спонсор, който ще помогне да падне още таксата. Лагерът е осем дена, през които има разходи за храна, нощувки, екип. Имаме и доброволци, които помагат в работата. Самият курс няма търговска цел.

-Казвате, че всеки човек може да е предприемач. Какво имате предвид?

Да, сега много се говори за четвърта индустриална революция, все по-важни стават уменията да се решават комплексно проблеми, работа в екип, креативност, иновативност и предприемчивост. В съвременния свят много от действията на човека се изместват от машини. Има произодства, които са изцяло механизирани и човешката роля е много малка в тях. Роботизираните машини заместват хората в медицината, машиностроененто, дори във сървиз сектора. Това не значи, че човек ще бъде заменен от машини, а че фокусът му се измества. Нуждите на хората са неограничени, времето е оскъдно, появяват се нови нужди, които трябва да бъдат задоволени.

SONY DSC

-Въпреки механизирането на живота, хората все още се оплакват от липса на свободно време. На какво се дължи това според вас?

Това е един от основните уроци, които преподаваме в курса. Нашите баби и дядовци са имали много повече свободно време, но са живяли и по-трудно. Не са били улеснени колкото сме ние сега. Това е свързано с въпроса за алтернативните разходи. Днес има много повече неща, от които да избираме, затова и не ни достига време. Решаваме, че искаме да правим нещо, но се появява друго, за което не сме се сещали преди това и то също ни отнема време. Всичко е въпрос на възприятие и организация на приоритети.

Да дадеш образование на едно дете е толкова важно, колкото да го научиш как да се справя по-добре в живота, да цени времето си и да подбира разходите си. Весислав и неговите колеги са се заели със задачата да мотивират децата да се учат и развиват, въпреки негативизма на околния свят. Пожелаваме си още такива примери за позитивни промени в закостенялото ни разбиране за образование.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.