Представят изтребителите F-16 Block 70 в Пловдив

0
486
Ф-16 блок 70 Пловдив
Ф-16 блок 70 Пловдив

Американският концерн ”Локхийд Мартин”, който произвежда изтребителя F-16 Block 70, за първи път ще представи възможностите на самолета у нас.

От американската компания уточняват, че това е най-новата и усъвършенствана модификация на “еднодвигателния изтребител на НАТО”.

Парламентът реши България да започне преговори със САЩ за закупуването на 8 подобни машини.

България преговаря със САЩ за закупуването на 8 изтребители, но първоначалната оферта на американците надвишаваше заложения бюджет от 1.8 млрд. лева с ДДС.

Парламентът обаче гласува възможност сделката да се отклони от това изискване. “Локхийд Мартин” обяви от своя страна, че продължава да работи с правителствата на България и Съединените щати за “идентифициране на възможностите за намаляване на разходите за F-16 Block 70”, но все още няма публична информация каква отстъпка в цената е възможна.

Практиката е подобни междудържавни разговори да продължават между 4 и 8 месеца. И САЩ, и България обаче дадоха сигнали, че ще се опитат да сключат сделката възможно най-бързо.

От “Локхийд Мартин” съобщиха, че вече почти е завършен новият завод в Южна Каролина, в който трябва да бъдат произведени и изтребителите за България, ако се стигне до сделка.

Българското правителство защити избора на F-16 пред основния им конкурент шведския “Gripen” със стратегическото сътрудничество и пълния пакет способности.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.