Предусещат ли животните земетресенията?

0
1072
Предусещат ли животните земетресенията?
Снимка: nauka.offnews.bg

Предусещат ли животните земетресенията или не е темата, която от много години се изучава от научните среди по света.

Има изоблие от непотвърдени данни за животни, риби, птици, влечуги и насекоми, проявяващи странно поведение от седмици до секунди преди земетресенията. Все още не е ясен механизмът, обясняващ как работи тази съгласуваност в подобно поведение преди сеизмични събития, пише Американската научна агенция за геоложки изследвания (United States Geological Survey – USGS).

Лесно може да се обясни причината за необичайното поведение на животните секунди преди хората да почувстват земетресението. Много малко хора могат да забележат по-слабите P-вълни, които се движат по-бързо от източника на земетресението и пристигат преди по-силните S-вълни. Но много животни с по-чувствителни сетива могат да почувстват P-вълните секунди преди пристигането на S-вълните. 

Предусещат ли животните земетресенията?
Снимка: nauka.offnews.bg

Трудно е обаче да се определи причината за другите, които могат да се проявят дни или седмици преди земетресението. Ако животни усещат неща като поклащания на Земята, промени в подземните води или магнитното поле. Ако усещат тези сигнали и свързват възприятията си с някакво предстоящо земетресение. То тогава е наистина възможно “ранното предупреждение” при животните.

Нужни са още много изследвания. Учените предлагат да се създаде изходен модел на поведение, който може да се сравни с реакции на различни сигнали от околната среда. А след това да се изпитат различните потенциални стимули в лабораторни условия. Разбира се, присъствието на тези стимули ще трябва да бъде проучено във връзка с предхождащите земетресението явления. Защото ако тези сигнали не са налични в околната среда преди земетресението, то връзката е без значение.

Ще ви представим няколко вероятни и не толкова вероятни документирани случай. На насекоми, риби, земноводни, влечуги и птици, които изглежда са предусетили някои големи трусове.

Предусещат земетресенията мравките?

Предусещат ли животните земетресенията?
Снимка: nauka.offnews.bg

В продължение на три години, докато трае проучването, изследователите проследяват мравките непрекъснато с видеокамери. С помощта на специален софтуер, установяващ поведенчески промени. През периода се случват 10 земетресения с магнитуд между 2.0 и 3.2, както и множество по-слаби трусове.

Мравките променят поведението си само за трусове по-големи от 2.0, които са най-слабите трусове, усещани от хората. Тригодишното проучване е установило, че преди земетресение всички мравки напускат мравуняците си. Дори и през нощта и остават будни, въпреки че това ги прави уязвими за хищниците. Ден след земетресението, мравките се връщат към нормалното си поведение.

Изследователите смятат, че тези способности на мравките имат нещо общо с умението им да чувстват промените в нивата CO2 и земното магнитно поле.

Предусещат земетресенията змиите?

Предусещат ли животните земетресенията?
Снимка: nauka.offnews.bg

Според слуховете поведението на змиите е било достатъчно, за да убеди местните власти, които наредили да се евакуира градът дни преди да го удари разрушително земетресение с магнитуд 7.3. Загинаха повече от хиляда души, но жертвите можеше да са 150 000, според по-късни оценки.

Поведението на змиите предизвика изследвания в областта на способностите на животните да предусещат земетресенията от USGS, но романтичната идея за малките обичани зверове, които без да искат предупреждават хората, е невярна.

USGS съобщи, че властите са предупредени по-скоро от серия слаби трусове (foreshocks), отколкото от животинското царство. Змиите са вероятно са усетили точно тези, предшестващи главния трус, меки вълни.

Предусещат земетресенията кралската херинга?

Предусещат ли животните земетресенията?
Снимка: nauka.offnews.bg

Тези риби могат да израснат повече от 5 метра дължина, изглеждат като огромна жива лента със страшна (но безобидна) муцуна. Те живеят толкова дълбоко, че хората не знаят почти нищо за тях, и за тях се вярва, че могат да предсказват земетресения.

Live Science съобщи, че около 20 от тях са открити изхвърлени на бреговете на Япония преди страната да бъде опустошена от мощното земетресение през 2011 г. Още повече кралски херинги са намерени на японския бряг преди силните трусове в Чили и Тайван през 2010 година.

Хората в Калифорния са постоянно нащрек за земетресения и са били малко притеснени, когато не едно, а две, от тези иначе редки същества са изхвърлени на брега в рамките на дни една след друга през 2013 г. Оказва се, че за пореден път притесненията са били за японците. Около две седмици, след като е намерена първата, земетресение с магнитуд 7,3  удря Япония, макар и без особено големи щети.

USGS посочва, че това е вероятно съвпадение. Кралската херинга живее на стотици метри под вълните. Възможно да е много чувствителна към дълбоководните трусове, но ние не знаем достатъчно за тези животни, за да може да се каже нещо категорично.

Предусещат земетресенията жабите?

Предусещат ли животните земетресенията?
Снимка: nauka.offnews.bg

Учени изучавали размножителните навици на жабите в Италия през 2009 година, когато изведнъж изчезват всички жабешки двойки в езерото. Три дни по-късно град Акуила е разтресен от трус 5.9 по Рихтер. Повече от 300 души загиват.

Учените смятат, че жабите са избягали към по-високо място, за да избегнат риска от свлачища. Но какво точно ги е предупредило? Те предполагат, че може да са усетили заредени частици или промени в газовете. 

Жабите също се считат възможни предвестници на земетресението в провинция Съчуан в Китай през 2008 година магнитуд 7.9. Загиват 70 хиляди души, което го прави смъртоносното земетресение в страната от десетилетия насам.

Китайските блогъри твърдят, че хиляди жаби са били изпълнили улиците на едно село три дни преди земетресението да убие в него 2 хиляди души., съобщава The Telegraph.

Може тези доклади да изглеждат анекдотични, но не може да се пренебрегнат констатациите от Акуила, които се случват по време на научни наблюдения.

Предусещат земетресенията птиците?

Предусещат ли животните земетресенията?
Снимка: nauka.offnews.bg

Както другите животни, включени в този списък, птиците също може би имат способност да предусещат земетресенията. Но не очаквайте, че ще имате много време след предупреждението им.

Преди земетресението с магнитуд 5,8, което разтърси американското източно крайбрежие през август на 2011 г., 64 птици фламинго от един зоопарк неочаквано се сгушили в група, а патиците от зоологическата градина избягали във водата.

В дивата природа птиците фламинго е по-вероятно да избягат напълно, както е било наблюдавано в убежище за диви животни в Индия преди цунамито на 26 декември 2004 г.. В Китай всички пауни в една зоологическа градина едновременно са запищяли зловещо.

Като оставим настрана най-очевидния проблем с тези истории – те изглежат невероятни и в момента не са доказани от научни изследвания – американската научна агенция за геоложки изследвания (United States Geological Survey – USGS) коментира, че е възможно изострените сетива на птиците и животните като цяло да могат да усещат първичните сеизмични вълни на земетресението преди да пристигне втората, по-мощна вълна.

Според USGS, може да получим предупреждение само няколко секунди преди труса, а не дни или седмици.

Изглежда има да се извърви дълъг път в научни изследвания, за да минем отвъд  фантазиите и легендите, преди да може връзката между животни и земетресения да стане полезен инструмент. Дотогава земетресенията ще останат най-трудно предвидимото природно бедствие.

Предусещат ли животните земетресенията?

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.