Как да презастроим втория по големина град в България

0
10552
Как да презастроим втория по големина град в България
Снимка: Атанас Костов

Днес ми се иска да ви представя нагледно урок на тема: “Как да презастроим втория по големина град в България, с участието на двама кмета на ГЕРБ, няколко главни архитекта и активният чадър от РДНСК Пловдив?”

В средата на месец януари публикувах мой сигнал до МРРБ, РДНСК и прокуратурата за презастрояването в кв. “Колодрума“, което се изразява в недопустима за зоната етажност – някои от сградите са над 23 етажа, липса на съгласуване със заинтересованите страни и нищожни строителни разрешения – съответно актове на главните архитекти и кметовете на Община Пловдив по темата.

Всичко това се извършва в угода на три пловдивски фирми „Сиенит“, „Гербера“ и „Мидъл ийст кепитал“. Интересен момент от случката е, че в същия този ден, визираната, публикувана от мен информация по темата бе отразена в три пловдивски медии – в.“Марица“, сайтът Plovdiv24 и още един пловдивски сайт  – MediaCafe. Няколко часа по-късно, въпросните медии бяха притиснати и свалиха статиите си по казуса.

Свободата на словото в действие – едно обаждане и тя се изпарява, стига обаждането да е от „правилните хора“, „спонсори“, „задколисни играчи“, както искате ги наречете! Не се сърдя не медиите, но ми е много интересно кой в въпросният сив кардинал, дано не се окаже някой псевдо „дипломат“.

По темата преди два дни имах честта да получа дългоочаквания отговор от РДНСК Пловдив, касаещ действията на визираните бетонени фараони в „Колодрума“. Оказа се, че съм нещо като скенер за корупция, обгърнала в паяжината си строителните процеси в Пловдив и всяко едно от опасенията ми се потвърди. Подчертал съм основните важни моменти в отговорът до мен, та ето го и краткия разбор:

На първо място, оказва се, че “абсолютно законосъобразно” общинската администрация е изменяла ОУП на гр.Пловдив с ПУП-ове, за да угажда на т.нар бетонени “инвеститори”. Видно от документа на РДНСК до мен е, че общо 5 пъти ПУП-ът на кв.”Колодрума” е променян от 2010г. насам, като последните две промени са със заповеди на сегашния кмет(Здравко Димитров) от 2021г.!

Това, че точно по този начин се е развивал “законосъобразно” процесът по презастрояването на кв.”Колодрума” го намекнах още в сигнала ми до МРРБ, РДНСК и прокуратурата. Много познавам нали?

От въпросния отговор на РДНСК разбирам също, че с ОУП от 2007г. показателите за строителство в кв.”Колодрума” са определение на: ПЛ>60%; Кинт.< или равно на 4.0; Козел >20%, като това преведено на български означава, че застрояването не може да надвишава 10 етажни сгради. Отново познах – без госпожа Дончева(директор на РДНСК гр.Пловдив) дори да ми дава “информация”!

Каква интуиция само – а все още не съм видял никакви документи – заповеди, строителни разрешения, обявления(касаещи процедурата), не смеят да ми ги покажат, но аз ще си ги поискам! Какво ли ще видя тогава!?

Изведнъж през 2017г. с поредния ПУП кметът на Община Пловдив тогава(г-н Тотев) определя със заповед №17ОА-2731/01.11.2017г. устройствените показатели за тази територия на: височина до 15 етажа/45м., Пзастр. до 60%, Кинт. до 4.0, позел. мин 20%, паркиране. Каква изненада…за 7 години подскочихме с 6-7 етажа, плюс паркинг.

Ей така изведнъж, по случайност, “законосъобразно”. “Всичко е наред” – дали?

Най-интересното е, че според РДНСК всичко това е “обявено на заинтересованите лица” – включително очевидно на мен, интересно как(правният способ ми е много важен) и кога? Къде са документите за това?!? Не се притеснявайте, ще искам достъп до обществен информация, за да  може г-жа Дончева(директор на РДНСК Пловдив)да ми ги покаже. Законосъобразно, нали така госпожо Дончева?

Oт там започва сагата с т.нар  „законосъобразни“ строителни разрешителни. Те всички се появяват след 2018г. В началото, когато няма „инвеститори“ просто са презаверявани(в периода 2008 до 2015г.), но след това главният архитект на Пловдив(всъщност последният и предпоследният) се развихрят. Ще се строи, “законосъобразно”. Все забравям, та си напомням от време на време.

Изведнъж точно след 2018г. всяко едно от “законосъобразните” строителни разрешения, касаещи кв.“Колодрума“ е с “допълнителна промяна по време на строителство“, като повечето от тях предвиждат и “появяването” на новите секции, които липсват към 2015г.(пеработва се намаляването на етажността на секция „А“ и „Б“, като те се повдигат) в сградите на “Гербера” и “Сиенит” пак след 2018г. Случайност нали? Не. Просто тогава новите “инвеститори” – въпросните три фирми, са придобили имотите и е трябвало да започне да се лее бетон, повече бетон, по-висок бетон!

Другият интересен факт е, че в отговорът до мен от РДНСК Пловдив се отбелязва и фактът, който още със сигнала споменах – а именно, че фирмата „Мидъл ийст кепитал“ строи на калкан с жилищна сграда в кв.“Колодрума“(това е блок 7 в зоната) – естествено незаконосъобразно.

Споменава се и за разрушените общински стълби и подход за детски колички и инвалиди от същата тази фирма през 2020г. (за което е сезирана прокуратурата), както и за спряното незаконно строителство в зоната на въпросната фирма на датата 12.01.2021г. Разбира се – тук отново РДНСК не квалифицира това строителство като „незаконно“(може ли да се използват такива думички за бетонените фараони), но все пак потвърждава спирането на този „обект“.

Тук ми изникват няколко подвъпроса:

Първият и най-важен е – дали прокуратурата в гр. Пловдив ще се самосезира от тази информация за законосъобразността на действията на общинската администрация в колаборация и явно обслужване интересите на визираните три търговски дружества!?

Напомням господа прокурори – вече Ви пуснах сигнал, но ако трябва пак ще го направя! Май издаването на нищожни заповеди за презастрояването на един град, както и произтичащите от това нищожни строителни разрешения е престъпление по служба. Не знам, само питам, но май така пише в НК!

Второ – чудя се как да квалифицирам поведението на г-жа Мария Дончева на този фон, при факта, че тя е дала информация на в.”Марица” и електронната медия Plovdiv24, че „всичко с бетонените кули на Колодрума е наред“. Дали г-жо Дончева?

Въпросът е риторичен! Очаквайте моето искане за достъп до обществена информация. И уважаема г-жо Дончева, всяко действие, което цели заобикаляне на закона е нищожно – от мен да го знаете(като юрист) и в това няма нищо “законосъобразно”!

Възнамерявам да препратя информацията по целия този строителен фарс на МРРБ – там някак структурите вече не са оцветени политически с онова четрибуквие, което спуска решенията на РДНСК Пловдив…

Е уважаеми пловдивчани – „законосъобразното“ леене на бетони в Пловдив очевидно продължава, чрез обслужване на едни от онези, които ви „управляват“! Никой дори не забелязва този „законосъобразен“ процес….Дали?

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 59

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.