Изминаха три години откакто Регионален природонаучен музей Пловдив създаде единственият в града дигитален 3D планетариум. Той е с купол 8 метра в диаметър и със специален прожектор, който отразява картината по повърхността на целия купол. Залата разполага с 50 места и периодично в нея се провеждат събития по астрономия, лекции и срещи с успешни учени в областта.

Рожденият ден на Планетариума е на 12-ти ноември, а по негов случай екипът на Природонаучния музей е подготвил два дена с лекции и прожекции както за малките, така и за порасналите. Тази година темата е слънцето.

“Решихме да наблегнем на тази тема, защото слънцето е най-важната звезда за нашата планета и за съществуването ни на нея. Това всъщност е и първият рожден ден, който празнуваме и сме изключително радостни, че към нас ще се присъединят атрактивните и интересни лектори от Катедра “Астрономия” към Софийския университет – Камен Козарев и Георги Латев. Откакто отворихме Планетариума забелязваме засилен интерес от страна на пловдивчани и то от всички възрасти.”, сподели пред медията ни Светлозара Казанджиева от Природонаучния музей.

Този интерес си проличава и по факта, че всички места и за двете вечери са вече запазени от ентусиасти да се потопят в света на Астрономията.

В първия ден, на 12-ти, от 18:00 часа посетителите ще могат лично да се запознаят с един от създателите на 3D планетариума – гл. ас. Камен Козарев. Той ще проведе лекция за новите космически мисии до слънцето и ще отговори на всичките ви въпроси. След лекцията ще се прожектира и 2D филм, дело на гръцкия режисьор Теофанис Матсопополус, създател и на най-гледаният филм в Планетариума – “Земята към Вселената”. Последният му труд “The Sun, Our Living Star” е посветен на единствената звезда в Слънчевата система и е с продължителност 30 минути.

На втория ден, 13-ти ноември, отново от 18:00 часа гл. ас. д-р Георги Латев ще разкаже за живота на звездите – кога се заражда, колко трае, как свършва и какво се случва с тях след като “умрат”. След интересната среща отново ще се прожектира филмът “The Sun, Our Living Star”, за всички, които не са успели да го гледат в първия ден от честването.

Космосът винаги ще е една енигма, която като притегателна сила привлича мислите и въпросите ни. Откриваме тайните му бавно и трудно, не се знае дали някога ще го опознаем напълно, но поне ще се опитваме.

  • Регионален природонаучен музей

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

Природонаучният музей празнува 3 години от създаването на Дигиталния си планетариум
5 от общо 1 глас(а)
Вашето мнение е важно за нас!