Изминаха три години откакто Регионален природонаучен музей Пловдив създаде единственият в града дигитален 3D планетариум. Той е с купол 8 метра в диаметър и със специален прожектор, който отразява картината по повърхността на целия купол. Залата разполага с 50 места и периодично в нея се провеждат събития по астрономия, лекции и срещи с успешни учени в областта.

Рожденият ден на Планетариума е на 12-ти ноември, а по негов случай екипът на Природонаучния музей е подготвил два дена с лекции и прожекции както за малките, така и за порасналите. Тази година темата е слънцето.

“Решихме да наблегнем на тази тема, защото слънцето е най-важната звезда за нашата планета и за съществуването ни на нея. Това всъщност е и първият рожден ден, който празнуваме и сме изключително радостни, че към нас ще се присъединят атрактивните и интересни лектори от Катедра “Астрономия” към Софийския университет – Камен Козарев и Георги Латев. Откакто отворихме Планетариума забелязваме засилен интерес от страна на пловдивчани и то от всички възрасти.”, сподели пред медията ни Светлозара Казанджиева от Природонаучния музей.

Този интерес си проличава и по факта, че всички места и за двете вечери са вече запазени от ентусиасти да се потопят в света на Астрономията.

В първия ден, на 12-ти, от 18:00 часа посетителите ще могат лично да се запознаят с един от създателите на 3D планетариума – гл. ас. Камен Козарев. Той ще проведе лекция за новите космически мисии до слънцето и ще отговори на всичките ви въпроси. След лекцията ще се прожектира и 2D филм, дело на гръцкия режисьор Теофанис Матсопополус, създател и на най-гледаният филм в Планетариума – “Земята към Вселената”. Последният му труд “The Sun, Our Living Star” е посветен на единствената звезда в Слънчевата система и е с продължителност 30 минути.

На втория ден, 13-ти ноември, отново от 18:00 часа гл. ас. д-р Георги Латев ще разкаже за живота на звездите – кога се заражда, колко трае, как свършва и какво се случва с тях след като “умрат”. След интересната среща отново ще се прожектира филмът “The Sun, Our Living Star”, за всички, които не са успели да го гледат в първия ден от честването.

Космосът винаги ще е една енигма, която като притегателна сила привлича мислите и въпросите ни. Откриваме тайните му бавно и трудно, не се знае дали някога ще го опознаем напълно, но поне ще се опитваме.

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.