Plovdiv Town

Община Пловдив кани всички жители и гости на Пловдив на 22 септември 2018 г. на честванията по повод 110-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

На 22 Септември 1908 година, използвайки създалата се благоприятна международна обстановка и ефекта от младотурската революция, Княз Фердинанд обявява България за независима държава от “Великата порта” и се провъзгласява за Цар на всички българи. С този акт, Съединената през 1885 година Българска държава, става пълноправен член на европейското семейство. Ден след като обявява Независимостта, цар Фердинанд идва да отбележи събитието и в Пловдив.

ПРОГРАМА ЗА ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА:

10.00 часа – Молебен в храм „Св. Неделя”, организиран от Сдружение „Център Петко Каравелов”“

10.30 часа – Поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов (до храм „Св. Неделя”) – Сдружение „Център Петко Каравелов“

11.30 часа – Тържествен ритуал пред колоната на Независима България („Гроздовия пазар“)

14.00 часа – По стъпките на цар Фердинант. Възстановка на събитията от 25.09.1908 г., когато Цар Фердинанд е посрещнат на площад Централен в Пловдив и пред събралото се множество е  прочетен манифеста, с който е обявена Независимостта на България. (площад пред църквата „Св.Св. Константин и Елена“)

Тържествено отбелязване на 110-та годишнина от обявяването на Независимостта на България е с участието на Духов оркестър – Пловдив, почетна рота от комитет „Родолюбие”, венценосци. Слово на д-р Видин Сукарев – историк в РИМ Пловдив, водещ Златко Павлов.

Поканени са: Областният  управител и представители на Областна администрация, председателят на Общински съвет – Пловдив, и представители от Общинския съвет, Кметът и зам.-кметовете на Община Пловдив, Общественият посредник на Община Пловдив, и представители на Общината, кметовете на райони, командването на Пловдивския гарнизон,  представители на армията, църквата, политически и обществени организации, граждани и медии.

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.