Фотографии: https://www.facebook.com/mitakis.fotos

В дните на новата година протестите на българския народ в защита на природните му ресурси продължават. Нито делник, нито празник се признават от природозащитниците щом става въпрос за осакатяването на най-високата ни планина, а и как иначе. Хората показват, че се събуждат от дългогодишната летаргия на послушание и се изправят срещу каквото могат.

pirin

pirin

В последния месец „чудовището“ е бетонно. Не за първи, и със сигурност, не за последен път. Снощи пловдивчани се изправиха на протест заедно със София, Варна, Русе, Стара Загора, Дупница и Свиленград против изграждането на втори лифт в Банско. Над 300 души „маршируваха“ по Главната улица на града, негодуващи от решението на Министерския съвет от 28.12.2017 г., с което позволява застрояване на писти, лифтове и сгради за хотели на 48% от териториите на Национален парк Пирин. В рамките на Националния парк се намират два природни резервата – Юлен и Баюви дупки-Джинджирица, който е един от най-старите резервати в България и е част от мрежата на биосферните резервати по програмата „Човек и биосфера“ на ЮНЕСКО.

pirin

Точно затова решението противоречи с наредбите на ЮНЕСКО за защита на природното наследство, а също и със закона за опазване на околната среда, закона за биологично разнообразие и закона за защитените територии.

От една страна, Министерския съвет и предприемачите обясняват, че тези решения са взети с цел подобряване и развитие на един от най-силните ни ресурси – туризма. Изграждането на нов лифт, писти и съоръжения за почивка около него ще подобри посещението на чужденци в държавата ни, от което само можем да спечелим. В контра, като новоиздигната бариера от тела, застават еколозите и всички „обикновени“ хора, които са готови да прежалят карането на ски, но не и многовековните дървета и красивата ни природа.

pirin

pirin

Вчерашните протести ясно показаха, че гражданите искат оставката на министъра на екологията Нено Димов, а плакатите „Не правете от Пирин осакатен бетонен кошмар“ и „Не на цимента в Пирин“ се вееха в знак на душевния протест. Въпреки това, шествието премина мирно, без сблъсъци. Обединени, гражданите пяха „Хубава си моя горо“ и химна на България.

pirin

pirin

Така завърши протестът за сега, но не се знае как ще завърши съдбата на Пирин планина. Едно е сигурно – положението ще се нажежава. Припомняме, че възмутени от застрояването на планината се оказаха дори чуждестранни звезди от шоу бизнеса като Джаред Лето и Леонардо Ди Каприо, които изпратиха гневни писма до премиера Бойко Борисов и започнаха свои индивидуални кампании за запазване на резервата.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.