Фотографии: https://www.facebook.com/mitakis.fotos

В дните на новата година протестите на българския народ в защита на природните му ресурси продължават. Нито делник, нито празник се признават от природозащитниците щом става въпрос за осакатяването на най-високата ни планина, а и как иначе. Хората показват, че се събуждат от дългогодишната летаргия на послушание и се изправят срещу каквото могат.

pirin

pirin

В последния месец „чудовището“ е бетонно. Не за първи, и със сигурност, не за последен път. Снощи пловдивчани се изправиха на протест заедно със София, Варна, Русе, Стара Загора, Дупница и Свиленград против изграждането на втори лифт в Банско. Над 300 души „маршируваха“ по Главната улица на града, негодуващи от решението на Министерския съвет от 28.12.2017 г., с което позволява застрояване на писти, лифтове и сгради за хотели на 48% от териториите на Национален парк Пирин. В рамките на Националния парк се намират два природни резервата – Юлен и Баюви дупки-Джинджирица, който е един от най-старите резервати в България и е част от мрежата на биосферните резервати по програмата „Човек и биосфера“ на ЮНЕСКО.

pirin

Точно затова решението противоречи с наредбите на ЮНЕСКО за защита на природното наследство, а също и със закона за опазване на околната среда, закона за биологично разнообразие и закона за защитените територии.

От една страна, Министерския съвет и предприемачите обясняват, че тези решения са взети с цел подобряване и развитие на един от най-силните ни ресурси – туризма. Изграждането на нов лифт, писти и съоръжения за почивка около него ще подобри посещението на чужденци в държавата ни, от което само можем да спечелим. В контра, като новоиздигната бариера от тела, застават еколозите и всички „обикновени“ хора, които са готови да прежалят карането на ски, но не и многовековните дървета и красивата ни природа.

pirin

pirin

Вчерашните протести ясно показаха, че гражданите искат оставката на министъра на екологията Нено Димов, а плакатите „Не правете от Пирин осакатен бетонен кошмар“ и „Не на цимента в Пирин“ се вееха в знак на душевния протест. Въпреки това, шествието премина мирно, без сблъсъци. Обединени, гражданите пяха „Хубава си моя горо“ и химна на България.

pirin

pirin

Така завърши протестът за сега, но не се знае как ще завърши съдбата на Пирин планина. Едно е сигурно – положението ще се нажежава. Припомняме, че възмутени от застрояването на планината се оказаха дори чуждестранни звезди от шоу бизнеса като Джаред Лето и Леонардо Ди Каприо, които изпратиха гневни писма до премиера Бойко Борисов и започнаха свои индивидуални кампании за запазване на резервата.

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

Протестиращите за Пирин в Пловдив: Не убивайте природата, тя е и ваша майка
5 от общо 5 глас(а)
Вашето мнение е важно за нас!