Протест пред Общината, след разкрития за злоупотреби

0
Протест пред Общината, след разкрия за злоупотреби
Снимка: mitakis

Граждани се събират на протест пред Община Пловдив, след разкрития за злоупотреби и присвояване на средства в особено големи размери.

Днес, от 17:30 ч., пловдивчани излизат на протест пред Община Пловдив. Исканията ни са за незабавното уволнение на Богомил Грозев от ОИ „Старинен Пловдив“ и на управителя на „Инсинератор Пловдив“- Дончо Кацарев.

Грозев беше назначен от кмета Димитров, без конкурс, без нужния ценз и опит да заема ръководния пост. За позицията директор на ОИ „Старинен Пловдив“ е необходимо кандидатът да е магистър по история и археология или социология, антропология, науки за култура и туризъм. Друго съществено изискване, на което Грозев не отговаря е да има най-малко три години опит в сектора. Освен тези основни предпоставки, Грозев трябва да докаже знания и умения в управлението, които той не притежава. Всички сме свидетели на разрухата в Стария град и Базиликата, която след като стана сграда на годината, тъне в треви и бурени.

Към искането за отстраняването на Богомил Грозев от ОИ „Старинен Пловдив“, добавяме и незабавно уволнение на управителя на “Инсинератор – Пловдив” – Дончо Кацарев.

 В края на миналата година, по наш сигнал за извършени престъпления в общинското дружество, Специализираната Прокуратура извърши проверка.

В резултат на нея се установи, че управителят Кацаров е присвоил хиляди левове от Инсинератора. Въпреки, че четири години му плащаме заплата, а дружеството не работи, Дончо Кацарев не се е поколебал да присвои още средства.

До тук! Време е за протест!

Предприятието е създадено през 2017 г. с капитал 50 хил. лв. и допълнително са наляти 7 000 000 лв. в него. Мнозина от вас, е възможно да не знаят, с какво точно се занимава този Инсинератор. Той би трябвало да работи, за да преработва медицински отпадъци, гуми и всичко друго, което е опасно или вредно за нашето здравето. От създаването си до ден-днешен, предприятието няма приходи и дейност.

Въпреки това, Кацарев и счетоводителката му, получават възнаграждение в размер на над 122 000 лв. за четирите си години управление. Ролята на счетоводителя е освен да осчетоводява месечно трудовите възнаграждения на Кацарев е и да осчетоводство разходите за автомобили под наем за управителя и горивото за тях.

Какво прави Дончо по цял ден?

Управителят на „Инсинератор Пловдив“ има интересна професионална биография. Той има агрономическо образование, дълги години е гледал крави в Северна България и освен управител на общинско предприятие е и истински предприемач.

Многократно го търсихме в Инсинератора, но без успех, защото Дончо не стои там. Той изобщо не ходи на работа, защото управлява свой частен бизнес. Като истински предприемач, той развива търговска дейност със стоки на дребно, алкохол и цигари срещу I РПУ в Пловдив. Въпреки отсъствието от работното си място, ние продължаваме да му плащаме заплата, осигуровки, коли под наем и др. екстри.

На протест! Против корупцията!

Корупцията е пуснала дълбоки корени в общинските ни дружества. Време е за промяна и оставки не само на двамата директори, а и пълна ревизия на управлението на Пловдив през последните години. Констатирани са злоупотреби за хиляди левове от АДФИ, факт, който кметът Димитров крие. За проверката в Инсинератора той лично е бил уведомен. Въпреки всички основания за смяна управителя на общинското предприятие, кметът Димитров продължава да закриля Дончо Кацарев.

Прикривайки престъплението на своя подчинен, кметът на Пловдив се превръща в таен съучастник в престъпление с обществени средства на Кацарев.

В предизборната си кампания, Здравко Димитров твърдеше, че ще ревизира управлението на Тотев. Кълнеше се, че ще промени модела на управление в Пловдив през последните години. Но накрая стигнахме до тук – директор на общинско предприятие да източи касата с обществени средства! До кога ще толерираме подобен модел на управление?

Искаме незабавна промяна!

Защо Дончо Кацарев е важен за Здравко Димитров? Освен, че е състудент на Иван Тотев, важна предпоставка, за да си в управлението на града, Дончо се радва на политически чадър от ГЕРБ, защото неговата съпруга също е част от управлението на Пловдив.

Фиданка Кацарева е заместник кмет в район „Централен“. Тоест, от една страна имаме шеф на общинско предприятие с присвоени средства за хиляди левове, а от друга зам.-кмет в район „Централен“. Това обяснява и липсата на реакция от екипа на Здравко Димитров. Какво ла се случва в район “Централен” с общинските средства???

Желаната промяна в “модела Тотев”, по който се управляваше Пловдив години наред, няма и явно няма и да има.

А дали съпругата на Дончо знае, къде са отишли присвоените пари?

Време е да я попитаме…

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.