Един от най-изявените световни диригенти Урош Лайовиц провежда майсторски класове в Държавна опера Пловдив. Повече от две десетилетия маестрото е бил професор в Университета за музика и сценични изкуства във Виена. В продължение на седмица той ще обучава обещаващи млади диригенти от Европа в тънкостите на диригентската професия с помощта на оркестъра на Опера Пловдив. Най-добрият извънстоличен симфоничен оркестър в България е доказал своя професионализъм и ежегодно посреща майсторски класове на водещи специалисти. Финалът на обучението ще е белязан със Симфоничен концерт на 16 ноември от 19 часа. В програмата са включени Моцарт – Симфония № 40, сол минор, KV 550 и Римски-Корсаков – Симфонична поема „Шехерезада“ оп.35.

Професор Урош Лайовиц  е роден през 1944 година в Любляна, където завършва дирижиране и композиция. През 1968 и 1969 година посещава диригентските курсове на проф. Бруно Мадерна в Моцартеума в Залцбург, след това усъвършенства диригентското си изкуство във Виена – през 1971 завършва Университета за музика и сценични изкуства в класа на прочутия проф. Ханс Сваровски.

Работил е с най-известните симфонични и оперни оркестри в Белград, Любляна, Дубровник, Загреб, Скопие, Сараево, както и с Московския държавен оркестър, Киевската филхармония, Симфоничния оркестър на Воронеж, Residenz Orchestra – Анкара, Филхармония „Яначек” в Острава, FOK оркестър – Прага, Радио-телевизионния оркестър на Катовице, Симфоничния оркестър в Берн, Берлинския Радио симфоничен оркестър, Дрезденската филхармония, RIAS – Берлин, Мюнхенската филхармония, Симфоничните оркестри на Süddeutscher Rundfunk – Щутгарт и на Радио Лайпциг, оркестрите в Гьотинген, Майнинген, Мекленбург, Моцартеума в Залцбург, Националния оркестър на Белгия, Виенските симфоници, симфоничните оркестри на Сеул, Токио, Хирошима, Тайпе, Сингапур, филхармонични състави в Швеция, Дания, Норвегия, Португалия, Испания, Италия, Франция, Нидерландия,Унгария, Китай, САЩ и др., също и с редица европейски камерни оркестри. От 1989 до 2012 Урош Лайовиц е професор в Университета за музика и сценични изкуства във Виена. Имал е майсторски класове във Вилнюс, Констанц, Загреб, Шанхай, Хонг Конг. Получавал е редица награди за дирижиране и композиция в Любляна, Виена и Милано.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.