Психопат? Как да разпознаем дали излизаме с него?

0
4261
Психопат? Как да разпознаем дали излизаме с него?
Снимка: guim

Психопат или как да разпознаем, че излизаме с него?

Може да звучи като нещо, което би се случило само в хорър филм, но статистически погледнато въобще не е невъзможно да се озовете на среща с психопат. Изчислено е, че 1 на 100 човека страда от някаква форма на психопатия – толкова, колкото са учителите например.

Често си представяме психопатите, като ужасяващи престъпници (като американския сериен убиец Тед Бънди), но преобладаващата част от тях, не само не са престъпници, но живеят спокоен живот в заобикалящото ни общество. Как можем да разберем дали новият човек в живота ни не е такъв и какво можем да очакваме от него/нея? За щастие има детайлни проучвания по темата.

Този тип личностно разстройство е установен и изследван от десетки години, но все още съществуват полемики относно диагностицирането му. Въпреки това учените се съгласяват, че психопатията включва настойчиво антисоциално поведение, липса на емпатия и разкаяние, дързост, импулсивност, злост и проявяване на изключително егоистични черти.

Не всичко е толкова черно обаче, психопатите могат да проявяват и положителни качества, като око за детайлите, “разчитане” на околните и водене на разговори с лекота. Това, че са прецизни и креативни им помага да бъдат успешни професионалисти в работата си.

Романтични проблеми на един психопат

Първият отличителен белег, който би се проявил, ако излизаме с психопат, е патологичното лъжене. Този тип хора имат склонността да се опитват във всички възможни обстоятелства, да измамят партньорите си. Те правят това в името да скрият поведението, за да постигнат целите си – каквито и да са те. За съжаление не е лесно да прозрем през тези лъжи. Много често те са планирани предварително и добре обмислени.

Психопатите обикновено имат изключително висока оценка за себе си. Дори да сте успял и уверен в себе си професионалист, е много вероятно да се почувствате незначителен покрай тях. Ако сте уязвими, психопатът може напълно да смаже самочувствието ви, за да установи контрол над вас. Проучванията показват, че това се постига чрез техника, наречена “газово осветление”. Постепенното подкопаване на увереността на “”жертвата” и представата ѝ за реалността, чрез объркване, подвеждане, измами и убеждения.

Причината психопатите да са толкова добри в манипулациите, е благодарение на дългото време в наблюдение на поведението на хората. В последствие те умело го използват срещу вас всичко, което вече са научили. Ако сте във връзка с психопат и успявате да устоите на манипулациите им, често те прибягват до типично детско поведение . Това често се изразява в гняв, фрустрация, натякване, повтарящи се разговори. Когато останат без друга възможност, те прибягват и до “милите очички”. Психопатите винаги са готови на всичко, само да пробият вашата защитите и постигнат своето.

Можем ли да го променим?

Особено трудно е да се бориш срещу липсата на вина и разкаяние в човека до вас. Не очаквайте да можете да го промените. Проучванията посочват, че мозъкът на психопатите просто е “програмиран” по този начин. Скорошни изследвания с мозъчен скенер, сред редица затворници показват, че хората с по-развита психопатия, много по-лесно прибягват до лъжи. Любопитен факт остава, че това не ги кара дори да се чувстват зле. Това състояние се асоциира с намалената активност на cortex cingularis anterior. Тя най-вече е отговорна за чувството за морал и контрола над импулсите и емоциите.

Крайно изморителна е връзката с човек, който не може да изпитва емпатия. Макар че някои изследвания индикират, че това незадължително е така. Психопатът понякога може да усеща емпатия на интелектуално и емоционално ниво. Но той може да реши да я пренебрегне, нещо като бутон за изключване на емоциите. Същото е като с действията на хората, които не може да осъзнаят, че това, което вършат е неправилно. Липсата на достатъчно самоконтрол кара психопатите да продължават напористо с плана си.

Романтичните партньори на психопатите скоро започват да осъзнаят, че не могат да смогват на постоянните нужди. Нереалистичните дългосрочни цели и пипсата на самоконтрол може да ги вкара в други неприятни ситуации. Например е възможен пренос на поведението и насочване на негативността под формата на грубо държание към колегите или когато сме излезли на парти.

Други черти на един психопат

Други характерни черни за един психопат са социопатията и нарцисизмът, Двете основни черти са често свързани с изневерите. Едно от последните проучвания разглежда, как подобни характерните черти се изразяват в романтични връзки. Често срещан подход на психопатите се оказва манипулацията чрез сексуална облага.

Въпреки, че всички тези качества ни звучат отблъскващо, сами по себе си, се оказва се, че най-големият проблем за партньорите на психопати е съвсем друг. Докато жените наблюдават с усилваща се омраза поведението на партньора си и постепенно се замислят за край на отношенията им, то при мъжете това се изразява в нарастващ страх от отхвърляне. Това се дължи на импулсивното поведение на половинката им.

Хората, които намират силата да се измъкнат от такава токсична връзка, често виждат искрено съжаление у вече бившия си партньор. То най-често е породено от невъзможността да ги притежава и контролира. Хич не е добра идея, да зарежем психопат, а впоследствие да се върнем при него. Липсата на емпатия ще ги възпре, от това да видят собствените си грешки и да се променят към по-добро. Вместо това, най-вероятно е да се стигне до обвинения. Те ще бъдат насочени към всичко и всички, но не и към тях самите. Това поведение е породено от разбирането им, че ако си наранен, то това е твой проблем. Също според тях, всеки сам носи отговорност, че позволява това да му се случи.

В случай, че следващият им романтичен партньор не е достатъчно интересен и предизвикателен за психопата, нищо чудно е да погледне назад към предната си връзка. Както споделихме по-рано, те са готови на всичко и не се учудвайте, ако и този път презаредени с нови обещания за любов и разбирателство се завърнат към вас. Това се дължи на паразитния начин на живот. Психопатите са “хранещи се” с емоциите на другите и тяхното желание е да взимат много повече, отколкото дават. Иска да си истински силен и волеви човек, за да бъдеш с психопат. Да се научиш да го уравновесяваш и обичаш, такъв какъвто е.

Психопат? Как да разпознаем дали излизаме с него?
Снимка: iflscience

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 4.9 / 5. Брой гласове: 14

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.