Птиците, иззети от БАБХ, са умъртвени в село до Радомир

0
189

След като стана ясно, че днес БАБХ иззе от Зоологическа градина София 124 броя птици, внесени от Унгария, сред които има редки и защитени видове, ние от PlovdivTown продължихме да търсим отговори на въпросите, изникнали не само в нашето, но и в общественото съзнание. Уви, напълно безсмислено търсене, защото от Агенцията продължават да не отговарят на обажданията ни.

Затова предприехме малко по-целенасочени мерки и потърсихме персонално д-р Емил Славев, който е водел групата по отнемането. Г-н Славев отказа да коментира казуса, като ни посъветва да се обърнем към агенцията. Когато му обяснихме, че не можем да се свържем с нея, той отвърна „Не мога да ви помогна“.

Така приключи краткият ни разговор с доктора, а междувременно излезе нова информация, че към 16:00 часа птиците са били умъртвени в животновъден обект в село до Радомир. На място е присъствал член на зоологическата градина в София, който е потвърдил евтаназията на животните.

Апелативният съд, в който е внесено дело срещу агенцията по храните, не е одобрило заповедта за умъртвяване да бъде извършвана. За жалост, решението излиза след като евтаназията е приключила, което прави агенцията по храните нарушител на закона.

Единственото официално обяснение от страна на Българската агенция за безопасност по храните е обявено на сайта им и пратено като отговор до медията ни, и гласи следното:

На 20.02.2018 г. незаконен транспорт на зоо животни за България е спрян на ГКПП“Дунав мост II“. Животни от видовете: алпаки, мечета плюс птици – гъски, патици, гълъби и патета, са транспортирани в изключително лоши условия, не са спазени никакви изисквания за хуманно отношение по време на транспорт и не са придружени от ветеринарномедицински документи, които да удостоверят техния произход и здравен статус.

Превозвачът няма лиценз за превоз, необходими познания за транспорт на животни и документи, с които да удостовери произхода им. По негови твърдения животните са взети от Белгия, Словакия и Унгария.

Поради съмнения за наличие на екземпляри от защитените видове е уведомен РИОСВ Монтана, при което, животните са конфискувани на основание Закона за биологичното разнообразие и настанени в Зоологическа градина София град.

Зоологическата градина разполага с карантинен център, предназначен за нейните потребности, който не може да бъде използван за спасителен център за конфискувани животни и всяко въвеждане на животни с неясен статус крие риск от разпространение на заболявания в зоологическата градина.

През периода 2016 – 2018 г., високопатогенната инфлуенца по птиците тип А (птичи грип HPAI H5N8) предизвика една от най-големите епидемии по отношение броя на огнищата на домашни птици, географската площ и броя на мъртвите диви птици, регистрирана в Европейския съюз.

Епидемията на заболяването засегна и България през 2016 г. до 2017 г. и доведе до мащабни икономически загуби за държавата и за бизнеса (над 6 000 000 загуби, затваряне и ограничения на движение и търговия на животни, загубен статус по отношение на здравеопазване на животните в държавата) .

Въз основа на това и предвид епизоотичната обстановка в Европа по отношение на високопатогоенна и нископатогенна инфлуенца по птици, рисковете, които крие движението на домашни и диви птици с неясен здравен статус и за целите на опазването на здравето на животните в зоологическата градина и страната като цяло, е взето решение птиците да бъдат умъртвени по хуманен начин.

Всяко незаконно въвеждане на животни в страната крие рискове от въвеждане и разпостранение на заболявания по животните, включително заболявания опасни и за хората (зоонози), като инфлуенца по птиците.“

Припомняме, че групата от БАБХ, иззела пернатите, е отказала да направи изследвания на животните на място в зоопарка, за да потвърди притесненията си за птичи грип или друг вид заболявания.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.