lqtno kino

„Пътуващото лятно кино с БНТ 1″ е уникален медиен проект, създаден през 2012 година, с който Българската национална телевизия лично отива при хората там, където лятно кино няма от десетилетия. Оригиналният проект на БНТ е възможност за организиране на емоционално културно събитие и разказвайки историята на летните кина, апелира за тяхното съживяване. Вече седма година Пътуващото кино събира десетки хиляди зрители по площадите и парковете на България, за да им върне забравените емоции на лятното кино под звездите и чувството за общност.

В неделя, 29 юли в парк Лаута в Пловдив пристига „Пътуващо лятно кино с БНТ 1″. Точно в 21 часа започва прожекцията на детския филм в 2 части – „Резерват за розови пеликани” и „Легенда за белия глиган”. В ролите участват  Кръстьо Лафазанов, Теодор Елмазов, Валентин Ганев, Стефан Щерев. Забавната история за деца разказва за 6 пълнички хлапета, изпратени да отслабват в дебелариум, където те  се борят героично с глада. Така неусетно, в приключения и изпитания, хлапетата се научават какво е истинско приятелство и как се става истински малък мъж. Режисьор на забавната комедия е Ивайло Джамбазов, сценаристи – Ивайло Джамбазов, Ивайло Пенчев, Костадин Костадинов, оператор е Ивайло Пенчев.  Музиката е на Кирил Илиевски и Константин Илиевски.

Инициативата се осъществява със съдействието на администрацията на Район Тракия. Поздрав към присъстващите на прожекцията в Лаута ще отправи заместник- кметът по култура и туризъм на община Пловдив инж. Александър Държиков. Кампанията включва и специален модул за малките и младите – Пътуващата детска библиотека, за размяна и подарък на детско-юношеска литература. В парк Лаута в Пловдив, Пътуващата детска библиотека започва от 18.30 чaса.

Инициативата на Българската национална телевизия получи подкрепата на всички български общини, безпрецедентен обществен отзвук и престижните награди Eventex Awards България,  Eventex Awards International, „Златно сърце”, както и най-важната – любовта на зрителите.

Досега Пътуващото кино е изминало над 50 000 километра,  100 000 души са гледали 168 безплатни прожекции под открито небе. 57 нови български късометражни и игрални филми са гледани в цяла България, а 17 летни кина бяха възстановени.

Преди основния филм ще бъдат прожектирани и късите филми на No Blink и общоевропейската кампания ЕU&ME. Входът е свободен!

 

 

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.