Радослав Гизгинджиев представя новият си роман „Повече от любов“ в Капана

Входът за литературното събитие е свободен за всички почитатели и любители на българската литература

0
159

Литературата е едно от изначалните и основни изкуства, които дават живот на много останали. То е изкуството, върху което лягат театъра, киното, често и музиката. Литературата е свят, в който можеш да откриеш всичко – от най-битовото, до най-приказното и немислимото.

България има своите достойни представители както от миналото, така и от настоящето, а на 11-ти април, пловдивчани ще могат да се срещнат с една млада литературна личност – Радослав Гизгинджиев.

Радослав е родом от Велико Търново и твори главно там, но и преди сме срещали името му. Това няма да е първата му визита под тепетата, а част от моноспектаклите, които е написал все още се играят на пловдивските клубни сцени.

Утре, от 20:00 часа, той ще е гост на бар „Крафт“ в квартала на творческите индустрии „Капана“, за да представи новият си роман „Повече от любов“ и да ни запознае с неговата загадъчна и нежна вселена. Но преди това ще открехнем съвсем леко завесата, за да погъделичкаме любопитството ви с няколко въпроса, които отправихме към него.

Radoslav

Снимка: Иван Митрев

-Разкажи ни за романа „Повече от любов“. Какъв е неговият дух, неговата история, неговото значение и цел?

Този роман за мен беше едно пътешествие през бурните води на кошмарите, страстите, мечтите, миналото и бъдещето ни. Темите в книгата са много – от ниското битие до мистичното отвъдно. Сериозно се засяга младата история на България – Лагерите на смъртта. Много малко млади хора знаят за тяхното съществуване. Голяма част от тази тема е вдъхновена от реални разкази на въдворени българи и техните близки. Изследванията ми продължиха почти две години – бях на път да се откажа, но поредица от „случайности“ не позволиха това да се случи. Романът не е за забавление, „Повече от любов“ е като карта, която ще ти помогне да откриеш Реката в себе си. Духът на романа е променлив като водата, това го прави мистичен. Историите в него са няколко, а целта му е да облагороди личните ни кошмари и да ги превърне в сила.

-Защо избра Пловдив за неговото представяне и в частност бар „Крафт“?

Пловдив е градът, в който написах първата си книга „Рай“. В него съм направил и първите си премиери на пиесите, които съм писал и режисирал. Няма начин да пропусна Пловдив.

-Забелязваш ли разлика във възприемането и отношението към изкуството на хората от Пловдив и хората от Търново?

Не, няма разлика. Хубавото на интелигентния човек е, че е интелигентен навсякъде – дали е в София, Търново или Пловдив.

-Ти често пишеш за любов. Това ли е най-важното нещо на света, според теб?

Разбира се – динамиката на света е любов и въображение. Секундите на любов, които някога сме изпитвали остават завинаги в нас и се превръщат в спасителният пояс на това наводнено от илюзии време.

-В свят на развита дигитална техника, какво удоволствие носи книгата?

Книгата е и ще бъде безсмъртна. Вече има изследвания, които поясняват предимствата на книжното тяло. Освен това се замислете – за да унищожиш 100 000 книги като тела – трябва да посетиш 100 000 локации, а да унищожиш 1 милион книги са нужни само няколко клика.

Аз винаги си купувам книги като книжни тела – обичам да докосвам страниците им, обичам да виждам колко ми остава до края и ако книгата ми стане любима, ми носи удоволствие да хвърлям по един поглед към корицата й, щом си я сложа на рафта. Така отново се сещам за историята ѝ, действа ми вдъхновяващо и ми припомня колко е странен животът. Странен, но магичен.

 

 

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.