Регионален етнографски музей открива изложба за национална шевица и орнаментика

В „Българската шевица – претворена традиция“ свои творби ще представят всички, които през годините са били част от Колектив за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова“. Можете да видите майсторски изработки на пъстри шевици, шарени гайтани, везани тъкани, изящни дантели „кенета“ и други

0
109

Регионален етнографски музей – Пловдив кани всички на юбилейна изложба по случай 50 години Колектив за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова“. Тя ще се състои на 29-ти юни от 18:00 часа в пространството на музея и ще продължи до 13-ти юли.

През 1968 г. към колектив „Репин“ е създаден кръжок по българска бродерия, ръководен от Янка Арсова, учителка от техникума по облекло „Ана Май“. Постепенно кръжокът прераства в колектив, поради засиления интерес към изучаването и претворяването на народните шевици. Той е бил представително звено към Окръжен и градски съвет за култура. Целта на основателите е била да се създаде място за среща и обмяна на опит на жените от района, които имат интереси в овладяването на техниките на българската традиционна шевица и плетиво.

От 2004 г. колективът развива дейност към читалище „Алеко Константитов-54“ – Пловдив. Осъществил е 103 самостоятелни изложби. От тях 17 са национални изложби. Международните участия с изложби са 18: в Будапеща и гр. Калача (Унгария), 2 изложби в гр. Конофлан (Франция), Познан и Бърно (Полша), Кишинев (Молдова), Берлин и Лайпциг (Германия), Москва (Русия) – 2 изложби, Одрин (Турция) – 2 изложби, гр. Ескишехир Турция, 3 изложби в гр. Отава (Канада), Падуа (Италия). Колективът за национална шевица и орнаментика „Росица Чуканова” е единственият самодеен колектив в България, школа по везба, от който през годините 12 майсторки везбарки са защитили майсторско звание към Задругата на майсторите на народни художествени занаяти.

Носител е на 2 златни медала, а през годините членовете му са награждавани със: 10 златни медала, 19 сребърни и 24 бронзови. Майсторите от „Росиа Чуканова“ са заслужили 36 звания „първенец” и „отличник“, орден „Кирил и Методий“ I-ва степен за художествения ръководител на състава Янка Арсова и плакет на НЦКС – София за Стойка Попова – художествен ръководил на колектива.

В „Българската шевица – претворена традиция“ свои творби ще представят всички, които през годините са били част от колектива. Можете да видите майсторски изработки на пъстри шевици, шарени гайтани, везани тъкани, изящни дантели „кенета“ – обшивки на яки за блузи, рокли, носни кърпи, втъкани шевици в елегантни дамски облекла, покривки и тишлайфери. В изложбата ще участват и някои от основателките на колектива: Ана Цекова, Елена Тодорова, Катя Гроздева и Мария Чуринска.

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.