Srednovekoven festival

Още от зимата ви подготвяхме за Средновековния фестивал „Животът в Пловдив през Средновековието“, който се проведе през уикенда в Пловдив, на поляната на Младежкия хълм. Двудневният исторически празник събра много посетители, любопитни погледи и заинтересовани от живота през Тъмните векове. Средновековието в България трае седем века (VII-XIV), в които се формират българската държавност и нация с въпросните си езикови, духовни и културни специфики. В този период се извършва и покръстването на българския народ, както и създаването и укрепването на българската църква, като така се причисляваме осезаемо към Европа и оставяме своя отпечатък в потока на историята.

Srednovekoven festival

Srednovekoven festival

Srednovekoven festival

Точно затова, Средновековният фестивал не обхващаше само българско, но и западно-европейско влияние. Такова можехме да наблюдаваме в постановъчните откъси „Кентъбърийски разкази“ – част от едноименния сборник на Джефри Чосър, която е първата книга, написана на разговорен английски език, вместо на използвалите се до тогава латински и френски. Двамата актьори Валерия Минева и Добрин Добрев подготвят текстовете за едва седмица, специално за събитието, а тях четяха от ръчно изработен свитък.

Srednovekoven festival

Srednovekoven festival

Srednovekoven festival

Западно влияние имаше и в костюмите на рицарите или смешките на шутовете, които не са били типични за нашите ширини. Смесицата от бит и култура през Tъмните векове беше впечатляваща и поучителна. За научната част на фестивала помогнаха множеството лекции и документални филми, които информираха присъстващите за историята на Симеон Велики, за българското изобразително изкуство през Средновековието, светците, които сме почитали и култовете, които сме им издигали, за средновековния български шрифт и още много други. Наученото се проверяваше и през двата дни под формата на викторина, на която отговорилите правилно получаваха историческа книга за награда.

Srednovekoven festival

Srednovekoven festival

Srednovekoven festival

Там бяха и нашите приятели от ЛАРП клуб „Кралството на седемте хълма“, които този път отделиха от времето си, за да научат малки деца да въртят лек меч и да стрелят с лък. Малчуганите се редяха един след друг, заинтригувани от този древен метод на ловуване, който по нищо не може да се сравни с модерните огнестрелни оръжия.

Още по-интересна беше зоната, сформирана от клуб „Моят лък“, където се обучаваха по-възрастните. Лъковете, които тези майстори изработват, са единствено от естествени материали. Те са старовремски, не спортни, дълги, с трудно подвижна тетива, която трябва да се опъне максимум до бузата на стрелеца. В миналото, много често тетивата се е правила от конски косми, а за лепило се е използвам туткал, което се получава от животински отпадъци чрез изваряване. „Моят лък“ е основан през 2011 година, а пловдивските си срещи организират в края на Гребния канал.

Srednovekoven festival

Srednovekoven festival

Srednovekoven festival

Освен всичко изброено, имаше и пазарна алея, игри за деца, зона за отдих, средновековна храна, уъркшопи, различни състезания, етно концерти и гилотина, която привлече доста погледи. Дори и аз реших да се изживея като старовремски престъпник. Кулминациите през двата дена бе турнирът със средновековно въоръжение и снаряжение, където възстановчиците не просто демонстрираха бойни умения от въпросните векове, но и си нанасяха реални щети.

Srednovekoven festival

Srednovekoven festival

Srednovekoven festival

Като цяло, първият опит на фестивала „Животът в Пловдив през Средновековието“ мина повече от успешно. Зададе се добър старт на една добра идея, която съм убедена, че ще привлече все повече желаещи участници, а ако се превърне в традиция, след време може да се окаже едно от онези фестивални събития, без които културният живот на Пловдив не може.

Srednovekoven festivalSrednovekoven festival

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.