Руми Иванова за ART Voice Center, 4 Magic, Мирослава Тодорова и музиката

„Амбициите ми са да превърна центъра в школа, в която детето да получи цялостно музикално образование“, споделя музикалният педагог, чиито ученици покориха X factor

0
450
Rumi Ivanova

Наричат Руми Иванова създателя на пловдивските музикални звезди и може би напълно оправдано. Общо два пловдивски участника в тазгодишното издание на X factor стигнаха до края – Мирослава Тодорова и група 4 Magic. Всички ученици на Руми в ART Voice Center. Това е невиждан успех до сега във формата от пловдивска гледна точка и градът се гордее с младите си таланти. През обучението на Руми е минала и малката звездичка Лидия Ганева.

Руми има изключителен усет за музика и педагогика. Учи децата на уважение към изкуството, на класа и подкрепа между отделните членове на центъра. Както него, така и бъдещите ѝ ученици ги очаква светло бъдеще, а за да ни разкаже повече за себе си и дейността на центъра, се срещнахме с нея по време на репетиции, в сегашното седалище на школата в читалище „Христо Г. Данов“.

-Руми, разкажи ни как основа ART Voice Center.

Занимавам се с вокални уроци откакто съм завършила Академията. Започнах с групи, после се прехвърлих на индивидуални уроци.  До преди пет години бях преподавател по пиано в училище, но частните му ученици станаха твърде много. Беше ми трудно да съчетавам  нещата, затова напуснах училището. Центърът се разрасна. Желаещите разбираха за него от уста на уста. Още от началото започнахме с много силни изяви и родителите знаеха предварително, че приемаме децата с определени изисквания. Имали сме случаи и на дечица, на които пеенето не им е било най-силната страна, но за разлика от родителите, децата са много точни. Те усещат дали се справят или не и сами отпадат.

-Защо избра центъра, а не училището?

През последните години в училище ми беше много трудно да издържа. Забелязваше се незаинтересованост и неуважение от учениците, агресия от родителите. Изнервях се, защото макар децата да са прекрасни, са достатъчни двама хулигани, за да развалят общия ред. А и нещата след настъпването на Демокрацията много се промениха. Вече няма правилник, по който да санкционираш ученика. Ако посмееш да му направиш забележка, после ще се разправяш с родителите. Всичко това ми дойде в повече.

Докато в центъра виждам смисъл с това, което правя. Разликата е много голяма, защото тук идват деца, които искат да се занимават с музика.

ART Voice Center

ART Voice Center

-Какви са амбициите ти за центъра от тук нататък?

Най-голямата ми амбиция е да се прехвърлим на новото място, което ни обещаха от Общината. То се намира на ул. „Капитан Райчо“. Самостоятелна сграда, в която има две зали. В тях искаме да правим събития, концерти и продукции. Ще поканим хореограф и актьор, за да развият сценичното поведение и двигателната култура на децата. Ще оборудвам и кабинети, в които да преподаваме пиано, солфеж, китара, защото поп може да пееш и по слух, но при джаза и класиката е задължително да си музикално грамотен и да знаеш ноти. Просто искам центърът да се превърне в школа, в която детето идва и получава завършено музикално образование.

-Какво е най-важното, когато работиш с тийнейджъри?

О, при тийнейджърите е много сложно, защото са във възраст, в която хормоналният им баланс се блъска от едната стена, в другата. Или са 100% в тавана, или в мазето. При тях всичко е на крайности, но с любов и търпение всичко се получава.

-Наблюдавайки преминалите през теб деца, какви изводи си правиш за музикалната им култура?

Слушат това, което ги залива от всякъде в момента – Тита, Гери-Никол и подобни. Няма начин да ги опазиш от този комерсиализъм. Но когато са в центъра пеят стойностни песни, създават музикален вкус, който си остава и за бъдеще. Никога няма да слушат чалга, например.

Запознавам ги с творчеството на признати музиканти. Много от техните връстници не знаят кои са Ета Джеймс или Стиви Уондър. Докато те пеят техни песни, знаят за кариерата им. При нас подборът на песни е: аз предлагам селекция, те си избират тази, която най-много им допадне. Наблягаме на поп музиката, понякога пеем класически, по-мелодичен рок, джаз.

-Всичките ти деца работят с Биг Бенд Пловдив. Как се развиха колаборациите ви?

С Бенд-а започнахме когато отворихме и центъра. Диригент Гешев е много отворен към новото и към младите хора. Преди близо седем години се свързах с него, предложих му деца, той хареса едно-две и оттогава работи само с моите деца. Целият бенд е изпълнен с уникални музиканти и шапка им свалям, че дават път на младите.

-Някои от учениците ти имат участия и в Полинеро и Полинеро рок фест.

Да, там участват тези, които могат да пеят рок. 4 Magic също са пеели с тях. Владо Ботев също е много готин човек и търси нашите деца, които имат нюх за рок. Елия пее с група Crossfire. Полинеро фест също е съвкупност от добри музиканти и професионалисти и те ни канят на участия. Държат се много добре с децата, подкрепят ги, завързват се и приятелства.

ART Voice Center

Rumi Ivanova

-И петте твои момичета, които участваха в X factor, се оказаха изключително силни играчи. 4 Magic станаха победители, а Мирослава стигна почти до финал. Според теб с какво се откроиха, че завладяха публиката?

Те са различни една от друга. Мирослава дойде при мен преди година с този вкус за джаза, с различие от повечето си връстници. Аз не се опитвах да я променям, да я вкарвам в някакъв калъф, съобразих се с нейната същност и работехме в тази насока. Тя е самороден диамант. Много е сладка, артистична, има вродено чувство за усет, изтънченост, красота.

Докато Елия, Елеонора, Валя и Никол дойдоха преди три години като солистки. Изключително добри солистки. Обиколили са всички фестивали и конкурси в България и са печелили призове на тях.

Елеонора е уникална. Тя може да пее всичко – джаз, рок, дори народно. Тя е много стабилна, най-спокойната от групата, нищо, че е най-малка на години. Тя няма страх от сцената, от публиката. Никол е емоцията на групата. Винаги пее от душа. Дори когато ѝ казвам да маркира, не ме слуша, а гори. Валентина, пък, е закърмена с фолклор, но също пее и джаз. А Елия е най-голямата, но пък най-дребничката. Тя най-много носи детското в себе си. Изключително задълбочена е, свири на пиано. Щастлива случайност е, че и четирите се появиха горе-долу по едно и също време в центъра. Реших да ги събера в група, защото са изключително музикални, а група се прави много трудно. Може да си страхотен солист, но много певци не могат да изпеят втори глас, докато те се стиковаха без проблем.

В X factor отидоха с нагласата, че търсят още предизвикателства. С нагласата да пробват, да проверят дали ще ги харесат, а те взеха, че спечелиха.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.