Ръката на Бога се показа от небето

0
Ръката на Бога се показа от небето
Снимка: twitter

Очевидци заснеха интересна облачна формация, която в последствие социалните мрежи нарекоха Ръката на Бога. Отдалеч по форма изключително наподобява огромна длан, сякаш протегната с благословен и успокояващ жест. Местните жители успяха да направят снимки буквално няколко мига преди облакът да се разпръсне. Но за съжаление явлението се оказа единствено масова парейдолия, а не дланта на създателя.

Понякога външният вид на предмети наподобява лица, чийто образец се формира неволно във въображението на човека. Парейдолия (парейдолия) е визуална (или сензорна) илюзия, произтичаща от предмети, обекти около нас в реалния свят. Както случилото се в Бразилия с Ръката на Бога.

Парейдолия (парейдолична илюзия) (от древногръцки παρά – близо, около, отклонение от нещо, εἴδωλον – изображение) – вид зрителни илюзии (т. Нар. „Сензорни илюзии за допълване“); се състои във формирането на илюзорни образи, които се основават на детайлите на реален обект.

Парейдолията е изключително уникална психологическа способност на хората. Така да се каже, нашата черта е да внесем смислен смисъл там, където той не съществува: да свържем независими елементи заедно, за да организираме хаос около нас. Творческата природа на човека се изразява в парейдолични илюзии. Интуитивно се стремим да организираме света около нас.

Интересен случая на масова парейдолия, гледайки снимката на Ръката на Бога. Това което се случи наскоро в Бразилия, е че самото небе реши да изиграе трик на местните. Особено като се има предвид колко от тях са изключително религиозни.

Ръката на Бога се показа от небето
Снимка: wikimedia

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.