adata

Идея за сал от ненужни вещи от града и поречието на река Марица ще реализира артистът Сердж Екър от Люксембург през 2019, като част от програмата на  Пловдив – Европейска столица на културата. Заедно със свои колеги от Чехия и Франция той ще участва в поредната творческа среща с артисти от резидентната програма на фондацията ADATA AiR.

Събитието ще се състои на 10 октомври /сряда/ в СКЛАД, ул.“ Екзарх Йосиф“ 16 от 17:00 часа и ще започне с творческа работилница, организирана от чешката артистка Адела Прочазкова. С помощта на инструменти от бита тя ще извлече звуци от павираната улица пред сградата и заедно с участниците в работилницата ще пресъздаде шума от стъпките по каменните павета в ноти, за да бъде чута музиката на града, която самите пловдивчани създават.

Същата вечер Сердж Екър ще подложи на дискусия с жителите на града идеята си за сал по река Марица. Сердж иска да осъществи своя изследователски проект като направи плаваща сцена от отпадъчни материали за Пловдив – Европейска столица на културата. Люксембургският артист ще представи и изложба от кадрите, които е заснел по време на двуседмичния си престой в Пловдив.

Десетата поред творческа среща ще завърши с концерт на френския акустичен авангардист Антез и активното участие на публиката. Антез ще създава музика като използва подръчни средства и необичайни предмети. Специфичното за неговите концерти е използването на резонанса на помещенията, в които създава музика и формирането на последващи звукови картини смесени с движенията на тялото.

ADATA AiR е резидентна програма, която предоставя възможност за творчески престой в гр. Пловдив в контекста на Европейска столица на културата 2019 и се реализира в партньорство с Гьоте-институт България и Полски институт в София.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.