Самолет летящ с йонни двигатели и без гориво – ВИДЕО

Аз си го представям малко като в Стар Трек, с някаква синя светлина и безшумно плъзгане из въздуха.

0
174
Снимка: iflscience

Самолет на бъдещето е тук – учени създадоха йонни двигатели и без гориво!

Учени направиха важна крачка напред към създаването на самолет от бъдещето – той ще се управлява с йонно задвижване вместо да използва движещи се части и гориво като конвенционалните летателни апарати.

В скорошна публикация в Nature, екипът, воден от Стивън Барет от Massachusetts Institute of Technology (MIT) описва как са създали т.нар. самолет с електроаеродинамично задвижване, което значи, че няма нужда от никакви пропелери или реактивни двигатели.

Бъдещето на полетите не трябва да е обвързано с перки и турбини” казва Барет. Аз си го представям малко като в Стар Трек, с някаква синя светлина и безшумно плъзгане из въздуха.

Този пробив бе невъзможен преди, просто защото технологиите ни не бяха достатъчно напреднали. Неуспешните опити да се създаде нещо подобно, тогава бъркано с антигравитационна технология, датират още от 1921г. Но сега, с оглед на модерните ни технологични постижения, това има реален шанс да бъде реализирано.

В тестовете си от 2016 до 2018 екипът създава летателен апарат с размах на крилата от 5 метра, който тежи 2.45 кг. Редица електроди минават по крилата му, в предната част има тънки проводници, а задната част е от аерофолио – извита повърхност, която да осигури излитането, точно както при традиционните самолети.

Тънките проводници в предната част се зареждат с положителни 20 000 волта, докато по аерофолиото отзад протичат отрицателни 20 000 волта, създавайки силно електрическо поле. От предницата се премахват електрони от азотните молекули във въздуха, за да се произведат йони. Това предизвиква ускорение, което се предава в задната част на самолета, създавайки йонен вятър, който го изтласква напред.

Основната идея е, че ако йонизирате въздуха, което се постига с премахване на електрон от него, може да го ускорите с помощта на електрическо поле казва Барет. Същият принцип се наблюдава ако натриете балон по главата си.

Дали сме близо до революционно развитие на въздушния транспорт? Само времето ще покаже…

 

 

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.