Сашо Секулов грабна „Орфеев венец“ на Пловдив чете

Наградата на читателите отиде при превърналият се в явление в родната литература писател Йордан Велчев за трилогията му „Балканският човек“

0
66
Plovdiv 4ete

Писателя и драматург на Пловдивски драматичен театър Александър Секулов получи престижната награда на 16-то издание на фестивала Пловдив чете – „Орфеев венец“. Той се присъжда за високи постижения в съвременната поезия, а Сашо заслужи наградата с поетичната си книга „Море на живите“. След него друг професионалист бе отличен – художника Иво Рафаилов, който получи „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. А веднага след тях бе връчена и Наградата на читателите, която отиде при превърналият се в явление в родната литература писател Йордан Велчев за трилогията му „Балканският човек“.

Plovdiv 4ete

Plovdiv 4ete

Plovdiv 4ete

Събитието бе открито от танцовите изпълнения на фолклорен ансамбъл „Иглика“, а водещ бе Николай Колев. Божана Апостолова също не пропусна да поздрави пловдивчани, като им пожела да продължават да четат и не пропусна да захапе управниците, защото поканеният кмет инж. Тотев отсъстваше от церемонията.

„За жалост, кметът пак не уважи Пловдив чете. Пак ще работим със заместници“, пошегува се тя, като допълни, че министърът на културата Боил Банов също не е могъл да присъства, защото е заминал за Австрия да връчи Председателството, а на негово място се очаквало зам. министъра Амелия Гешева, която обаче също липсваше. В крайна сметка, културната администрация бе представена от зам. кмета по култура и туризъм Александър Държиков, който през последните месеци се е издигнал в очите на иначе пиперливата Божана.

Plovdiv 4ete

Plovdiv 4ete

Но цялата тази политическа прелюдия по-скоро създаде настроение, а по-късно то буквално се качи до небесата, когато прекрасните музиканти от Фондацията излязоха на сцената и изпълниха едни от най-хубавите хитове на Щурците, БТР, Дони и Момчил и ФСБ.  Любимците на поколения българи са все така свежи, невероятни инструменталисти и прословути певци. За пореден път те затоплиха душите и сърцата на публиката в Античния театър, но колкото и пъти да идват, все няма да ни омръзнат.

Plovdiv 4ete

Plovdiv 4ete

Така премина церемонията по официалното откриване на Пловдив чете, а ние напомняме, че седмицата ще е изпълнена с литературни събития, концерти и алея на книгата.

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.