Светльо Витков от „Хиподил“: В политиката печелиш много сърца, ако имаш бърза победа, но чрез музиката те са повече и истински

"Пънкарите са бунтари, а никоя бизнес организация, било то и музикална, не търпи несъгласие и се стигна до там, че в момента реалити шоута взеха връх над творенето на музика и песни"

0
274
Hipodil

Култовите български банди – „ХИПОДИЛ“, „КОНТРОЛ“, „РЕВЮ“ и „НОВА ГЕНЕРАЦИЯ“ се събират за първи път заедно на голяма сцена за исторически рок концерт в зала „Арена Армеец“. На 21 април 2018 година легендарните групи, основоположници на българския ню уейв и пънк рок и създатели на ъндърграунд културата в края на  80-те и 90-те години на миналия век, ще зарадват феновете в оригиналните си състави (доколкото това е възможно), както и с новите си попълнения. Близо 40 музиканти ще се качат последователно на сцената, за да изпълнят, може би, за последен път на живо в тези състави някои от любимите за цели поколения култови песни. Билетите вече се продават и то с пълна сила в системата на eventim.bg.

Без съмнение, това ще бъде най-големият български рок концерт правен до сега, (а евентуално и след това), а датата 21 април 2018 г. ще бъде „най-щастливият ден“ за хиляди фенове. Това е и поводът ни да ви срещнем със Светльо Витков от „Хиподил“, с който си поговорихме за музиката и пънка.

-Светльо, припомни на читателите ни как се събра групата. С какви надежди започнахте тогава и как избрахте този стил на музика, който аз обобщавам като български пънк?

Ти хубаво обобщаваш, а аз хубаво да си спомня как се събрахме. На майтап. Като всичко хубаво и успешно в живота на всеки човек. Без надежди, за пълно забавление. Поне за мен бе така. На 20 години се наслаждавахме на младостта и времето си и не крояхме планове за бъдещето. Тaка беше в началото на 90-те.

-През годините и „Хиподил“, и други групи в същия стил станаха легенди. Вече не се набляга на този стил музика. Защо? Нима в 2018-та няма място за пънк?

Промяна в тенденциите на световната музика, промяна в българския музикален пазар. Пънкът и рокът отстъпиха пред черната музика, а в България, от друга страна, музикалните представители на чуждите компании се съобразиха с наложените модели и мода в световната музика на фирмите-майки. Също така българските рок и метъл групи не успяха да създадат свой лейбъл и организация, както се случи с фолка и рапа. МТV почна да бълва естрадни и рап изпълнители и така…

От друга страна пънкарите са бунтари, а никоя бизнес организация, било то и музикална, не търпи несъгласие и се стигна до там, че в момента реалити шоута взеха връх над творенето на музика и песни и се оказва, че да пееш чужди парчета е върхът. В 2018-та има място за пънк и винаги ще има, но той, както и в миналото, ще минава без медийна подкрепа. Затова ще си остане „ъндърграунд”. По-лесно е да създадеш продукт изцяло контролиран от начало, отколкото да се съобразяваш с творци.

-Лириките и клиповете ви, в своята цялост, са забавни. Някога взимали ли сте се на сериозно?

Разбира се! Да се шегуваш е сериозна работа, която никой взел се на сериозно не може да свърши. Когато забавата и веселбата си заминат, остават парите и рутината. Тогава изкуството също си отива.

-Коя от песните ви оприличаваш като най-философска и защо?

Няма най-, а има по-. Повечето лирика е лична философия, затова и всички песни донякъде са философски.

-Може ли да очакваме нов албум на група „Хиподил“ в бъдеще?

Не мога да кажа. Мога това, което зависи от мен. Човешките отношения са тънки нишки, в които сигурността не е най-обтегаемата част.

-С какви намерения влезе в политиката? Какво искаше да постигнеш?

С чисти, разбира се. Доколкото чиста може да бъде политиката в България. Но нито намеренията, нито действията имат осезаем успех в политиката, както да вземем за пример музиката – да напишеш песен и тя да стане хит. Отношенията в обществото ни са с дълъг произход и почти е невъзможно да се променят рязко. Има поддръжници на  партии, които ги следват сляпо, за сметка на тези, които са аполитични. Има политически и бизнес интереси, които са по-силни от гражданските интереси. Медии, които скриват или изкривяват информацията, както и отклоняват вниманието от наистина сериозните теми. Има страх и индивидуалност в масата. Има манталитет, който носи белезите още от турско, та през съветско…

Това, което искам, а не исках, защото участието ми в политиката продължава, напук на желаещите това да не е така, е да променя начина на вкаменялото мислене, че няма надежда и затова трябва да се откажеш. Първото, към което обществото ни трябва да се стреми е информираност, но темата е музика, затова ще спра дотук.

-В крайна сметка как достигна до повече сърца – чрез политиката или чрез музиката?

В политиката можеш да спечелиш много сърца, ако имаш бърза победа, но след време пак ще бъдеш намразен. Няма обичан български политик. В музиката печелиш сърца с изкуството си. Затова спечелените са повече и истински.

-На 21 април българите ще се потопят в една музикална фиеста заедно с вас, Контрол, Ревю и Нова генерация. Какво да очакваме от концерта в Арена Армеец?

Очаквайте най-голямото историческо музикално събитие за българската рок музика от 90 те до днес, а и за в бъдеще. Ще видите групите, които създадоха българския пънк рок и ню уейв. Ще видите наведнъж, а и мисля, за последно, тези групи в оригинал и в действащи състави и ще го помните, докато сте живи! Това ще видите.

Билети можете да закупите от ТУК.

Присъединете се към събитието във фейсбук ТУК.

 

 

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.