“Остава” са една от най-утвърдените и харесвани алтернатив банди в България. Групата е създадена през 1995 година в Габрово. Те са една от малкото български групи, които въпреки трудностите на музикалния ни пазар не спират да правят авторска музика. И въпреки че песните им са все по-модерни, те успяват да запазят типичното си звучене, което ги прави “Остава”.

Този петък “Остава” ще гостуват за първи път в Полинеро плейс, а ние ще имаме възможност да се насладим на любимите ни песни като „Шоколад”, „Моно”, „Поля от слънчогледи”, „Пинг-понг”, „Ще дойдеш ли с мен” и много други. Поради тази причина се свързахме с вокалиста на групата Свилен Ноев, с когото поговорихме за изкуството, музиката в България и новия му авторски албум “Different”.

-Ще свирите за първи път в Полинеро плейс. Какво да очакват феновете ви, които ще дойдат в клуба?

Ще танцуваме ръченица, хора и брейк танци… Какво да очакват феновете ни? Тъй като Полинеро плейс е рок клуб сме подготвили по-бързи парчета, за да могат хората да се забавляват и да танцуват. Разбира се ще изпълним и „Шоколад”, „Моно”, „Поля от слънчогледи” и всички наши песни, които хората харесват. Обикновено при такива участия публиката е тази, която диктува как ще протече вечерта.

-Група Остава съществува вече 26 години, което е доста дълъг период за съвременния шоу бизнес. Каква е тайната ви?

Задържа ни това, че много обичаме да правим музика и да живеем този живот на рок музиканти в България, който никак не е лек. По някакъв начин сме се нагодили, така че да се разбираме един друг. Имаме общ вкус за това какви парчета да се правят в “Остава” и го следваме през годините. Следим съвременните тенденции в музиката, развиваме се, но именно общия вкус към музиката на “Остава” е това, което ни задържа на сцената толкова години.

-Съставът на групата Ви се запазва почти непроменен през годините. Има ли нещо специално, което ви обединява и кара да продължите да работите заедно?

Имали сме леки промени, аз съм от около 22-23 години в групата, Даниел Иванов е от 20 години, Александър Марбург е от 12 години в бандата, а Георги Георгиев и Боян Петков са от самото ѝ основаване. За кратко част от групата беше и Мишо Шишков, който участваше в записите на два албума, един, от които е „Моно”. После той продължи по друг път, но все още свири с нас, когато има време. Заедно ни задържа приятелството, което сме изградили. То е едно много наше приятелство, много мъжко… Всеки един от нас вярва в групата и защитава нейното име.

-Съвсем наскоро излезе вашият първи авторски албум „Different”. Разкажете ни повече за него.

Излезе само преди около десет дни и може да бъде намерен във всички дигитални платформи и навсякъде, където се продава музика. Това са осем парчета, които направих с мои приятели. Процеса по създаването им е абсолютно различен, от създаването на музика в група. Демо записите представляваха вокал и хармония и от там започнахме да работим и създаваме всичко отначало. Търсихме звуковите модели, които да направят всяка една мелодия по-добра. С Георги Станев, Даниел Петров и Красимир Тодоров създадохме целия албум и съм щастлив, че хората, които слушат съвременна поп-рок музика, много го харесват. Имахме представяне в София в „Терминал 1”, беше много приятно и се надявам съвсем скоро да започнем да го свирим и в клубовете в цялата страна.

Свилен Ноев

-Алтернативната музика не е много популярна в България, въпреки това Вие не спирате да я правите и да издавате албуми. Какво Ви кара да продължите да правите авторска музика, въпреки трудностите?

Не е вярно, че не се слуша. Просто българските изпълнители, които правят такава музика са по-малко известни. Специално “Остава” има много вярна публика. Може да не са стадиони, но са много готини и интелигентни хора, които се вълнуват на всеки един концерт. Много се радваме, когато новите ни парчета се пеят от хората и се коментират в социалните мрежи. Въобще правенето на музиката е интересен и дълъг процес, който завършва с най-хубавото – концертите. Може би точно, когато сме били най-отчаяни сме имали и най-успешните концерти. Това ни е връщало надеждата, че има смисъл.

-За просперитета на една държава до голяма степен се съди по развитието на изкуството ѝ. В този ред на мисли, къде се намираме ние? Нагоре ли вървим или по-скоро падаме стремглаво надолу?

За съжаление, нещата не са толкова розови, колкото ми се иска. Ще мине малко повече време, докато българската музика достигне до целия свят. Всъщност, това е целта на всеки един творец – изкуството му да достига до колкото се може повече хора. Не трябва да мислим локално, защото България е много малка страна. Не трябва да се хващаме за този провинциализъм и когато нещо готино излезе на пазара веднага да му търсим недостатъци. Трябва постоянно да правим нови и нови неща и да се сравняваме само с най-големите, без значение дали сме музиканти, художници, писатели и т.н. Винаги трябва да се целим най-нависоко. Силно се надявам нещата в изкуството в България да се променят и хората да осъзнаят, че това, което музикантите и всички останали творци правят е работа. Отнема време и не е просто някакъв „вятър”. Надявам се изкуството да започне да се цени, както се цени по целия свят… Ще успеем някой ден!

 

-Какво е необходимо да се промени, за да се отворят очите на масовата публика за различната музика?

Първо всички ние, които се занимаваме с правене на музика, трябва да създаваме все по-хубави песни. Другото е, че медиите трябва да се отворят към новата музика и да започнат да пускат всякаква качествена българска музика. В момента в повечето електронни издания се въртят едни и същи тематични стилове. Младите хора остават с впечатлението, че друга музика не се прави, а това не е така. В България днес се прави страшно много хубава и качествена музика.

Много е важно, когато правим нова музика да следим съвременните тенденции, за да не звучим комсомолски. В Остава винаги се стараем да следим нещата и да сравняваме къде се намираме ние. Важно е да се следи цялата музикална картина, да се обръща внимание на това какво се излъчва по световните музикални медии. Това трябва да го прави всеки един творец, за да върви напред.

-Какво бихте посъветвали младите изпълнители, които сега поемат по вашия път?

Бих посъветвал тези 20 годишни музиканти, част, от които познавам лично, да не ги мързи и да не спират да правят песни. Постоянно да правят песни, концерти, да издават албум след албум, а на който му е писано и има талант ще достигне до места, за които дори не е подозирал. Всъщност не само младите, а всички ние не трябва да не спираме да работим. Изключително съм щастлив, че издадох новия си албум. Планираме да започнем да правим нов албум и с “Остава”.

-За финал искате ли да споделите нещо с нашите читатели?

Искам да ги поканя в петък в Полинеро плейс, за да се забавляваме заедно. Сигурен съм, че ще си изкараме много приятно.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.