През септември месец се сблъскахме с поредния проблем, касаещ насилие или немарливост към животно в столицата. Тогава Марина Панталеева ни разказа как с много усърдия се е опитвала да подаде сигнал към Зоополиция за домашно куче, което с дни е стояло заключено на терасата, докато собствениците му са отсъствали от апартамента за празниците на Съединението на България. Оказа се, че макар сигналите за животни да се пускат до 112, резултатът рядко е налице, заради бюрокрацията в Нормативната уредба на СДВР и неизяснения към кой раздел се причислява Зоополицията.

Целия казус и обясненията на Столична полиция може да си припомните ТУК

Главният проблем идва от там, че гражданите не знаят към кого точно да се обърнат за подаване на сигнал, защото от 112 могат само да пратят служители за проверка, но ако става въпрос за домашно насилие, не могат да се намесят без заповед от Прокуратурата.

След като тогава изяснихме конкретния случай, сега, два месеца и половина по-късно, получих официално писмо, с което става ясно, че към настоящия момент не съществува нормативен документ, който да присъединява Зоополиция към телефон за спешни случаи 112. Въпреки това в официалното писмо, подписано от началникът на МВР Столична полиция, са разяснени други подробности, относно какво могат да направят гражданите, които искат да подадат сигнал за насилие над животно. Документът на СДВР може да видите долу.

СДВР

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.