Район „Северен” стартира нова инициатива озаглавена „Любов към вълшебницата книга”

Район Северен откри безплатна денонощна библиотека на открито

0
60

„Любов към вълшебницата книга” – това е мотото на инициативата на район „Северен”, която бе реализирана вчера чрез един скромен, но много трогателен жест: инж.Ральо Ралев и неговият екип откриха безплатна денонощно работеща библиотека на открито в непосредствена близост до районното кметство с адрес на бул.”Цар Борис ІІІ Обединител” № 22 А.

Който чете – живее! Живее не само своя собствен живот, а и безкрайното разнообразие от животи в океана на разноликото човешко битие. Човекът с книга става по-богат с познания и приятелства, обгръща го огромно семейство от съзаклятници, които с отдаденост и любов преоткриват  прекрасните тайни на света. Лист след лист, с любимата книга в ръка обичащите четенето се отправят към други светове, навлизат в други животи, съпреживяват радостни и тъжни истории. Защото чудото на четенето е в това – един невидим приятел те повежда из лабиринта на своите фантазии и те подтиква да мислиш и премисляш, да си задаваш въпроси, да преживяваш възторзи и тъги.

„Целта ни е да обогатим градското пространство и да провокираме интереса на малки и големи жители на район „Северен” към книгата” – сподели кметът Ралев.

Книгите в къщичката могат да се взимат свободно за четене, като всеки на свой ред може да остави книга за следващите читатели.

Къщичката за книги и атрактивните надписи по нея „Вземи. Прочети. Върни” привлякоха веднага вниманието на десетки жители на „Северен”, а когато разбраха каква е целта ѝ, веднага се натрупаха желаещи да си вземат от предложените заглавия. А те заслужаваха вниманието на любителите на доброто четиво, защото жанровото разнообразие бе изключително голямо. Сред подредените за откриването на къщичката книги се четяха заглавия на световни и български класици, а и томчетата бяха в отлично състояние. Инж.Ралев изрази надежда, че тази придобивка ще зарадва жителите на района, ще стимулира връзките на добросъседство, ще създава чувство за общност и за връзка между поколенията. Очакването на кмета е малката библиотека на открито да заработи за радост на всички, но най-вече на деца и ученици, които могат да открият в книгите възможност за размах на своята мисъл, въображение и емоции.

„Надявам се гражданите да подкрепят идеята ни и да използват пълноценно къщичката за книги, като тя може да стане място за срещи, разговори, споделяне и размяна на книги и идеи. Това е първата малка библиотека на открито в „Северен” , но при  интерес и желание от страна на жителите инициативата може да има продължение и на други места в района” – коментира инж.Ральо Ралев.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.