Район „Северен” стартира нова инициатива озаглавена „Любов към вълшебницата книга”

Район Северен откри безплатна денонощна библиотека на открито

0

„Любов към вълшебницата книга” – това е мотото на инициативата на район „Северен”, която бе реализирана вчера чрез един скромен, но много трогателен жест: инж.Ральо Ралев и неговият екип откриха безплатна денонощно работеща библиотека на открито в непосредствена близост до районното кметство с адрес на бул.”Цар Борис ІІІ Обединител” № 22 А.

Който чете – живее! Живее не само своя собствен живот, а и безкрайното разнообразие от животи в океана на разноликото човешко битие. Човекът с книга става по-богат с познания и приятелства, обгръща го огромно семейство от съзаклятници, които с отдаденост и любов преоткриват прекрасните тайни на света. Лист след лист, с любимата книга в ръка обичащите четенето се отправят към други светове, навлизат в други животи, съпреживяват радостни и тъжни истории. Защото чудото на четенето е в това – един невидим приятел те повежда из лабиринта на своите фантазии и те подтиква да мислиш и премисляш, да си задаваш въпроси, да преживяваш възторзи и тъги.

„Целта ни е да обогатим градското пространство и да провокираме интереса на малки и големи жители на район „Северен” към книгата” – сподели кметът Ралев.

Книгите в къщичката могат да се взимат свободно за четене, като всеки на свой ред може да остави книга за следващите читатели.

Къщичката за книги и атрактивните надписи по нея „Вземи. Прочети. Върни” привлякоха веднага вниманието на десетки жители на „Северен”, а когато разбраха каква е целта ѝ, веднага се натрупаха желаещи да си вземат от предложените заглавия. А те заслужаваха вниманието на любителите на доброто четиво, защото жанровото разнообразие бе изключително голямо. Сред подредените за откриването на къщичката книги се четяха заглавия на световни и български класици, а и томчетата бяха в отлично състояние. Инж.Ралев изрази надежда, че тази придобивка ще зарадва жителите на района, ще стимулира връзките на добросъседство, ще създава чувство за общност и за връзка между поколенията. Очакването на кмета е малката библиотека на открито да заработи за радост на всички, но най-вече на деца и ученици, които могат да открият в книгите възможност за размах на своята мисъл, въображение и емоции.

„Надявам се гражданите да подкрепят идеята ни и да използват пълноценно къщичката за книги, като тя може да стане място за срещи, разговори, споделяне и размяна на книги и идеи. Това е първата малка библиотека на открито в „Северен” , но при интерес и желание от страна на жителите инициативата може да има продължение и на други места в района” – коментира инж.Ральо Ралев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.