Дългото чакане приключи и биографичният филм за великите Queen, Bohemian Rhapsody, най-накрая бе представена пред целия свят. Още след премиерата на филма мненията се разделиха в двете крайности. Много фенове обикнаха филма, тъй като го видяха като красив момент на отдаване на почит към емблематичната банда и героя, останали завинаги в историята.  За някои от тях фактът, че филмът не се съсредоточава върху споровете около Фреди Меркюри, фронтменът на групата, е просто чудесен начин да го помним, без да бъдем злопаметни и без да се фокусираме върху болестта и смъртта му.

За други обаче фактът, че филмът не представил някои от тъмните моменти на групата изглежда, като че създателите му се опитват да го играят безопасно и да направят историята по-лека за международната аудитория.

Интерпретацията на Рами Малек е безупречна. Филмът  умишлено е оставил много парчета от историята на Queen неразкрити. Не можем да не отбележим истината, а именно, че филмът имаше много свободa по отношение на историческата точност и можеше да добави още драматизъм към една история, която и без това е доста драматична сама по себе си. Представяме ви основните неточности в Bohemian Rhapsody.

Първата неточност в Bohemian Rhapsody е свързана с начина, по който се срещат членовете на Queen. 

Филмът започва в деня на емблематичния концерт  Live Aid, само за да ни отведе до началото на историята, няколко десетилетия назад. Във филма виждаме Фреди Меркюри да присъства на шоу на нова група, наречена Smile. След концерта, срамежливият Меркюри се запознава с Брайън Мей и Роджър Тейлър и ги убеждава да го пуснат в групата. Истината е, че Фреди ги е срещнал в колежа и е споделял апартамент с Мей преди да се присъедини към групата.

Мери не е бившата приятелка на Мей.

 В същата последователност, в която  Фреди среща групата, виждаме, че среща и красивата блондинка Мери Остин, бъдещата житейска партньорка на Меркюри. И все пак, тяхната среща не се е случила точно така. Мери се запознава с Брайън Мей и Фреди, когато групата вече е консолидирана. Всъщност се говори, че Меркюри е поискал разрешение от Мей да помоли Мери да излязат на среща. Така че, те не се срещат толкова на случаен принцип, колкото е изобразено във филма.

Джим Хатън не е бил сервитьор.

В загадъчен момент от филма виждаме един безразсъден Фреди Меркюри, който прави едно от лудите си партита. Когато всички си отиват, млад сервитьор остава, за да почисти бъркотията. След това Меркюри прави ход по него, но сервитьорът го отхвърля, казвайки му, че ще бъде с него само, след като се научи как се обича. В края на филма виждаме, че Фреди намира Хатън едва, след като е в мир със себе си. Макар и прекрасно разказана, историята не е съвсем точна. Хатън не е бил сервитьор, а фризьор. Двамата се срещнат в нощен клуб. Вярното е, че Хатън е единствената формална връзка, която Меркюри е имала след Мери, и че той е единственият, който остава до него до самия му край. 

Фреди Меркюри не е първият от Queen, който издава солов албум.

Според филма, безразсъдният живот на Фреди започва да създава търкания с другите членове на групата. Всичко се разпада, когато му предлогат договор за четири милиона долара, за да издаде солов албум, което разтревожило останалата част от групата. В действителност  Queen никога не се разпада, а барабанистът Роджър Тейлър вече има два издадени албума (един през 1981 гoдина и друг през 1984 година) преди Меркюри даиздаде албума си „ Mr. Bad Gay”.

Queen имат турне точно преди Live Aid.

Филмът описва, че в резултат на соловите амбиции на Меркюри групата се разпада. По-късно той изпада в депресия, докато не осъзнае, че му липсва групата и моли колегите си да му простят. И така те се завръщат заедно. По-късно, обсъждайки какво да изпълнят на концерта Live Aid, Тейлър заявява, че тъй като не са свирили заедно от дълго време това би било самоубийство. Истината е,  че те пътуват една година, за да популяризират последния си албум „The Works”. Турнето приключва през май 1985 година, а Live Aid е през юли същата година.

Меркюри не е знаел за болестта си, докато е на сцената на Live Aid.

Една от най-големите неточности, които феновете наистина се ядосват, е как филмът се разказва за болестта на Меркюри. В Bohemian Rhapsody Меркюри разкрива, по време на депресивната си фаза, преди да се е върнал в групата, че има СПИН. Диагнозата е повратна точка в живота му. Той решава да направи някои промени, да се отърве от безразсъдния си начин на живот, за да се установи и да се върне към онези, които го обичат. С други думи, това е моментът на осъзнаване за Фреди, който дава съвсем различно значение на песните, които изпълнява в Live Aid. И да, това събитие също не отговаря на действителната хронология на живота на Меркюри. Той е бил диагностициран през април 1987 година, две години след шоуто.

Средствата събрани от Live Aid са благодарение на изпълнението на Queen.

Най-емблематичната сцена във филма е, без съмнение, представянето на Queen в Live Aid (считано за едно от най-добрите изпълнения в рок историята). За да станe филмът още по-емоционален и докосващ, се показва  как успяват да съберат необходимата сума. Сякаш цялото изпълнение на Queen на Live aid е било за цел да приканят хората да даряват.

Факт: Целта е постигната след представянето на Queen, но също така е вярно, че Дейвид Бауи е помогнал на каузата, вземайки микрофона и напомняйки на хората за какво е шоуто. Като по този начин ги е насърчил да даряват.

Вярваме, че филмът няма за цел да бъде щателна енциклопедия за историята на групата, но също така е вярно, че някои от сцените, в резултат от творческата свобода, могат да направят историята слаба и ненадеждна. Някои от неточностите са безвредни, други могат да направят зрителите предубедени към историята. Както и да е, мисля, че цялостният филм е много добре завършена история на класически пример за това, че докато се стремим към величие се изгубваме в процеса.   

Източник:culturacolectiva.com

 

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.