Седмица на занаятите започна под мотото “Приемственост”

Майсторите - занаятчии обещаха да отпразнуват и един от най-хубавите български празници – Петровден (на 29 юни), когато е предвидено провеждането на майсторска вечер (петък – ден на майстора)

0
43
Sedmica na zanaqtite

Под мотото „Приемственост“ майстори от цялата страна представят тънкостите на занаятите и уменията си, предавани от поколение на поколение в неповторимата възрожденска обстановка на Етнографския музей в Пловдив. За 12-та поредна година, днес в 11:30 часа бе дадено началото на Седмица на занаятите, в която творци от различни области на занаятчийството – ножари, оръжейници, медникари, бижутери, майстори на музикални инструменти, тъкачки, дървостругари, дърворезбари, плъсти, кукли, рисувана коприна, рисувани яйца, стъклопис, майсторки на кене, плетиво, везба и други излагат своите произведения под шатрите на Куюмджиевата къща и двор и демонстрират уменията си, с идеята да докажат, че традициите са живи.

Sedmica na zanaqtite

Sedmica na zanaqtite

В официалното откриване приветствия към участниците, гостите и многобройните приятели на музея отправиха д-р Ангел Янков – директор на РЕМ – Пловдив, Тони Симидчиева – председател на Регионална занаятчийска камара Пловдив и майстор – ножарят Кирил Коликов, единственият майстор на кортици в България.

Седмицата бе открита символично от заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив, инж. Александър Държиков, който изрази искреното си възхищение и благодарност към работещите в пловдивския Етнографски музей и членовете на Занаятчийската камара за неуморните усилия и труд, които влагат за съхраняването на традициите и българщината и „душата и сърцето“, които отдават безрезервно в обучението на млади хора, защото точно тази приемственост спомага за съхраняването на уникалните български занаяти.

Sedmica na zanaqtite

Sedmica na zanaqtite

За доброто настроение на откриването се погрижиха танцьорите от Фолклорен танцов ансамбъл “Загоровче” с художествен ръководител Йордан Зеленгоров, които изпълниха Дунавски танц, Пирински танц и с удоволствие се снимаха с многобройните желаещи. Майсторите – занаятчии обещаха да отпразнуват и един от най-хубавите български празници – Петровден (на 29 юни), когато е предвидено провеждането на майсторска вечер (петък – ден на майстора).

Sedmica na zanaqtite

По стар български обичай, през цялата Седмица на занаятите ще има музика и танци, ще се вият кръшни хора между чимширите в двора, ще има много изненади, обещаха още домакините. Вратите на музея ще са отворени всеки ден от 9:00 до 18:00 часа до 30-ти юни. Посетителите могат не само да видят уникални занаятчийски демонстрации, но и да се включат в правенето на собствено изделие, което да отнесат за спомен.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.