sertifikat

През 2013 година на европейския пазар се появява нов вид „инициатива“, кръстена Сертификат „Коректна фирма“. Проектът е иницииран от CBOK Sp. Zoo. Sp. k. company в Рибник, Полша, но бързо навлиза и у нас, едва две години след създаването си. В същността си представлява платформа, от която всяка фирма може да закупи сертификат, който да служи като доказателство за отличие, коректност и качество за предлаганите от нея услуги.

През годините освен частни фирми, сертификати си изваждат и общински предприятия като училища, болници, детски градини. Средстават, необходими, за да се сдобиеш с прозвището „Коректен“ възлизат на 77 лв., а от Сертификат „Коректна фирма“ откриват своите бъдещи клиенти чрез реномето им в социалните мрежи. Ако компанията няма негативни оценки, може да получи обаждане от организаторите и да спечели така апетитния сертификат, който се оказва, че възлиза на гореспоменатата сума. Проверките, обаче, показват, че дори фирми с негативни оценки в интернет, също могат да се сдобият със сертификата за коректност и високо ниво на обслужване.

Ето какво пишат в официалния си сайт за необходимостта и ползите от подобен сертификат:

„Сертификатът “Коректна фирма” е отличие, имащо за цел преди всичко да изгражда позитивна визия на предприятието в интернет средата, а това е свързано със създаване на добър имидж на фирмата. Един потенциален клиент, който влиза за пръв път в дадено предприятие, определено гласува по-голямо доверие към предприятието, което е отличено от външна, независима организация, отколкото към предприятие, което няма никакви подобни отличия. Благодарение на това, субекти, които могат да се похвалят със Сертификат “Коректна фирма” са смятани за коректни и изпълняващи услуги на високо ниво. Подобна роля изпълняват и стикерите, които можете да залепите на служебен автомобил или на витрината в магазина. Инициираният от дружеството проект има за цел достигане до максимален брой получатели с информацията, че дадено предприятие се отличава спрямо конкуренцията. Компанията отделя големи финансови средства за промотиране на субекти притежаващи Сертификат “Коректна фирма”. Основата за изграждането на имиджа е електронната визитка на уеб страницата www.“

Зад „Коректна фирма“ стои фирмата „Изследователски център на клиентските мнения“, която през 2016-та бива санкционирана от КЗП (Комисия за защита на потребителите). След санкцията сертификатите спират за известен период, който, обаче, не е дълъг. Скоро след това дейността се подновява от новорегистрирана компания „Програма за развитие на етичния бизнес“ ЕООД.

След редица разследвания на институциите и компетентните служби, стана ясно, че Сертификат „Коректна фирма“ е поредната измама, завлякла хиляди фирми, регистрирани на територията на Република България, докато Комисията за защита на потребителя не забрани изцяло дейността ѝ.

Наскоро в сайта на сертификата излезе съобщение, че фирмата официално прекратява дейността си на територията на страната, което гласи следното:

„Уважаеми клиенти, Бихме искали да Ви Благодарим, че бяхте с нас и ни подкрепяхте с този проект в България. Проект „Коректна Фирма „ беше свързан с усърден труд на много хора в България ,който Вие оценихте. Полагахме много усилия, за да промотираме фирмите които участват в проекта. За съжаление, не можахме да съсредоточим работата си върху нашите компании, тъй като отдавна бяхме изправени пред многобройни, постоянни атаки на група от няколко души, чиято цел е само да ни унищожи по всеки възможен начин. В такива условия продължаването на работата ни е невъзможна. Затова искаме да обявим, че проект „Коректна Фирма” няма да бъде продължен на територията на България.“

Въпросът сега е какво се случва с фирмите, които вече са си платили заветните 77 лв., за да придобият престиж и ще продължат ли да са „коректни“ след като фирмата не функционира, или ще изгубят всичките си интернет „звездички“. Някой ще им възвърне ли стойността на финансовите загуби и ще има ли раздадено правосъдие за измамниците? В началото на 2018-та бе започнато дело във върховния административен съд, след като на първа инстанция сертификатът бе обявен за незаконен. Дали пък именно решението на съда не ги е накарало да прекратят дейността си и да се изселят от България, в търсене на друг наивен народ, на когото да продават документите си за коректност?

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.