Сигурността, както на нас като граждани на Пловдив, така и на имуществото и градската ни среда, са от първостепенно значение за спокоен живот. С настъпващите промени в икономически и туристически аспект, все повече трябва да се замислим можем ли да бъдем защитени в собствения си хабитат или трябва да си вземем меч от Кючука и да се вживеем в ролята на рицар, който сам защитава дома, здравето и финансите си.

След броени часове настъпва най-дългоочакваният, къде с ентусиазъм, къде с отчаяние, ден за всички български деца – Първият учебен ден. Е, полицията не позволява учениците да си носят хладни или огнестрелни оръжия. Дори пластмасовите са забранени, но пък може да си доведете личният бодигард за придружител. Ако и това ви забранят, отдайте цялата си надежда на училищната охрана и внимавайте с тъпите прибори в училищния стол. В краен случай може да се запасите с паник бутон на някоя СОТ фирма или да давате джобните си на батковците от големите класове, за да ви пазят. И най-важното – ако станете свидетели на схватка между ученици или самите вие сте забъркани в такава, не го споделяйте в социалните мрежи!

Дали на шега или наистина, но опасността в образователните институции е реалност и точно затова се свързахме с МВР Пловдив, откъдето ни разясниха принципите и правилата на действие при кризисни ситуации в и извън учебните заведения.

-Каква сигурност ще се предостави в първия учебен ден във всяко училище?

По време на тържествата за първия учебен ден на 17 септември обезпечаването на сигурността в училищата и зоните около тях ще се осъществява от униформени и цивилни полицаи от съответните районни управления.

През цялата година ще се извършват проверки на питейните и увеселителни заведения, при които стриктно ще се следи за спазването на Закона за закрила на детето, включващо недопускането на непълнолетни и малолетни на такива места след 22 часа без придружители, както и незаконната продажба на тютюневи изделия и алкохол на подрастващите.

Какви мерки са предприети за безопасността на децата и техните родители по време на учебната 2018/2019 година?

Редица дейности са планирани и изпълнени до настоящия момент от служители на пловдивската дирекция на МВР във връзка с гарантиране живота и здравето на учениците и техните родители и близки преди и по време на откриване на учебната 2018/2019 година.

Проведени са 77 работни срещи с директорите на училища и детски градини на обслужваната територия за съгласуване на съвместните действия по обезпечаването на обществения ред и сигурността в техните райони. Обсъдени са възможностите за прилагане на допълнителни мерки за физическа защита, начините на охрана, пропускателния режим, недопускането на престъпни посегателства.

Проведени са 23 работни срещи с ръководствата на охранителните фирми, извършващи охрана и пропускателен режим в училища и детски градини. Обърнато е вниманието на служителите да следят за лица със съмнително поведение в и около обектите, като е уточнен начинът на действие при получаване на сигнали за противообществени прояви.

Продължава охранителното обследване на сградите на училищата и детски градини, като при констатиране на пропуски се изготвят разпоредителни писма съгласно разпоредбите на чл. 66, ал. 2 от Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР).

-Какви са предприетите мерки и превантивни дейности за осигуряването на безопасността по пътищата на децата в първия учебен ден и до края на календарната 2018-та година?

Със започването на новата учебна година мерките за пътна безопасност на децата и младежите се засилват. В тази връзка основен акцент в дейността на служителите от областната дирекция на МВР е поставен върху превенцията на пътния травматизъм и е създадена организация за подсигуряване условията на придвижване в районите на всички детски и учебни заведения. Обстойно са направени огледи на сигнализацията с пътни знаци и маркировка; уличното осветление; предпазните огради на детските градини и училищата и пешеходните ограждания (парапети) от висок или нисък тип, които канализират пешеходните потоци и не позволяват пресичане на уличните платна на нерегламентирани места; обезопасеността на входовете на всички детски градини и училища. В резултат на проверките са отчетени следните резултати:

Извършени са 519 проверки на пешеходни пътеки в близост до учебни заведения.

Установени са 16 пешеходни пътеки, които не отговарят на Наредба № 2 от 17.01.2001 година на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за сигнализация на пътищата с пътна маркировка.

Издадени са 12 разпореждания по чл. 64 от ЗМВР за отстраняване на констатирани слабости от извършените проверки по безопасност на движението.

Очаквайте още по темата за Сигурността в Пловдив

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.