Сигурността, както на нас като граждани на Пловдив, така и на имуществото и градската ни среда, са от първостепенно значение за спокоен живот. С настъпващите промени в икономически и туристически аспект, все повече трябва да се замислим можем ли да бъдем защитени в собствения си хабитат или трябва да си вземем меч от Кючука и да се вживеем в ролята на рицар, който сам защитава дома, здравето и финансите си.

След броени часове настъпва най-дългоочакваният, къде с ентусиазъм, къде с отчаяние, ден за всички български деца – Първият учебен ден. Е, полицията не позволява учениците да си носят хладни или огнестрелни оръжия. Дори пластмасовите са забранени, но пък може да си доведете личният бодигард за придружител. Ако и това ви забранят, отдайте цялата си надежда на училищната охрана и внимавайте с тъпите прибори в училищния стол. В краен случай може да се запасите с паник бутон на някоя СОТ фирма или да давате джобните си на батковците от големите класове, за да ви пазят. И най-важното – ако станете свидетели на схватка между ученици или самите вие сте забъркани в такава, не го споделяйте в социалните мрежи!

Дали на шега или наистина, но опасността в образователните институции е реалност и точно затова се свързахме с МВР Пловдив, откъдето ни разясниха принципите и правилата на действие при кризисни ситуации в и извън учебните заведения.

-Каква сигурност ще се предостави в първия учебен ден във всяко училище?

По време на тържествата за първия учебен ден на 17 септември обезпечаването на сигурността в училищата и зоните около тях ще се осъществява от униформени и цивилни полицаи от съответните районни управления.

През цялата година ще се извършват проверки на питейните и увеселителни заведения, при които стриктно ще се следи за спазването на Закона за закрила на детето, включващо недопускането на непълнолетни и малолетни на такива места след 22 часа без придружители, както и незаконната продажба на тютюневи изделия и алкохол на подрастващите.

Какви мерки са предприети за безопасността на децата и техните родители по време на учебната 2018/2019 година?

Редица дейности са планирани и изпълнени до настоящия момент от служители на пловдивската дирекция на МВР във връзка с гарантиране живота и здравето на учениците и техните родители и близки преди и по време на откриване на учебната 2018/2019 година.

Проведени са 77 работни срещи с директорите на училища и детски градини на обслужваната територия за съгласуване на съвместните действия по обезпечаването на обществения ред и сигурността в техните райони. Обсъдени са възможностите за прилагане на допълнителни мерки за физическа защита, начините на охрана, пропускателния режим, недопускането на престъпни посегателства.

Проведени са 23 работни срещи с ръководствата на охранителните фирми, извършващи охрана и пропускателен режим в училища и детски градини. Обърнато е вниманието на служителите да следят за лица със съмнително поведение в и около обектите, като е уточнен начинът на действие при получаване на сигнали за противообществени прояви.

Продължава охранителното обследване на сградите на училищата и детски градини, като при констатиране на пропуски се изготвят разпоредителни писма съгласно разпоредбите на чл. 66, ал. 2 от Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР).

-Какви са предприетите мерки и превантивни дейности за осигуряването на безопасността по пътищата на децата в първия учебен ден и до края на календарната 2018-та година?

Със започването на новата учебна година мерките за пътна безопасност на децата и младежите се засилват. В тази връзка основен акцент в дейността на служителите от областната дирекция на МВР е поставен върху превенцията на пътния травматизъм и е създадена организация за подсигуряване условията на придвижване в районите на всички детски и учебни заведения. Обстойно са направени огледи на сигнализацията с пътни знаци и маркировка; уличното осветление; предпазните огради на детските градини и училищата и пешеходните ограждания (парапети) от висок или нисък тип, които канализират пешеходните потоци и не позволяват пресичане на уличните платна на нерегламентирани места; обезопасеността на входовете на всички детски градини и училища. В резултат на проверките са отчетени следните резултати:

Извършени са 519 проверки на пешеходни пътеки в близост до учебни заведения.

Установени са 16 пешеходни пътеки, които не отговарят на Наредба № 2 от 17.01.2001 година на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за сигнализация на пътищата с пътна маркировка.

Издадени са 12 разпореждания по чл. 64 от ЗМВР за отстраняване на констатирани слабости от извършените проверки по безопасност на движението.

Очаквайте още по темата за Сигурността в Пловдив

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.