Синя вода потече във фонтана пред сградата на Община Пловдив на площад „Стефан Стамболов“ 1, познат още като фонтана на Копчетата. Вече сме свикнали да виждаме водата в него, от време на време, да сменя цвета си, поради различни фестивали или обществени инициативи. Не по-различен е казусът и тук. Водата е оцветена като символ на съпричастност към инициативата “Синьо сърце”, която се бори с трафика на хора. Към нея се присъединяват Местната комисия за борба с трафика на хора в Пловдив, съвместно с Български Червен кръст – Пловдив.

На 30-ти юли се отбелязва Международния ден за борба срещу трафика на хора, а синьото сърце символизира тъгата на хората, които са станали жертва на трафик, както и на техните близки, загубили скъп човек. Синият цвят е също и емблематичен за Обединените нации, които го използват като символ на тяхната отговорност и амбиция да се борят против това ужасно престъпление. Като негови жертви попадат мъже, жени и деца от всички възрасти.

Според статистиката на Международната организация на труда 21 милиона души са станали жертва на трафик.Кампания „Синьо сърце“ е формирана във Виена през 2009-та година от изпълнителния директор на Службата за борба срещу наркотиците и престъпността на ООН (UNODC), Антонио Мария Коста.

По данни на Върховна касационна прокуратура пострадалите лица по наблюдавани през 2017 година дела за трафик на хора са общо 508 лица, от които 444 жени (от тях 36 непълнолетни и 1 малолетно момиче) и 64 мъже (от тях 5 малолетни момчета). Доминираща форма на това престъпление продължава да бъде трафикът на жени и момичета с цел използването им за развратни действия. Пострадалите лица според вида експлоатация през 2017 година са: с цел развратни действия – 323, спрямо бременна жена с цел продажба на детето ѝ – 97, принудителен труд – 67, държане в принудително подчинение – 17 и отнемане на органи – 1.

Съгласно предоставена информация от страна на Районна прокуратура – Пловдив за 2017 година пострадалите граждани от престъпления с предмет трафик на хора в досъдебна и съдебна фаза са общо 18 лица, от които 17 са от женски пол, като всички от тях са пълнолетни и 1 малолетно лице от мъжки пол. Основната цел на по-голяма част от извършителите при трафик на хора е да извършват развратни действия с пострадалите и така да се придобиват имотни облаги.

Пловдив се включва в инициативата с редица събития, в които попада и интернет информационен поток. До самия фонтан също ще бъдат раздавани информационни материали от доброволци за всички, които искат да научат повече за трафика и как може да бъде спрян.

Снимка: Иван Тотев

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.