Обещахме ви още интересни изненади по време на тазгодишното изложение за вина, храна, интериор и селско стопанство и спазваме обещанието си. По време на обиколката ни, забелязахме нещо любопитно и сравнително ново за българския пазар.

Един щанд в палатите на “Винария” се откроява със своите патентовани сирена с трюфели, патешки дроб с трюфели и сладка с иновативни и нетипични вкусове. Става въпрос за творенията на шеф-готвач Станимир Радичев от Велико Търново, който привлича не малък интерес и в Пловдив.

-Шеф, разкажи ни за кулинарните си експерименти със сирената и как ти хрумнаха.

Аз съм главен готвач от 20 години, а преди близо четири се появи и първото козе сирене с трюфели. От три години го произвеждам. Вече имаме над 14 продукта с трюфели. Всичко започна когато преди време се събрахме с приятели, с идеята да си опечем цяло агне. Един приятел имаше ферма, от която го взехме. Когато всичко беше готово, друг приятел дойде с пълни джобове с трюфели. От тях направих няколко вида сос, но останаха и ми хрумна да направя козе сирене. След време единият ми даде мляко от фермата, другият трюфели и така създадох първата партида. Оказа се добра. Видях смисъл в цялата идея и след няколко опита стана така, както трябваше да бъде. Хората също го харесаха, затова започнах да го предлагам по бутикови магазини, на колеги от другите ресторанти. Извадих си официални документи и патент, за да може всичко да е законно. Започнах с 200 килограма, а сега достигнах до 3 тона.

Panair

Panair

-Изброй видовете сирене, които предлагаш.

Краве сирене с трюфели, козе с трюфели и овче с манатарки. Вариантите са или вакумирани, или разбити на крем, или в кубчета зехтин.

-Това не е ли скъпо удоволствие за българина?

О, определено е доста скъпо. Води се гурме, но си заслужава. Пък и е силно като аромати и вкусове. Не е нещо, което можеш да ядеш всеки ден. Можеш да си го позволиш един-два пъти в месеца, колкото да се поглезиш.

-Кои са най-силните вкусови качества на сиренето с трюфели?

Самата гъба е като експлозия в устата. Който веднъж опита трюфел, се влюбва завинаги в него. Той е към 97% целулоза. Останалите 2-3% са аромат, вкус и хормони. Трюфелът съдържа по-голямо количество ендорфин от шоколада. Той даже не би трябвало да се води гъба, защото никоя от характеристиките му няма нищо общо с гъбите. На много по-високо ниво е.

Panair

Panair

-Какво е нивото на качеството на българските трюфели?

Трюфелът е див, той се намира в гората, но през последните три години сме номер едно в света за износ. Французите и италианците изкупуват нашите трюфели и после ги продават като техни.

-Разкажи ни за комбинациите на сладката.

Едното е от люти чушки с годжи бери и тиквени семки, а другото е моркови с портокалови корички и мента. Ами какво да ти кажа, тези комбинации ми се раждат в главата много лесно и бързо. Аз винаги съм забърквал щуротии. Дори приятелите ми все ме питат какво ново ще измайсторя. Просто звучи ли ми добре, го пробвам. Това е тайната зад идеите.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.