Обещахме ви още интересни изненади по време на тазгодишното изложение за вина, храна, интериор и селско стопанство и спазваме обещанието си. По време на обиколката ни, забелязахме нещо любопитно и сравнително ново за българския пазар.

Един щанд в палатите на “Винария” се откроява със своите патентовани сирена с трюфели, патешки дроб с трюфели и сладка с иновативни и нетипични вкусове. Става въпрос за творенията на шеф-готвач Станимир Радичев от Велико Търново, който привлича не малък интерес и в Пловдив.

-Шеф, разкажи ни за кулинарните си експерименти със сирената и как ти хрумнаха.

Аз съм главен готвач от 20 години, а преди близо четири се появи и първото козе сирене с трюфели. От три години го произвеждам. Вече имаме над 14 продукта с трюфели. Всичко започна когато преди време се събрахме с приятели, с идеята да си опечем цяло агне. Един приятел имаше ферма, от която го взехме. Когато всичко беше готово, друг приятел дойде с пълни джобове с трюфели. От тях направих няколко вида сос, но останаха и ми хрумна да направя козе сирене. След време единият ми даде мляко от фермата, другият трюфели и така създадох първата партида. Оказа се добра. Видях смисъл в цялата идея и след няколко опита стана така, както трябваше да бъде. Хората също го харесаха, затова започнах да го предлагам по бутикови магазини, на колеги от другите ресторанти. Извадих си официални документи и патент, за да може всичко да е законно. Започнах с 200 килограма, а сега достигнах до 3 тона.

Panair

Panair

-Изброй видовете сирене, които предлагаш.

Краве сирене с трюфели, козе с трюфели и овче с манатарки. Вариантите са или вакумирани, или разбити на крем, или в кубчета зехтин.

-Това не е ли скъпо удоволствие за българина?

О, определено е доста скъпо. Води се гурме, но си заслужава. Пък и е силно като аромати и вкусове. Не е нещо, което можеш да ядеш всеки ден. Можеш да си го позволиш един-два пъти в месеца, колкото да се поглезиш.

-Кои са най-силните вкусови качества на сиренето с трюфели?

Самата гъба е като експлозия в устата. Който веднъж опита трюфел, се влюбва завинаги в него. Той е към 97% целулоза. Останалите 2-3% са аромат, вкус и хормони. Трюфелът съдържа по-голямо количество ендорфин от шоколада. Той даже не би трябвало да се води гъба, защото никоя от характеристиките му няма нищо общо с гъбите. На много по-високо ниво е.

Panair

Panair

-Какво е нивото на качеството на българските трюфели?

Трюфелът е див, той се намира в гората, но през последните три години сме номер едно в света за износ. Французите и италианците изкупуват нашите трюфели и после ги продават като техни.

-Разкажи ни за комбинациите на сладката.

Едното е от люти чушки с годжи бери и тиквени семки, а другото е моркови с портокалови корички и мента. Ами какво да ти кажа, тези комбинации ми се раждат в главата много лесно и бързо. Аз винаги съм забърквал щуротии. Дори приятелите ми все ме питат какво ново ще измайсторя. Просто звучи ли ми добре, го пробвам. Това е тайната зад идеите.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.