Черешите за мен са като семките. Уж само една шепа ще си хапна и няколко купи по-късно когато ми стане тежко се мразя. Но пък винаги си е заслужавало. Дълго време се чудих в каква рецепта да включа този плод, за да мога да ви изненадам и стискам палци да съм успяла.

Както вече сте разбрали от заглавието на поста, днешната рецепта е за сорбе от череши и мента. Тук колкото и да пиша, пак няма да мога достатъчно добре да ви обясня точно колко свеж вкус има това сорбе. Затова ви предлагам да продължите да четете, а след като приключите да запретнете и вие ръкавите

Ето какво ще ви трябва за сорбето:

Съставки:

1 кг череши без костилките

1 шепа листа от мента

300 гр кристална захар

300 мл вода

За да получите 1 кг почистени череши са ви необходими около 1,2 кг череши. Махането на костилките е досадно, няма да ви лъжа. Ако нямате специален уред, можете или да ги разполовявате с малко ножче или с дебела сламка да избутвате костилката. Като цяло колкото и да е досадно, ме съмнява да ви отнеме повече от 10-15 минути. След като сте готови слагате захарта и водата в касерола на силен огън докато захарта не се разтопи, за да направите захарен сироп, който след като е готов трябва да се охлади напълно.

Черешите трябва да се пасират заедно с ментата. Изчакайте с пасирането на черешите докато не ви изстине напълно сиропът. Ако избързате при контакта с въздуха пасираните череши започват да потъмняват много бързо.

И така. Сиропът е изстинал, черешите се пасират добре и се смесват. Готовата смес се изсипва във форма за кекс. Препоръчвам ви да я застелите с хартия за печене, както ще видите на снимките, че съм направила аз, защото преди да може да консумирате готовото сорбе, ще се налага да пасирате отново тази смес. А само си представете колко би било трудно да я изгребвате лъжица по лъжица.

Ден първи приключва с тази стъпка. Оставете сместа да стегне напълно във фризера. На следващия ден я изкарвате, с помощта на хартията махате сорбето от формата и го режете на едри парчета. Слагате ги в блендера и пасирате отново. На момента ще видите как текстурата на сорбето се е променила след второ пасиране. Слагате нова хартия и го изсипвате вътре. Хартията, която съм оставила да стърчи отгоре се притиска леко по повърхността на сорбето. Това се прави, за да може то да има възможно най-малко контакт с въздуха и да не потъмнява.

Ден трети. Отново изваждате, разрязвате и пасирате. Тук вече ясно се вижда консистенция на сорбе. Сменяте хартията, пресипвате обратно и отново във фризера. До 4-5 часа ще имате напълно готово сорбе за сервиране. Ако сорбето е много стегнало го оставете за 10 мин на стайна температура да се отпусне леко.

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

Сладки престъпления- Сорбе от череши и мента
Оценете статията
Вашето мнение е важно за нас!