Смешници: Граждани с масово наричане на кметовете

0
214
Смешници: Граждани с масово наричане на кметовете
Снимка: Община Стара Загора

“Смешници” ще наричат граждани масово кметовете на 2-ри февруари 2019 година. Събитието се организира във Facebook, като отговор на съдения гражданин от Стара Загора.

Накратко историята по случая в Стара Загора от dnevnik.bg

Пет хиляди лева обезщетение иска кметът на Стара Загора Живко Тодоров от свой съгражданин, нарекъл го във “Faceboоk” “смешник”. Това се разбра на първото заседание по делото на Тодоров срещу 26-годишния Иван Киров.

Причина за тъжбата на Тодоров са два коментара на подсъдимия под публикация във “Faceboоk” в “Група за истината за Стара Загора” от 15 август миналата година. В единия Киров е написал “Щото тоя смешник дори не е в града…”, а във втория – “Крадоха, копаха, ср.ха и си тръгнаха после пак го изберете”.

Коментарите кметът приел като обидни и клеветнически твърдения, които довели до промяна физическия му и психически статус, а мислите му били “обсебени от анализ на верността на написаното вместо към позитивното решаване на проблемите на Общината ни”.

“Използването на жаргона “смешник” цели охарактеризирането ми като лек, комичен човек, когото не можеш да приемеш сериозно. Напротив на това – множеството от хората ме приемат като сериозен и отговорен, отдаден на работата си и проблемите на града и общината човек. Сам за себе си имам същата оценка. Изразът е лесно запомнящ се и поради това – труден за пренебрегване, като изисква продължителен период за възстановяване на пълноценното усещане за ненакърнени чест и собствено достойнство, както и изчистване от мисленето на читателите на съмненията относно вида който му представя”, пише в тъжбата си кметът.

Пред съда адвокатът на кмета Светослав Миневски заяви, че клиентът му е склонен на извънсъдебно споразумение. Адвокатът на подсъдимия Иван Киров – Станимир Ченалов, обаче отказа споразумение.

“Не смятаме, че е необходимо постигането на такова, тъй като самата дума “смешник”, проверете в официалното издание на Българския тълковен речник, не е обидна дума. Това, че някой я възприема като такава, е негово мнение”, каза той.

Следващото заседание по дело е на 4 април. Общо четири са образуваните към момента в Районен съд дела по тъжби за обида и клевета на Живко Тодоров. Всички те са за коментари във “Facebook”.

Социалните мрежи отговарят със “Масово наричане на кметове “смешници“. Според много от коментаторите по темата се налага ограничаване на свободата на словото. Реално процесът срещу Иван Киров в Стара Загора, според коментарите е показно заглушаване на правото свободно да се изказваш.

“Смешници” но в качеството си на граждани или управляващи. Кметовете, според запознати, нямат право под формата на длъжностни лица да подават искове срещу граждани. В случая обаче става на въпрос за частно дело между Живко Тодоров и Иван Киров. Дали изразеното мнение е към лицето или кмета Живко Тодоров тепърва предстои да се уточни в съда.

Какви са правата на кметовете да се защитават от свободното мнение на своите избиратели. Дали това уронва техния престиж и достойнство или е не са готови да чуят истината, предстои да разберем.

Със сигурност всеки коментатор, дори и в социалните мрежи е необходимо да застава зад думите и да отговаря за тях. Също важи и за обещанията и действията на управляващите, както в социалните мрежи, така и в предизборните кампании.Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.