Корабокруширал кораб
Снимка: BBC

В близост до българското черноморие са открити останките на 23 метров кораб, който е официално обявен за най-старият известен корабокроширал кораб. Корабът е открит на около 80 километра от Бургас. Смята се, че е на повече от 2400 години. Според изследователите причината кораба да остане запазен толкова дълго време е, че водата в Черно море е с много ниско съдържание на кислород. Това е консервирало кораба и го е запазили до наши дни.

Търговският кораб, открит от Английско-български екип от учени, е почти идинтичен на дизайна кораб, изобразен върху открита преди това древногръцка керамична ваза. „Вазата със сирените” се намира в Британския музей.

Корабът е датиран от около 400 година преди новата ера и е открит на повече от 2000м под повърхността. Той е един от многото открити кораби, плавали във водите между средиземноморските и гръцките колонии на брега на Черно море.

Няма сведения какъв е товарът на кораба, екипът твърди, че се нуждае от повече средства, за да продължат проучванията си. В течение на три години академичната експедиция е открила 67 разрушения, включващи римски търговски кораби и флот за казарми от 17-ти век.

Античното плавателно средство за сега ще остане на мястото, където е открито. Повече информация, относно открития кораб, се очаква да бъде дадена през идната седмица.

Източник :BBC

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.