Корабокруширал кораб
Снимка: BBC

В близост до българското черноморие са открити останките на 23 метров кораб, който е официално обявен за най-старият известен корабокроширал кораб. Корабът е открит на около 80 километра от Бургас. Смята се, че е на повече от 2400 години. Според изследователите причината кораба да остане запазен толкова дълго време е, че водата в Черно море е с много ниско съдържание на кислород. Това е консервирало кораба и го е запазили до наши дни.

Търговският кораб, открит от Английско-български екип от учени, е почти идинтичен на дизайна кораб, изобразен върху открита преди това древногръцка керамична ваза. „Вазата със сирените” се намира в Британския музей.

Корабът е датиран от около 400 година преди новата ера и е открит на повече от 2000м под повърхността. Той е един от многото открити кораби, плавали във водите между средиземноморските и гръцките колонии на брега на Черно море.

Няма сведения какъв е товарът на кораба, екипът твърди, че се нуждае от повече средства, за да продължат проучванията си. В течение на три години академичната експедиция е открила 67 разрушения, включващи римски търговски кораби и флот за казарми от 17-ти век.

Античното плавателно средство за сега ще остане на мястото, където е открито. Повече информация, относно открития кораб, се очаква да бъде дадена през идната седмица.

Източник :BBC

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

Край Бургас са открити останките на най-старият корабокруширал кораб в света
5 от общо 3 глас(а)
Вашето мнение е важно за нас!