Стефановден е – традиции и обичаи!

0
671

В българския фолклор почти всеки ден е празник, но никой няма против, защото празниците са дните, в които почитаме живота и това, което ни е дадено. Чувстваме се благодарни за това, което имаме и отправяме надежди за бъдещето.

В третия ден от Рождество Христово честваме Свети Стефан, който е първият мъченик за християнската вяра и един от учениците на Иисус. Затова и почитта към него е голяма. Именно той е бил избран да разпространява вярата в Палестина и да притегля все повече последователи на християнството. Точно заради нарастващото християнско общество, юдейските управници почнали да настройват народа срещу него, старейшините го осъдили на смърт, заради клеветата, че не зачита и скверни Бог и Мойсеевия закон и го екзекутирали в покрайнините на Йерусалим, в Йосафатовата долина, където разярена тълпа го замеряла с камъни. Последните думи на Свети Стефан, преди да издъхне, били насочени към небесата и гласели: „Господи, не им зачитай този грях“. Тялото му не било погребано, а оставено като пир за лешояди и диви животни.

Народните вярвания тълкуват факта, че Стефановден затваря цикъла на старата година и отваря пътя на новата. Това е ден на равносметка и събира цялото семейство около трапезата, на която трябва да има свинско с кисело зеле, или зелеви сърми и баница с месо. Жените месят обредните хлябове още от зори, а в някои краища на България се готви и кокошка за богата и силна идна година.

От Стефановден до Йордановден се помещават и така наречените Мръсни дни, по време на които жените не трябва да мият косите си, да метат, да перат, не се правят венчавки, кръщенета и опела. На този ден младоженците ходят на гости на своите кумове, кръстници и родители в знак на уважение.

На този ден има и обичай за неомъжените девойки, кръстен Ладуване, при който те се събират и извършват характерни обредни практики, които да им подскажат кога и за кого ще се омъжат. За целта плетат китки, най-вероятно защото Стефан означава венец, към които привързват пръстен или друга лична вещ, потапят ги в менче с мълчана вода, след което ги покриват с червено було. На следващата сутрин една от момите, облечена като булка, вади една по една китките, докато другите пеят обредни песни и гадае коя мома за кой момък ще се задоми.

Това представлява Стефановден в православното християнство – празник цветен, колоритен, изпълнен както с отминала печал, така и с позитивен поглед към предстоящото. Това е и последният празник от годината, така че го прекарайте с близките си.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.