stefi_stamenova3

“Ако нещо не се получава опитай с любов, а ако отново не става, опитай с много любов”

С тези нейни думи започвам историята за Стефи Стаменова. Признавам си, изпитах трудност при написването на тази статия, защото тя е такъв необятен извор на истории, поуки, случки и мъдри думи, че трудно взех решение кои точно да включа.

Родена е в Пловдив, а семейството ѝ е с родопски корен. Завършва педагогическо образование, работила е като учител, журналист, а сега е Life couch.

Като журналист има доста сериозна кариера. Работила е в радио „Канал Ком”, където има свое авторско предаване, след това в Пловдивска обществена телевизия. Прекъсва кариерата си за известен период, когато живее в Англия, но след като се завръща в България започва свое предаване по ТВ7, озаглавено „Следвай сърцето си със Стефи Стаменова”. Предаването е спряно, защото и самата телевизия престава да съществува. За Стефи това е още един знак от съдбата и още една стъпка, водеща я към сегашната ѝ професия, която самата тя определя, като призвание.

„Убедена съм, че всичко в живота ми ме е водило към настоящия момент. Вярвам в неслучайните случайности. Много отдавна, още преди да започна да се занимавам с журналистика и бях учителка, при мен дойде една жена и ми каза: „Ти един ден ще работиш с гласа си. Много хора ще те слушат и ще им помагаш.” Тогава не повярвах, но сега осъзнавам, че жената е била права. Вече бях утвърден журналист, когато с цялото ми семейство решихме да се преместим в Англия, където дъщеря ми да завърши образованието си. Там започнах да се занимавам със собствен бизнес и да посещавам лекциите на Кевин Грийн, който е мой ментор. Още тогава той видя в мен качества подходящи за мотиватор. Думите му бяха: „Ти говориш прекрасно, умееш да владееш публиката. Като заговориш и хората те слушат с отворена уста. За мен ти си българската Шехерезада”. След като дъщеря ми завърши, се прибрахме в България и аз започнах предаването по ТВ7. Историите, които разказвахме, бяха толкова окриляващи, така ме изпълваха с надежда, че именно тогава в мен трайно се настани идеята да помагам, чрез опита си. По-късно, когато телевизията фалира и предаването престана да съществува, знаех, че това е още един знак. Тaка започнах практиката си на Life Couch”

stefi_stamenova1

Life Couch или така наречените мотиватори са хора, които вдъхват увереност на останалите, учат ги как да обичат себе си, чрез различни практики успяват да повлияят върху цялостното състояние на човек.

„За да убедиш другите хора, трябва да умееш първо да мотивираш себе си. Защото изглежда много изкуствено ти самият да не си сигурен в живота си, а в същото време да караш другите хора да вярват. Разбира се, аз съм жив човек, имам своите страхове и слабости, които преодолявам и така помагам, както на себе си, така и на другите около мен. Аз не съм психолог, но успявам да помогна на хората, защото действам със сърцето си. При мен идват много хора с различни проблеми. Някои от тях са ходили преди това при психолози, но не са им помогнали, а аз успявам. И това е така, не защото тези психолози са некомпетентни, а защото просто не са били техните хора. Сигурно има и хора, на които аз не съм успяла да помогна, а други са успявали. Вярвам, че най-важното нещо е човек да слуша интуицията и вътрешния си глас. Ако имаш някакъв житейски казус за решаване, ти може да потърсиш много различни мнения и всяко едно от тях да е добро, но правилното ще бъде това, което почувстваш за свое. Държа да отбележа, че аз като Life Couch не съм доктор и когато при мен дойде човек със сериозен психически проблем, тежка депресия или подобно, го съветвам да потърси лекарска помощ. Най-ефективният метод би бил комбинацията от двете.”

От няколко години Стефи води редица курсове и лекции в Англия, а отскоро и в България. Женските практики са изключително интересни и осигуряват сигурност на участничките в тях. Няма как да попаднете в такава група, ако не сте лично препоръчана и поканена от някоя от тях. Практиките са един вид психотерапия, всеки път работят върху различни теми. Всяка дава от себе си за процеса и по този начин получава необходимото ѝ. В края на сбирките остава чувството на споделеност, разбиране, виталност и взаимопомощ.

Позитивната нагласа към света и живота нетрябва да ни прави глухи и слепи за случващото се около нас. Тя цели да ни покаже, че всеки лош момент има своята причина и води до някакъв урок.

„Ако нещо не ни прави щастливи, значи не нашето. През годините, най-вече докато бях в Англия, се запознах с много хора, които са се отказали от блестящи кариери за много пари, за да правят нещата, които обичат и са много щастливи от избора си. Същевременно видях много хора, печелещи милиони, но вместо щастливи, са самотни и депресирани. Сърцето и парите не са свързани. Смятам, че на всяка ситуация може да бъде отговорено с любов. Това отношение е изключително важно, когато става въпрос за връзките ни с хората. В живота има срещи и раздели. Когато се разделят пътищата ни с някого, пак го правя с любов. Опитвам се да го приемам без много да анализирам. Това, че си позитивен, не означава, че няма раздели и тежки моменти в живота ти. Това са едни от най-тежките и трудниза разбиране уроци.”

stefi_stamenova2

Не винаги е лесно да намериш вътрешен мир и спокойствие. Особено ако си като мен и трудно се доверяваш на неща, които не си видял и почувствал. Когато споделих това на Стефи тя ми отговори с думите на Свети Августин Блаженни: „Вяра е да вярваш в нещо, което все още не можеш да видиш, а наградата за нея е да видиш това, в което вярваш!“

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.