smartmoney

Стойне Василев е сертифициран финансов коуч и председател на Управителния съвет на Българска асоциация на личните финансови консултанти (БАЛФК). Той е основател на най-популярния сайт за лични финанси в България- SmartMoney.bg. Сайтът стартира от личен блог озаглавен „Съветите на Бат Тони”. Проектът му започва докато Стойне Василев все още работи на трудов договор. Преди и след работа пише статии за лични финанси, бизнес и мениджмънт. SmartMoney.bg, днес, е платформа за споделяне на знания и умения, в която участват над 60 души, разкриващи тънкостите на финансовата независимост чрез личния си опит и пример.

Стойне Василев е основател на първата Академия по лични финанси и инвестиране, както и на Академията за стартиране на бизнес- Старт.Бизнес.Bg. В края на юли, 2018 година, на пазара излезе първата му книгата „Умни пари”. Поговорихме с него за финансовата стабилност и начините за постигането й. Попитахме го за разликата между цели и мечти, финансовата култура на българина и мисията „богат човек в България”. Мисия, която се оказва съвсем възможна.

-Здравейте, благодаря Ви за това интервю. Съвсем скоро пуснахте на пазара първата си книга „Умни пари”. Разкажете ни повече за нея.  Какво ще научат читателите?

Книгата е първият наръчник за лични финанси и инвестиране в България. В нея съм систематизирал над 23-годишния ми опит и натрупани знания и съм ги предал на ясен и разбираем език. Читателите ще започнат едно пътуване в една често пренебрегвана тема – управлението на техните пари и стъпка по стъпка ще вървят към повишаване на тяхната финансова грамотност и увеличаване на тяхното богатство.smartmoney3

-Живеем в материален свят, обвързан с парите. Въпреки това финансовата стабилност е все по-рядко срещана сред българите. На какво се дължи това?

Парите са част от нашия живот и не можем без тях. Това налага да не разчитаме на знанията, които сме получили за парите от нашите родители или в училище, защото ние живеем в един много по-различен свят от този на предишните поколения. Сега всичко зависи от нас и от нашите способности. Финансовите продукти стават все повече и по-сложни и са ни нужни нов вид знания.

По моите наблюдения, основната причина за липсата на финансова стабилност и не толкова доброто управление на парите, не са ниските доходи на Българите, а онези ценности и вярвания, които са останали от миналото ни. Нашите родители са ни казвали, че парите са зло, че богатите хора са алчни, че фондовата борса е хазарт и че депозитите са най-добрата инвестиция. Ако преодолеем тези ограничаващи убеждения, останалото е лесно.

-Какво ще отговорите на хората, които ще Ви упрекнат, че съветите ви са приложими само от хора получаващи високо заплащане?

В книгата не разделям хората по техните доходи. Аз съм започнал да спестявам и да инвестирам, когато получавах минималната заплата. Така, че всичко е възможно. В „Умни пари“ съм включил много начини за инвестиране, дори човек да може да отделя минимални суми всеки месец(до 100 лева).smartmoney1-Съществува ли финансова свобода? Кой е най-правилният път към достигането ѝ?

За мен, вечна финансова свобода не съществува, но може да си „купим“ време, в което да правим това, което ни носи удоволствие и не се притесняваме за пари и плащане на сметки. Пътят към финансовия успех е прост – да спестяваме част от изкараното и да го инвестираме умно. За съжаление, това не е толкова лесно за постигане, защото по пътя ни дебнат много изкушения и причината повечето хора да продължават да живеят от заплата до заплата са липсата на воля и дисциплина. Много е трудно да заделиш пари за бъдещето, вместо да ги похарчиш сега.

-Има ли култура българина при разпределяне на личния си и семеен бюджет?

Не винаги. У нас има някакво желание за показност и „да не се изложим“ пред другите (чужденците). Това вреди на семейния бюджет и голяма част от него отива за по-голямо жилище, по-нова кола, ремонти, бижута и други, вместо за застраховки, инвестиции, пенсионно осигуряване и други, които ще ни направят по-богати и няма да е нужно да работим до края на живота си.

– Казвате, че мисията „богат човек в България” не е невъзможна. Има ли лесен път към постигането ѝ?

За щастие, няма лесен път към забогатяването, а и някой да го постигне, само в рамките на няколко години парите изчезват така, както са дошли. Причината е, че лесните пари бързо се харчат и ако те дойдат при нас без да сме подготвени за това, могат дори да ни навредят. Достатъчно е да проследим съдбата на хората, които са спечелили големи суми от хазартни игри. Първата им цел е да ги похарчат възможно по-скоро, както са правили преди това. Някои от тях се опитват да задържат парите и стартират собствен бизнес, но отново се провалят, защото досега са работили само на заплата.

-В България за признак на богатство се смятат скъпите коли, дрехи, ресторанти и почивки. За много хора, да показваш определен стандарт на живот, е по-важно от това наистина да го притежаваш. На какво се дължи тази нужда от показност?

На миналото ни. Когато цял един народ е ограничаван в рамките на няколко десетилетия, първото нещо, което искаш да направиш, когато магазините са пълни, е да купуваш всякакви неща. У нас могат да се видят всякакви абсурди, като безработен със скъп смартфон и батка с BMW, който зарежда гориво за 5 лева на бензиностанцията. Ще трябва да извървим дълъг път, докато се променят ценностите ни.

-Казват, че парите не носят щастие. Какво ще отговорите на това?

Да, така е. Парите са само средство, за да постигаме целите си, това дали си щастлив зависи от много други неща. Да не забравяме също, че липсата на пари води до много проблеми и ни обрича да мислим непрекъснато как „да свържем двата края“.smartmoney2

-В статия, поместена в сайта Ви Smartmoney.bg, разграничавате мечти и цели. Бихте ли обяснили разликата за нашите читатели?

За мен, това са две различни неща. Целите са тези желания, които може да постигнем с влагането на пари и време. Ако искам си купя спортна кола, която струва 100,000 лева, ще трябва да спестявам част от моите доходи или да изтегля кредит, но пък е напълно възможно и осъществимо. За мечтите, трябва още нещо. Хора като Васил Левски, Махатма Ганди, Мартин Лутър Кинг са имали истински мечти, за които са се борили.

-Следващата Ви мечта е да помогнете на 1 милион българи да живеят по-добре. Ще се справите ли?

Да, това е моята най-голяма мечта в момента и съм на път да я постигна. С моите статии в различни медии, участия в събития на живо и онлайн, както и работата ми с индивидуални клиенти. Достигнах до над милион и половина българи в над 50 страни по света. Дали съм им помогнал, поне с малко да подобрят личните си финанси? Не знам, но се надявам. Дори да са по-малко, десетките благодарствени email-и, които получавам всеки ден ме карат да мисля, че добре се справям с постигането на тази мечта.

-Кой е първият основополагащ съвет, който давате на хората, които търсят от Вас помощ за финансовите си проблеми?

Както при всеки проблем, първото нещо е да си признаем (поне пред себе си), че той съществува. След това, да потърсим начини да го решим и ако не намерим да се обърнем към професионалист, за да ни помогне. Аз използвам инструментите на коучинга и много рядко давам съвети. По-скоро, задавам въпроси и заедно с клиентите ми търсим решения на техните казуси. Всяка ситуация е различна и не бих искал да давам универсално „лекарство“ за всяка болка.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.