В поредицата „Мистериозната България“ ще ви запознаем накратко с 12 удивителни, чудати и на моменти необясними местности от нашата родина. Места, които са енигма не само за нас, но и за останалия свят. Места, с които можем да се гордеем и които отварят в съзнанията ни въпроси.

Третата статия от поредицата е за Странното българско дърво.

Странното българско дърво, което бе заснето, преди няколко години, от казанлъшкия зъболекар д-р Деян Косев, се превърна в международна атракция. То стана изключително популярно сред феновете на филмовата поредица властелинът на пръстените, заради сериозната прилика с митичните дървета енти от едноименния филм.

Ентите са разумни дървета, които могат да ходят и говорят. Те са важна част от персонажите във филма на Джон Толкин. Идеята за тях е вдъхновена от множеството фолклорни мотиви, в които присъстват говорещи и мислещи дървета. Странното българско дърво, което обиколи международните медии, е двадесет метров бук, който прилича на гигантски мъж. Клоните са подрдени по такъв начин по ствола дървото, че се открояват двата крака, двете ръце и главата на гиганта ент.

Това, че странното българско дърво е именно Бук кореспондира и със славянската митология. Според нея световното дърво е именно от този растителен вид. А в клоните му е свила гнездо е свила вълшебната Жар-птица, която е вестителят на славянските богове. Тя прелита между световете на хората и боговете. Клоните на световното дърво живее и митична змия, която е връзката между световете на живите и мъртвите.

Няма сведения за точното разположение на българските енти, но се знае, че те са част от гора, намираща се в Централна Стара Планина. Освен дървото гигант в местноста, където е открито, могат да бъдат забелязани и други причудливи дървета. След като снимките на странните български дървета обиколи света, България стана изключително атрактивна дестинация сред феновете на „Властелинът на пръстените”.

Снимка: Youtube

Природата е необятна и винаги изненадваща. Нейното „изкуство” впечатлява още повече, заради тайнствеността и нашата невъзможност да я разберем, по някога. Странното българско дърво е още едно проявление на безграничната сила и красота на природата, както и доказателство, че във всеки мит има доза истина.

Ако вие любопитно, може да прочетете и други статии от поредицата Мистериозната България:

“Бузлуджа- забравеният паметник”

“Белоградчишката крепост- Геният на римската архитектурна мисъл”

“Храм-паметник „Свети Александър Невски”

„Побити камъни”- Единствената естествено формирана пустиня в България”

“Вампирски гроб в Созопол”

“Тракийската гробница в Казанлък”

“Паметникът на Альоша в Пловдив”

“Паметник на Българо-съветската дружба”

“Нос Калиакра”-Природа, история, митове и легенди в едно

“Дяволският мост”

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.