В поредицата „Мистериозната България“ ще ви запознаем накратко с 12 удивителни, чудати и на моменти необясними местности от нашата родина. Места, които са енигма не само за нас, но и за останалия свят. Места, с които можем да се гордеем и които отварят в съзнанията ни въпроси.

Третата статия от поредицата е за Странното българско дърво.

Странното българско дърво, което бе заснето, преди няколко години, от казанлъшкия зъболекар д-р Деян Косев, се превърна в международна атракция. То стана изключително популярно сред феновете на филмовата поредица властелинът на пръстените, заради сериозната прилика с митичните дървета енти от едноименния филм.

Ентите са разумни дървета, които могат да ходят и говорят. Те са важна част от персонажите във филма на Джон Толкин. Идеята за тях е вдъхновена от множеството фолклорни мотиви, в които присъстват говорещи и мислещи дървета. Странното българско дърво, което обиколи международните медии, е двадесет метров бук, който прилича на гигантски мъж. Клоните са подрдени по такъв начин по ствола дървото, че се открояват двата крака, двете ръце и главата на гиганта ент.

Това, че странното българско дърво е именно Бук кореспондира и със славянската митология. Според нея световното дърво е именно от този растителен вид. А в клоните му е свила гнездо е свила вълшебната Жар-птица, която е вестителят на славянските богове. Тя прелита между световете на хората и боговете. Клоните на световното дърво живее и митична змия, която е връзката между световете на живите и мъртвите.

Няма сведения за точното разположение на българските енти, но се знае, че те са част от гора, намираща се в Централна Стара Планина. Освен дървото гигант в местноста, където е открито, могат да бъдат забелязани и други причудливи дървета. След като снимките на странните български дървета обиколи света, България стана изключително атрактивна дестинация сред феновете на „Властелинът на пръстените”.

Снимка: Youtube

Природата е необятна и винаги изненадваща. Нейното „изкуство” впечатлява още повече, заради тайнствеността и нашата невъзможност да я разберем, по някога. Странното българско дърво е още едно проявление на безграничната сила и красота на природата, както и доказателство, че във всеки мит има доза истина.

Ако вие любопитно, може да прочетете и други статии от поредицата Мистериозната България:

“Бузлуджа- забравеният паметник”

“Белоградчишката крепост- Геният на римската архитектурна мисъл”

“Храм-паметник „Свети Александър Невски”

„Побити камъни”- Единствената естествено формирана пустиня в България”

“Вампирски гроб в Созопол”

“Тракийската гробница в Казанлък”

“Паметникът на Альоша в Пловдив”

“Паметник на Българо-съветската дружба”

“Нос Калиакра”-Природа, история, митове и легенди в едно

“Дяволският мост”

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.