Студентската формация „Жарава“ отново води световната класация за етномузика в Канада

В момента групата активно репетира за предстоящото в края на месеца участие в най-престижния руски фестивал „Петро Джаз“, който се провежда в Санкт Петербург

0
49
Jarava

Студентската Музикална Формация “Жарава” от Пловдив отново оглави световната класация ТОП 40 за етномузика „Ethnocloud“ , базирана в Торонто, Канада. Отново под №1 за месец юни, “Жарава” води в престижната Класация, която представлява над 90 000 артисти и групи от 151 държави по целия свят. Класирането се осъществява на база гледания и харесвания, като „Жарава“ е под №1 в глобалната класация за втори път.

Студентска Музикална Формация “Жарава” е представителна към Пловдивския университет “Паисий Хилендарски “. Съставът е от студенти, изучаващи специалност „Музика и Поп и джаз“ към Педагогическия факултет на ПУ. Техен художествен ръководител и ментор е прославеният български музикант Владимир Величков. В момента групата активно репетира за предстоящото в края на месеца участие в най-престижния руски фестивал „Петро Джаз“, който се провежда в Санкт Петербург.

Още през септември миналата година, осемте български студенти и един ученик прославиха страната ни в световната платформа за етномузика „Ethnocloud“ със свои интерпретации на две народни песни – „Миш Маш “ и „Калино, Калинче“. Те бяха на челните места в глобалната класация Топ 40 на платформата в конкуренцията на изпълнители от 151 държави. Веднага след големия успех, последва и поканата от организаторите за участие в Санкт Петербург.

Jarava

Община Пловдив и ПУ „Паисий Хилендарски“ подпомагат пътуването на младите музиканти и певци, като поемат транспортните разходи до Санкт Петербург. Отделно от това, самите членове на „Жарава“ по идея на ментора си и ръководител Владимир Величков, (който освен техен преподавател е и действащ музикант в оркестър „Канарите“), организираха серия от събития, които целяха набирането на необходимите средства. Те изнесоха самостоятелен концерт в Bee Bop Cafe на 09.05.2018г., участваха в „Капана фест“, откъдето получиха не само подкрепа, но и нови почитатели, приятели и съмишленици.

„Магията на българския фолклор пленява българи и чужденци от столетия. Той е част от визитната картичка на България пред света, а мотиви от различни песни, са използвани от редица известни музиканти от цял свят в техни произведения. По този начин, фолклорът преживява нещо като ренесанс и става разпознаваем и харесван от по-широка аудитория, към която се присъединяват и много млади хора. Те започват да търсят информация за музиката, постоянно откриват нови групи, посещават концертите им. Откриват цял един нов свят, изпълнен с традиции и неподправена красота“ разказва Владимир Величков, който сподели че е изключително щастлив от работата си с младите хора и вярва в успеха им от сърце.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.