Схемата Осемте джуджета в Пловдив – Част Втора

2
17316
Схемата Осемте джуджета в Пловдив - Част Втора
Снимка: Facebook.com

Схемата как добре облечени бизнесмени взеха бизнеса на създателя на веригата „Елея“ с помощта на няколко институции в Пловдив.

Йоанис Хатзигеоргиу е роден на остров Крит. Идва в България през 90-те години на миналия век, за да учи в Аграрния университет. Тук му харесва, вижда нови възможности, създава приятелства и решава да остане в Пловдив. Женен е за българка, има дете.

Работи, за да печели и да издържа семейството си. През 2008 година създава веригата ресторанти „Елеа“. Тя е запазена марка сред любителите на гръцката кухня и днес, но Йоанис вече не е собственик. В предишната публикация ви разказахме, как бизнесът му е отнет по схемата, станала известна като „Осемте джуджета“.

Новите инвеститори в нея са добре облечени бизнесмени, демонстриращи близки връзки с властта, адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители.

Йоанис първо е подведен да допусне един от тях като съдружник във фирмата си. Това става след обещания за инвестиции и разрастване на бизнеса. Капанът е заложен в идеята да премести ресторант „Елеа“ на вървежно място на бул. „Санкт Петербург“ 131 в Пловдив, където се развива нов увеселителен център с няколко заведения. След това получава няколко неприлични предложения да напусне фирмата и след като отказва, срещу него е задействан подмолен план. 

Схемата Осемте джуджета в Пловдив - Част Втора
Снимка: Facebook.com

Схемата на заведението “Елея”

Сградата, в която се намира ресторантът, е собственост на „Кепитал Инвест Пловдив“ ООД. Зад дружеството стоят известната фамилия Моравенови и пловдивският адвокат, общински съветник и кандидат за кмет от последните местни избори Георги Колев.

В дружеството „Домейн Трейдинг“, собственик на „Елеа“, съдружник вече е Деан Найденов. Освен помещението, ресторантът ползва и лятна градина, за която фирмата брои по 1000 лв. на месец на наемодателите. Междувременно между новите съдружници започнали спорове за управлението.

Появили се две други лица, претендиращи, че са скрити собственици, а Найденов ги представлява. Управителят на охранителната фирма „Трафик Сот“ Иван Петлешков и собственикът Александър Апостолов настояли, според Йоанис Хатзигеоргиу да напусне дружеството, като определили и цена на дяловете му.

Той не се съгласил и получил няколко предупреждения, че дълбоко ще съжалява за своята упоритост.  

Схемата Осемте джуджета в Пловдив - Част Втора
Снимка: Facebook.com

Началото на пандемията

В началото на пандемията с корона вируса Деан Найденов се разбира с Лиляна Моравенова да получи отсрочка за наемите за април и май. Това е защото заведението не работи в извънредното положение. Неочаквано на 13 април Пламен Моравенов изготвил документ, в който е дал 30-дневен срок на „Домейн Трейдинг“ да заплати наема за април и да подпише договор за наема на окритата площ.

До този момент цялата фирмена кореспонденция идвала в офиса на Хатзигеоргиу. Въпорсният документ обаче бил връчен на Деан Найденов, без да е вписана датата на получаване. Самият Найденов не уведомил съдружниците си за предупреждението от собственика на имота.

В резултат на 20 май 2020 г в офиса на пл. „Стефан Стамболов“ 3, където е седалището и адреса на управление на „Домейн Трейдинг“, е  получено предизвестие от нотариус Светлозар Йорданов, според което договорът за наем се прекратява по вина на наемателя. В същото съобщение е указано, че дружеството „Домейн Трейдинг“ ще бъде уведомено допълнително за деня, в който може да изнесе от помещението движимото им имущество.

На същия ден дългогодишният салонен управител на „Елеа“ Радка Бояджиева не е допусната в ресторанта. Това става благодарение на шестима охранители на „Трафик СОТ“, в който собственик е Апостолов, а управител – Петлешков.

Последвали още няколко срещи, на които Йоанис Хатзигеоргиу е заплашван от схемата, че ако не си тръгне без много шум от фирмата, ще има големи ядове с най-различни институции. Междувременно от „Кепитъл Инвест Пловдив“ представят претенции за 48 073 лева, на колкото е изчислено задължението за неплатените наеми. Като обезпечение на вземането е запорирано имуществото на ресторанта, което обаче е на стойност над 600 000 лева.  

Производство за налагане на запор е образовуно на 4 юни, а ЧСИ Марияна Обретенова насрочва огледа за същия ден. И това съобщение обаче отива при съдружника Деан Найденов, а не в офиса на „Домейн Трейдинг“. 

При извършването на описа за пазач на имуществото е назначен Огнян Митков Божидаров. Оказва се, че това е същият човек, управител на дружеството „Ресторант Елеа“ ЕООД /със старо име „Трафик Драйф“/, с което бившите съдружници на Хатзигеоргиу вече оперират в ресторанта.

Схемата Осемте джуджета в Пловдив - Част Втора
Снимка: Facebook.com

Поредният епизод от сагата на схемата

На 5 октомври 2020 Хатзигеоргиу и съдружникът му Загоритис са поканени да получат част от запорираното недвижимо имущество, което междувременно е преместено на склад в друго помещение.  

За да приберат имуществото си, гръцките бизнесмени са ангажирали работници и транспорт от Гърция, за което плащат. Оказва се обаче, че „съдружниците“ им не мислят да им предават нищо. Първо възниква спор за оценката на различните предмети. После се оказва, че повечето са изнесени и се пазят на съвсем друго място.

Докато върви разправията, ЧСИ Обретенова обявява, че работното ѝ време свършва и отказва да направи опис на вещите. На другия ден „Трафик Сот“ предявяват нова претенция за 3800 лв. за неразплатено оборудване по видеонаблюдението на ресторанта, за което няма фактура.

Въпросната техника е на мястото си и сега се ползва от дружеството, което оперира в „Елеа“ – фирма, част от групата на „Трафик“, преименувана месеци по-рано от „Трафик Драйф“ на „Ресторант Елеа“ ЕООД. Трябва да се отбележи, че новия запор от страна на „Трафик Сот“ за сумата от 3800 лв. са претенции за половината кухненско оборудване на стойност 40000 лв., с което работи в момента пазача Огнян Митков Божидаров.

Междувременно със свое решение Пловдивският Районен съд потвърждава правото на Хатзигеоргиу и Загоритис да получат всички движими вещи. Те са предоставили банкова гаранция за вземането, но ЧСИ Марияна Обретенова по-всякакъв начин осуетява предаването на вещите…Защо ли?!

Новата сага срещу/между спорещите страни е насрочена за 20 октомври. Междувременно Йоанис Хатзигеоргиу е уведомил по официален ред всички отговорни институции в България и Гърция за това как у нас се крадат работещи бизнеси, без ужилените да имат никаква защита от държавата.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 3.5 / 5. Брой гласове: 10

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.