Схемата Осемте джуджета в Пловдив продължава

3
28212
Схемата Осемте джуджета в Пловдив продължава
Снимка: Facebook

Как добре облечени бизнесмени взеха бизнеса на създятеля на веригата „Елеа”.

В правовата държава България, член на Европейския съюз, продължават да се крадат бизнеси. Схемата действа безотказно и наподобява онази, станала известна като „Осемте джуджета“.  

В нея има инвеститори, които парадират с дебели връзки с влиятелни  бизнесмени със знакови имена и позиции във властта, адвокати и нотариуси. Прилича на онази от мутренските времена. Групата обследва различни бизнеси и когато си избере някой от тях, прави предложение, което жертвата не може да откаже. Първоначално офертата е за съдружие, а после новите инвеститори пристъпват към разчистване на фирмата от създателите ѝ.

Поредната жертва на схемата гръцки бизнесмен, който от десетилетия инвестира в България.

Схемата Осемте джуджета в Пловдив продължава
Снимка: zavedenia

През 2008 година Йоанис Хадзигеоргиу създава веригата „Елеа”

– тематични гръцки ресторанти в Пловдив и София. Марката бързо става любима на много хора и бизнесът върви добре. Пловдивската „Елеа” се разраства и се мести в различни помещения. В момента се намира на бул. „Санкт Петербург” 131 в сграда, собственост на дружеството „Кепитал Инвест Пловдив” ООД, зад което стоят фамилията Муравенови и общинският съветник Георги Колев.

От известно време обаче Йоанис Хадзигеоргиу няма достъп до ресторанта, след като става жертва на престъпната схема, за която вече са уведомени Специализираната прокуратура в София, Прокуратурата на Република Гърция, Посолството на Република Гърция в България и гръцки евродепутати.

Това става в навечерието на деня, в който премиерът на България Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев са поканени на изслушване в Европейскиия парламент точно по въпроса за върховенството на законноста у нас.

Какво се случва със собственика на „Елеа”. През декември 2018 година, когато Янис Хадзигеоргиу е в чужбина, на телефона му звъни Ангел Запрянов, представител на фирма „Примекс” ООД, занимаваща се с доставки на алкохол и безалкохолни напитки. Двамата се познават отдавна, защото Янис използвал същото дружество като доставчик. Запрянов предложил на Хадзигеоргиу да премести ресторанта си в сградата на бул. „Санкт Петербург”. По онова време „Елеа” се намира в парк хотел „Пловдив” в парк Лаута, но там няма място за градина, а и помещението е малко. Двамата се уговорили да се видят, след като Янис се прибере в България. На срещата обаче изненадващо дошъл и Деан Найденов – съдружник в няколко популярни пловдивски клубове.

Запрянов и Найденов предложили на  Хадзигеоргиу да уредят помещението в сградата на „Кепитал Инвест Пловдив” на много добра цена, както и да се включат в бизнеса, като изкупят чрез трето лице 30% от дяловете на фирмата „Домейн Трейдинг”, собственик на „Елеа”.

Йоанис приел офертата, но когато се стигнало до сделка при нотариус Елена Сопаджиева,

Деан Найденов настоял да получи 40% от дружеството

защото лицата, съдействали за уреждане на помещението били четири, а той щял да ги представлява. Хадзигеоргиу приел и тези условия, като дружествените дялове били прехвърлени поетапно. И така от 17 декември 2019 година Найденов се легитимира като собственик на 40% от дужествените дялове. Междувременно Йоанис Хадзигеоргиу прехвърля други 30% от дружеството на своя сънародник Евангелос Загоритис, с когото има друг общ бизнес. Ресторантът е преместен в новото помещение, като цялото оборудване е закупено от Йоанис Хатзигеоргиу и Евангелос Загоритис. За да има повече клиенти, съдружниците решили да наемат и открита площ до сградата, за което са се споразумели устно с Лиляна Муравенова да заплащат по 1000 лв. на месец.

На следващия месец в ресторанта дошла дама на име Мария Динев като счетоводител на Деан Найденов и съдружника в „Трафик сот” Александър Апостолов. Предложила на Йоанис да смени съществуващата счетоводна програма. Обяснила, че новата позволява да се трият редове от продажбите и така да се укриват данъци. Хадзигеоргиу се възпротивил, а Динева го убеждавала, че няма никакъв риск, защото съществува

 Осемте джуджета в Пловдив продължава
Снимка: netinfo

схемата чадър в данъчното, полицията и прокуратурата

и няма опасност за биснеса му. Йоанис отказал. Когато бил в чужбина следващия месец обаче софтуерната програма „Барс” била въведена в ресторанта. Това довело до конфликт между Хадзигеоргиу и Деан Найденов. Малко след скандала в заведението дошли Иван Петлешков, сътружник в „Трафик СОТ”, Александър Апостолов и Ангел Запрянов. Поискали среща с Хадзигеоргиу, на която му казали, че са скритите собственици на проценти от „Домейн Трейдинг”, в която ги представлява Деан Найденов.  Парадирали, че са собственици на 3 заведения в същия комплекс – Оникс, Бушидо и Дабъл Ю. В началото на януари на събрание на фирмата тримата скрити съдружници се появили отново, обвинили Хадзигеоргиу, че не управлява добре заведението и в кражби. Открито заявили интерес към бизнеса му. След като напрежението ескалирало, Хадзигеоргиу настоял съдружниците да се разделят, като или четиримата да изкупят неговия дял, или той да изкупи техния. Започнали преговори, но страните не постигнали споразумение.

В началото на март 2020 Найденов и Апостолов отново се срещнали с Хадзигеоргиу и започнали разговори, ядосан Апостолов му казал, че ще му даде 5000 лв за неговите дялове. Найденов предупредил Йоанис,  че не знае с какви хора си има работа и ако откаже предложението, ще си има големи ядове.

След тази заплаха Хадзигеоргиу се свързал с Ангел Запрянов, като се надявал, че старият му познат може да бъде парламентьор в разговорите със съдружника, който сам му предложил преди 2 години. В крайна сметка Хадзигеоргиу се решил да продаде дяловете си, но на реална пазарна цена според активите и оборотите на ресторанта. Запрянов се ангажирал да подготви споразумение, което предвиждало напускащите съдружници да получат 50 000 евро през април 2020, още 50 000 евро след края на настъпилото междувременно извънредно положение заради коронавируса, и още 100 000 евро на 6 равни месечни вноски. Въпреки че сам изготвил споразумението, Запрянов предупредил Хадзигеоргиу, че

Схемата Осемте джуджета в Пловдив продължава
Снимка: marica

схемата Петлешков и Апостолов не обичат да плащат.

Така и се случило. 

Междувременно, заради извънредното положение, Хадзигеоргиу се разбрал със собствениците на помещението ресторанът да не плаща наем за месеците, в които не е работил заради пандемията. Разбрали се сумата да бъде отложена за началото на 2021 г. Същото се отнасяло и за подписването на анекса, по който да се плащал наемът за градината. Разговорът се състоял пред свидетели.

Противно на договорката обаче на 13 април Пламен Муравенов изготвил документ, в който дал 30-дневен срок на „Домейн Трейдинг” да заплати наема за април и да подпише договор за наема на окритата площ. До този момент цялата фирмена кореспонденция идвала в офиса на Хадзигеоргиу. Въпросният документ по схемата обаче бил връчен на Деан Найденов, без да е вписана датата на получаване. Самият Найденов не уведомил съдружниците си за предупреждението от собственика на имота.

По-късно този документ изиграл ключова роля в опита на новите съдружници да изхвърлят Йоанис Хадзигеоргиу от бизнеса.

На 20 май 2020 г в офиса на пл. „Стефан Стамболов” 3, където са седалището и адресът на управление на „Домейн Трейдинг”, е  получено предизвестие от нотариус Светлозар Йорданов, според което договорът за наем се прекратява по вина на наемателя.  В същото съобщение е указано, че дружеството „Домейн Трейдинг” ще бъде уведомено допълнително за деня, в който може да изнесе от помещението движимото им имущество. На същия ден

Схемата Осемте джуджета в Пловдив продължава
Снимка: stzagora

дългогодишният салонен управител на „Елеа” Радка Бояджиева не е допусната в ресторанта от шестима охранители на „Трафик СОТ”,

в който собственик е Апостолов, а управител – Петлешков. В същото време ресторантът продължавал да работи с касовите апарати на „Домейн Трейдинг”.

По-късно през деня се провела среща между Хадзигеоргиу и Петлешков, както и трето лице, което ги свързало. В нея Петлешков казал, че иска да проведе обща среща с участието на Запрянов, Найденов и Апостолов, които според Петлешков били негови служители. Целта била да се уточни окончателно процедурата, по която Хадзигеоргиу ще напусне дружеството и на каква цена. На въпрос, защо Йоанис не е допуснат в ресторанта, Петлешков отговорил – защото така реших.

На следващия ден се провела нова среща. На нея Петлешков предложил да плати 20 000 евро, срещу които Хадзигеоргиу и съдружникът му Загоритис да му прехвърлят 10% от дяловете в дружеството, като в същото време бъдат сменени управителите. Двамата не се съгласили и последвала нова оферта – 150 000 евро, платими на 10 равни вноски, за всички дялове на Хадзигуоргиу и Загоритис. Петлешков предупредил, че ако двамата не приемат, от този момент ще ги счита за врагове, а до 30 дни „ще изчезнат от лицето на земята”.

Петлешков предупредил, че има сериозно влияние в полицията и прокуратурата, както и човек в НАП.

Уплашен за своята и на семейството си безопасност, на 29 май

Осемте джуджета в Пловдив продължава
Снимка: dw

Хадзигеоргиу входирал 3 жалби за схемага до Главния прокурор, Гръцкото посолство и Президента.

Същия ден му се обадил Ангел Запрянов, който поискал среща в адвокатска кантора. В присъствието на трима адвокати Хадзигеоргиу получил финална оферта – за сумата от 150 000 евро в брой. Разбрали се адвокатите и счетоводителите да подготвят документите до края на деня, петък, и сделката да се изповяда в понеделник. На 1 юни обаче се разбрало, че „купувачите” по схемата се отказват от сделката. На същия ден Хадзигеоргиу изпратил служителите си да приберат касовите апарати и счетодовните документи.

На 3 юни идва нова изненада. Пристига обезпечителна заповед по ЧГД 5960/2020 г., според която движимите вещи на „Домейн Трейдинг” на стойност 600 000 лв., намиращи се в заведението, се запорират заради претенция от страна на собственика на помещението за „дължимата” сума от 48 073,80 лв.  Задължението е натрупано именно заради неплатените наеми по време на извънредното положение от 13 март до 13 май 2020 г., както и за 8 наема на лятната градина, за която Хадзигеоргиу  плащал редовно до месец март по 1000 лв, без да има договор. Производство за налагане на запор е образовуно още на 4 юни, а ЧСИ Марияна Обретенова насрочва огледа за същия ден.

И това съобщение обаче отива при съдружника Деан Найденов, а не в офиса на „Домейн Трейдинг”.                            

При извършването на описа

Осемте джуджета в Пловдив продължава
Снимка: Facebook

за пазач на схемата и имуществото е назначен Огнян Митков Божидаров.

Оказва се, че това е същият човек, управител на дружеството „Ресторант Елеа” ЕООД /със старо име „Трафик Драйф”/, с което бившите съдружници на Хадзигеоргиу вече оперират в ресторанта. Междувременно на гръцките бизнесмени е изпратена данъчна порверка и са наложени запори на сметки, които по-късно падат след няколко срещи в НАП.

На 5 октомври 2020 Хадзигеоргиу и Загоритис са поканени да получат част от запорираното недвижимо имущество, което междувременно е преместено на склад в друго помещение. Какво от оборудването ще получат, ще се разбере в понеделник. Със сигурност обаче от бизнеса им в България вече няма и следа.

За гръцките инвеститори остава да се надяват, че по схемата прокуратурата и съдът ще си свършат работата и ще докажат, че в България и ЕС все пак има върховенство на закона, коакто вероятно ще твърдят премиерът Борисов и главният прокурор Иван Гешев в Брюксел.     

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 3.9 / 5. Брой гласове: 21

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

3 КОМЕНТАРИ

  1. Мутропитеците не си поплюватслед като главната сикаджйска мутра опраска цяла държава то местните главанаци ченгелопитеци няма да се излагат…

  2. Trafik … llooll това не са 7-те точки, те са 7-те перални машини, които всяко тяло познава в българия, когато Trafik участва, е мафия, наркотици и вие, бедните гърци, се опитвате да си сътрудничите с тези кучета … това е България 2020 за съжаление и отзад тях политиката и банките … казахте Европа? llllooooolllll

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.