Сър Алфред Хичкок: „Киното – това е животът, от който са изрязани скучните сцени.”

Алфред Хичкок е новатор в киноиндустрията. Определен е за най-известният режисьор на Великобритания. Освен творчеството си от над педесет филма, той ни завещава и много проникновении мисли за живота, киното и телевизията

0
191

Известният кинорежисьор Алфред Хичкок е роден на 13 август 1899 година в Лондон, Великобритания. След успешна кариера в нямото и ранното озвучено кино се мести в Холивуд . През 1956 година става американски гражданин, оставяйки британски поданик. Кариерата му обхваща около 50 години, през които игражда специфичен режисьорски стил, нареждащ го до славните имената в киноиндустрията.

Във филмите на Алфред Хичкок зрителят е подтикван да се индентифицира с камерата, която се движи по начин, имитиращ нечий поглед. Сцените са конструирани така че да манипулират чувствата на публиката. Чрез новаторски подход в монтажа демонстрира гледната точка на героите. Типични похвати, при изграждането на сюжетната линия във филмите му, са напрегнатите изпълнени с насилие сцени и неочакваният обрат. Криминалните загадки служат за отвлечане на вниманието от психологическото изследване на героите. Филмите му заемат много теми от психоанализата и съдържат сексуален контекст.

Алфред Хичкок е определян като най-вселикият британски режисьор. Режисира повече от 50 филма. Сред най-известните му филми са: „Психо”, „Световъртеж”, „Омагьосаният”, „Да хванеш крадец”, „Ребека”, „Сянката”, „ Набеден за виновен”, „ Спасителна лодка”, „Шантаж” и други.

Известният режисьор е известен и като водещ на телевизионното предаване „Алфред Хичкок представя”. Вижте част от великите му мисли за киното и живота, подплатени с присъщите му ирония и чувство за хумор.

„ Телевизията е като тостера – натискаш бутона и всеки път изскача едно и също.”

„Няма нищо по-страшно от затворената врата.”

„ Любовта е като партия бридж, в която всички блъфират – мъжете, за да спечелят, а жените, за да не загубят.”

„Да обичаш – това значи да престанеш да сравняваш.”

„Жена, която се съблича публично, ми напомня на режисьор, който в началото на филма съобщава развръзката.”

„Киното – това е животът, от който са изрязани скучните сцени.”

„Най-добрите актьори, разбира се, са на Дисни. Слабите актьори просто ги трие.”

„Във всяко общество има две групи, чието поведение не се приема и се осъжда от болшинството – това са тийнейджърите и призраците.”

Телевизията е направила много за психиатрията – освен че разпространява информация за нея, точно толкова добре и допринася за необходимостта от нея

 Телевизията върна отново убийството у дома – там, където му е мястото.”

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.