Сър Алфред Хичкок: „Киното – това е животът, от който са изрязани скучните сцени.”

Алфред Хичкок е новатор в киноиндустрията. Определен е за най-известният режисьор на Великобритания. Освен творчеството си от над педесет филма, той ни завещава и много проникновении мисли за живота, киното и телевизията

0

Известният кинорежисьор Алфред Хичкок е роден на 13 август 1899 година в Лондон, Великобритания. След успешна кариера в нямото и ранното озвучено кино се мести в Холивуд . През 1956 година става американски гражданин, оставяйки британски поданик. Кариерата му обхваща около 50 години, през които игражда специфичен режисьорски стил, нареждащ го до славните имената в киноиндустрията.

Във филмите на Алфред Хичкок зрителят е подтикван да се индентифицира с камерата, която се движи по начин, имитиращ нечий поглед. Сцените са конструирани така че да манипулират чувствата на публиката. Чрез новаторски подход в монтажа демонстрира гледната точка на героите. Типични похвати, при изграждането на сюжетната линия във филмите му, са напрегнатите изпълнени с насилие сцени и неочакваният обрат. Криминалните загадки служат за отвлечане на вниманието от психологическото изследване на героите. Филмите му заемат много теми от психоанализата и съдържат сексуален контекст.

Алфред Хичкок е определян като най-вселикият британски режисьор. Режисира повече от 50 филма. Сред най-известните му филми са: „Психо”, „Световъртеж”, „Омагьосаният”, „Да хванеш крадец”, „Ребека”, „Сянката”, „ Набеден за виновен”, „ Спасителна лодка”, „Шантаж” и други.

Известният режисьор е известен и като водещ на телевизионното предаване „Алфред Хичкок представя”. Вижте част от великите му мисли за киното и живота, подплатени с присъщите му ирония и чувство за хумор.

„ Телевизията е като тостера – натискаш бутона и всеки път изскача едно и също.”

„Няма нищо по-страшно от затворената врата.”

„ Любовта е като партия бридж, в която всички блъфират – мъжете, за да спечелят, а жените, за да не загубят.”

„Да обичаш – това значи да престанеш да сравняваш.”

„Жена, която се съблича публично, ми напомня на режисьор, който в началото на филма съобщава развръзката.”

„Киното – това е животът, от който са изрязани скучните сцени.”

„Най-добрите актьори, разбира се, са на Дисни. Слабите актьори просто ги трие.”

„Във всяко общество има две групи, чието поведение не се приема и се осъжда от болшинството – това са тийнейджърите и призраците.”

Телевизията е направила много за психиатрията – освен че разпространява информация за нея, точно толкова добре и допринася за необходимостта от нея

 Телевизията върна отново убийството у дома – там, където му е мястото.”

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

Сър Алфред Хичкок: „Киното – това е животът, от който са изрязани скучните сцени.”
5 от общо 2 глас(а)
Вашето мнение е важно за нас!